null Beeld

'Scheire en de schepping': Lieven, weer bij zijn positieven

Nog maar zes jaar geleden is het dat Lieven Scheire (30) met Neveneffecten uit het niets televisie mocht maken. Argeloos tartten ze de televisiewetten, met als resultaat de onvergetelijk absurde wetenschappelijke expeditie naar de bron van de E40 en de waanzinnige jacht op de pluchen dieren in de vrije natuur.

Stefanie De Jonge

Wonderlijk om te zien hoe vanzelfsprekend Scheire vandaag zijn eerste eigen programma, 'Scheire en de schepping', humorvol en volledig beheerst in goede banen leidt en zijn panelleden - zelfs oude rotten in het vak als Mark Uytterhoeven en (pdw) - op de onwaarschijnlijkste wetenschappelijke weetjes laat reageren. Zelf heeft hij kennelijk nooit getwijfeld dat het zonder zijn kompanen van Neveneffecten allemaal zo goed zou lukken. 'Het was,' zegt Scheire, 'echt wel tijd om allemaal eens ons eigen ei te leggen.'

Lieven Scheire «We hebben nu bijna zeven jaar intensief alles samen gedaan. En als je alles met vier doet, ga je je toch altijd naar de anderen richten. De heersende gedachte is dan: 'Door de groep worden dingen beter.' Dat is ook zo, maar af en toe wil je ook eens alleen aan het knutselen gaan. Koen (De Poorter, red.) denkt op dit moment bijvoorbeeld ook na over een eigen programma, voor VT4.»

HUMO 'Scheire en de schepping' is het laatste programma dat Woestijnvis aan de VRT levert.

Scheire «Ja, maar daar probeer ik niet bij stil te staan. Omdat dat er een valse geladenheid aan zou geven. Mijn oorspronkelijke idee - een echt wetenschapsprogramma - is op den duur ook opgeschoven naar een humoristisch panelprogramma, en daarmee vind je natuurlijk het warm water niet opnieuw uit.

»We komen ook op de buis als het tv-seizoen al voorbij zijn hoogtepunt is. 'Van vlees en bloed' zouden ze nooit in april uitgezonden hebben, hè. Echte topprogramma's zitten in december, januari, februari. Dat stoort me niet, hoor. We zitten op zondagavond, en dan heb je sowieso al een gigantisch breed publiek.

»Wat ik eigenlijk wil zeggen, is: ik maak geen 'Basta'. Als ze ons destijds hadden gemeld dat 'Basta' in mei en juni zou worden uitgezonden: dát zou vreselijk zijn geweest. Bij dat programma was die geladenheid heel erg, het gevoel: 'Jongens, nu moet het beuren! De eerste keer op Eén!' Wij hadden een sterk Canvas-profiel, en we hadden zo veel tijd gekregen om aan dat programma te werken: dan wil je je bewijzen, en dat vreet aan je. Maar zo is het nu niet. Ik wil gewoon een zo aangenaam mogelijk programma maken.»

Neveneffecten in de show 'Zinloos Geweldig':

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234