null Beeld

Schenk ze nog eens vol: de comeback van Snow Patrol

Vijf jaar lang, tussen hits ‘Chasing Cars’ (2006) en ‘Called Out in the Dark’ (2011), was Snow Patrol één van de bekendste rockgroepen ter wereld. In de zomer van 2012 mochten Gary Lightbody en co. zelfs samen met de Red Hot Chili Peppers Rock Werchter afsluiten – ze hadden toen een nog niet zo bekende, rossige jongen meegebracht: Ed Sheeran.

Joshua Migneau

'Ik besef nu hoe fijn het is om niet elke dag wakker te worden met een kater'

HUMO Lang geleden, Gary.

Gary Lightbody «Ik weet het! Sorry, maar ik heb even tijd voor mezelf nodig gehad.»

HUMO Heb je de interviews met vreemde journalisten niet gemist?

Lightbody «Niet met ieder van hen (lacht). De ene journalist is al vriendelijker dan de andere. Maar jij lijkt me oké.

»Ik heb in de afgelopen jaren vooral de jongens van Snow Patrol gemist. Ik zag hen nog afzonderlijk, maar we hadden niet meer met z’n allen in één ruimte gezeten sinds ons laatste optreden in 2013. We vormen bijna een familie. Als ik verhalen hoor over kletterende ruzies bij andere bands, ben ik dankbaar dat Snow Patrol zo’n hechte groep is.»

HUMO Hoe was het om een leven te leiden zonder Snow Patrol?

Lightbody «Lastig, maar ook nodig. Van 2003 tot 2012 waren we ofwel op tournee, ofwel in de studio. Het stopte nooit. Al die tijd heb ik mijn persoonlijke leven genegeerd. Ik had nood aan een pauze, aan ruimte om mezelf terug te vinden. Alleen had ik nooit gedacht dat die pauze zo lang zou duren. In 2013 dacht ik nog: we brengen volgend jaar een nieuwe plaat uit en dan trekken we weer de wereld rond. Ik besefte helemaal niet hoe erg ik met mezelf in de knoop lag.

»Sommige nummers van ‘Wildness’ heb ik toen al geschreven, maar ik kreeg geen enkele song afgewerkt. De rest van de band stond nochtans te springen om opnieuw in de studio te kruipen. Pas vorig jaar was ik echt tevreden over m’n werk. Uiteindelijk ben ik blij dat we zo lang hebben gewacht, de plaat is er sterker door geworden.»

HUMO De titels van de songs op ‘Wildness’, zoals ‘Don’t Give In’, ‘Heal Me’ en ‘A Dark Switch’, suggereren dat er meer aan de hand was dan onzekerheid over het materiaal.

Lightbody «Dat klopt, ja. Tijdens onze begindagen, in 2007, heb ik mijn stem verloren tijdens een tournee in Amerika. De dokter raadde me toen aan geen alcohol meer te drinken, en toen ik dat een week lang probeerde, had ik mijn stem al terug. Van toen af dronk ik alleen nog op mijn vrije dagen, nooit als we een optreden hadden. Maar na onze pauze in 2012 had ik alléén maar vrije dagen. Dus begon ik weer te drinken, dag in, dag uit. Ik kon geen songs meer schrijven omdat ik te veel dronk. Daardoor ging mijn zelfbeeld de dieperik in, waardoor ik nog meer begon te drinken. Een vicieuze cirkel. Tot ik op een dag in 2016 aan het fitnessen was en me bukte om mijn tenen aan te raken. Toen ik weer overeind kwam, begon alles rond me te draaien. Mijn dokter zei me toen: ‘Wat je ook aan het doen bent, Gary, stop ermee.’ Ik had blijkbaar infecties in mijn oren, ogen en sinussen.

undefined

»Ik ben met alcohol gestopt voor mijn gezondheid, maar na een maand begon ik in te zien hoe leuk het is om niet elke dag te starten met een kater. Ik voelde me goed in mijn vel en kon weer helder denken. Ik was zelfs gelukkig. Opeens wist ik waarover de plaat moest gaan: over alle angsten die ik sinds mijn puberteit met drank heb verdrongen. Sommige nummers gaan over mijn depressie en mijn alcoholverslaving, andere over hoe hard ik ben voor mezelf. Het klinkt zwaar, maar dat is het niet. Ik denk dat ‘Wildness’ net hoopvol is. Op de vorige platen van Snow Patrol stelde ik alleen maar vragen. Waarom ben ik ongelukkig? Waarom voel ik me zo verloren? Nu heb ik ook antwoorden gevonden. Voor het eerst ben ik tevreden over wie ik ben. Als je niet bang bent om jezelf onder ogen te zien, kun je veel gelukkiger worden. Het schrijven van ‘Wildness’ heeft me door een donkere periode geholpen en ik hoop dat mensen dat zullen horen.»

HUMO ‘Don’t give in / Don’t you dare quit so easy’, zing je. Wie of wat heeft ervoor gezorgd dat je het niet hebt opgegeven?

Lightbody «Mijn vrienden en mijn familie. Een depressie overwin je niet in je eentje. Ik heb ook de hulp van een acupuncturist ingeschakeld. Die heeft me door de eerste maand zonder alcohol gesleurd.

»Ik ben niet naar AA-bijeenkomsten gegaan. Ik ben te koppig om in een groep te zeggen: ‘Hallo, ik ben Gary, een alcoholist die al twee jaar niet meer heeft gedronken.’ Ik ben opgegroeid in Noord-Ierland: daar drink je of drink je niet, alcoholverslavingen bestaan er niet.

»‘Heal Me’ gaat over die acupuncturist. Ze is een uitzonderlijk mens, vol licht en liefde en warmte. Zonder haar had ik mezelf doodgedronken, daar ben ik zeker van. ‘Wildness’ draag ik vooral aan haar op.»

HUMO Wat was de eerste song die je afgewerkt kreeg?

Lightbody «‘Youth Written in Fire’. Onze producer Jacknife Lee had me in zijn studio achtergelaten met ‘Jesus Alone’ van Nick Cave op repeat. Die song schudde me door elkaar, met zijn angstaanjagende bassen en gigantische crescendo. Ik werd er na een tijdje misselijk van. In een roes schreef ik toen ‘Youth Written in Fire’. Het werd de beste song die ik in jaren had geschreven.

»‘Wildness’ is geen brave Snow Patrol-plaat. We hebben op een andere manier songs geschreven en opgenomen, en dat hoor je. Alles is soberder. Vroeger speelden we tien gitaarpartijen in, terwijl één voldoende was geweest. In plaats van met een zestigkoppig orkest hebben we met een handvol strijkers gewerkt. Spannend, want we konden ons niet langer verschuilen. We hebben de songs niet volgepropt, het publiek mag de stiltes met zijn verbeelding invullen.»

undefined

null Beeld

undefined

'Ed Sheeran is wereldberoemd, hij zou nu een klootzak moeten zijn, maar het succes heeft hem niet aangetast.' (Foto: Ed Sheeran met Snow Patrol op Rock Werchter in 2012.)'

HUMO Je vader is sterk aanwezig op ‘Wildness’. In ‘Soon’ zing je: ‘Soon you’ll not remember anything’.

Lightbody «Mijn vader lijdt aan dementie. In het begin vergat hij kleine dingen, maar nu is zijn hele kortetermijngeheugen verdwenen. Ik wilde een song schrijven die ons verbond. Ik heb zelf een slecht geheugen, ik vergeet vaak de teksten van mijn nummers op het podium. De volledige regel in ‘Soon’ luidt: ‘Soon you’ll not remember anything / But one day neither will I’.

»Ik voel me nu sterk verbonden met mijn papa, maar vroeger niet. Mijn moeder zorgde voor me, haalde me op van school en hielp me met mijn huiswerk. Mijn vader was elke dag tot ’s avonds laat aan het werk en wanneer hij thuiskwam, keek hij vooral televisie. Hij was een mysterieuze figuur voor me. Maar nu zijn kortetermijngeheugen zo goed als weg is, herinnert hij zich vooral zijn kindertijd. Hij vertelt me verhalen over voetbalwedstrijden die hij als jonkie heeft gespeeld, over zijn ouders, zijn eerste lief. Ik leer mijn papa nu pas écht kennen. Voor de videoclip van ‘Soon’ hebben we samen naar homevideo’s gekeken van toen ik klein was. Dat klinkt misschien triest, maar het was fantastisch. Mijn vader hield ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan.»

HUMO Jullie vorige plaat ‘Fallen Empires’ dateert van 2011. Er is in die zeven jaar veel gebeurd in de muziekwereld.

Lightbody «Ik kan het haast niet geloven. Spotify? Twitter en Facebook? Geen MTV, wél YouTube? Ik begrijp er weinig van. Ondertussen is hiphop overal en staan de rockbands in de schaduw. Maar dat vind ik niet erg, ik ben een grote hiphopfan. En bovendien zal de gitaar snel terugkeren: wij, The Killers, Arcade Fire en Arctic Monkeys hebben nieuw werk uitgebracht, en dan zijn er nog al die nieuwe toffe rockgroepjes.»

HUMO Nooit overwogen om de gitaar aan de haak te hangen en een mixtape te maken?

Lightbody «Ik ben een vreselijke rapper. Ik ken elk woord van Young MC’s ‘Stone Cold Rhymin’’, mijn favoriete hiphopplaat aller tijden, maar niemand zal dat ooit te horen krijgen. Ik verzeker je, dat wíl je ook niet (lacht).»

HUMO Ed Sheeran verzorgde jullie voorprogramma in 2012. Nu is hij één van de allergrootste wereldsterren.

Lightbody «En daar hebben we niet één bedankje voor gekregen (lacht). Ed en ik zijn nog steeds de beste vrienden. We zijn in de wolken dat hij zo groot is geworden. Hij heeft veel haters, maar die hebben het bij het verkeerde eind: Ed is een uitzonderlijk talent. Hij kan songs schrijven in z’n slaap. Bovendien is hij nog steeds dezelfde jongen die ik zoveel jaar geleden heb ontmoet. Hij is wereldberoemd, hij zou onderhand een klootzak moeten zijn, maar het succes heeft hem niet aangetast. Hij is nuchter, grappig en heel lief. Ja, ik ben een fanboy (lacht).»


belgische connectie

HUMO Je was altijd nauw verbonden met de Belgische muziekscene: je hebt onder meer met Tom Barman en Eva De Roovere samengewerkt. Is er een nieuwe Belgische plaat waar je enthousiast over bent?

Lightbody «De nieuwe van Soulwax, ‘From Deewee’, vond ik geweldig. Heb jij nog een aanrader voor me?»

HUMO Millionaire is terug!

Lightbody «Echt? Tim Vanhamel heeft een nieuwe plaat? Fucking hell. Wacht even, ik schrijf ’t neer voor later. Bedankt, man.»

HUMO Straks beginnen jullie weer aan de zomerfestivals, met onder meer een passage op Rock Werchter. Zenuwachtig?

Lightbody «Ik was heel nerveus voor onze eerste comebackshow vorige maand. Ik was bang dat de wereld ons vergeten zou zijn, of dat wij het niet meer in ons zouden hebben. Maar het publiek was geweldig en na twee nummers waren we weer op toerental.»

HUMO Volgens de website setlist.fm heb je ‘Chasing Cars’ al 313 keer live gespeeld. Kan het je dan nog ontroeren?

Lightbody «Elke keer opnieuw. Dat ligt vooral aan het publiek. Mensen brullen die song, míjn song, mee alsof hun leven ervan afhangt. Ik ben er nog steeds trots op. Het is het puurste liefdeslied dat ik ooit heb geschreven. Ik denk niet dat ik dat nog eens kan, maar het hoeft ook niet.»

HUMO Mijn favoriet blijft je duet met Martha Wainwright, ‘Set the Fire to the Third Bar’ uit 2006.

Lightbody «Een uitstekende keuze! Die song zit zeker in mijn top vijf, dankzij Martha. We hebben destijds haar plaat ‘Bloody Mother Fucking Asshole’ grijsgedraaid. In mijn hoofd was Martha een getormenteerde, duistere engel, maar in het echt bleek ze een bijzonder lieve vrouw te zijn. En ontzettend getalenteerd. Ze nam ‘Set the Fire to the Third Bar’ in één take op. Ed Sheeran kan dat ook. Ik heb meer takes nodig. Véél meer (lacht).»

HUMO Tot slot: zullen we weer zeven jaar moeten wachten op een nieuwe plaat van Snow Patrol?

null Beeld

Lightbody (lacht) «Ik doe geen beloftes meer.»

‘Wildness’ verschijnt op 25 mei bij Universal. Snow Patrol speelt op 6 juli op Rock Werchter. Info & tickets: rockwerchter.be.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234