Schot op Doel: 'Als de kerncentrale ontploft, is er geen enkel reddingsplan'

Al twintig jaar kijkt Sonn Franken in zijn woning uit op de kerncentrale van Doel. De auteur en journalist woont in Bergen op Zoom, net over de Nederlandse grens, en houdt nauwgezet onderzoeksrapporten, verslagen van nucleaire agentschappen en krantenknipsels bij. Zijn groeiende ongerustheid bracht hem ertoe de thriller ‘Dossier Doel’ te schrijven.

HUMO Vanwaar uw fascinatie voor de kerncentrale van Doel?

Sonn Franken «Ik woon aan de Oosterschelde. Aan de horizon doemt die centrale op, en telkens als ik naar buiten kijk, zie ik de rook opstijgen. Hoe meer incidenten ik in mijn archief onderbreng, hoe meer ik me achter de oren krab. En ik niet alleen. Steeds meer Nederlanders staan stil bij de desastreuze scenario’s in het geval van een kernramp in Doel. Nederlandse kranten berichten over de grote incidenten, de kleine laten ze links liggen. En Electrabel stuurt bezorgde burgers telkens opnieuw met dezelfde repliek wandelen: ‘Het is een Belgische aangelegenheid, daar hebben jullie niets mee te maken.’ De Nederlandse overheid zou een veel actievere rol moeten spelen.»

HUMO Voor Nederland is het lange tijd een ver-van-mijn-bedshow geweest, schrijft u.

Franken «In Nederland heb je 25 veiligheidsregio’s, die instaan voor de crisisbeheersing en de rampenbestrijding in hun gebied. Alle gemeentebesturen vertrouwen blind op dat veiligheids-systeem, maar dat is niet verstandig. Geen enkel ziekenhuis heeft een noodplan in het geval van een nucleaire ramp, en er zijn geen draaiboeken om de bevolking te evacueren wanneer Doel ontploft.

»Ik heb bezorgde brieven gestuurd naar de burgemeester van Bergen op Zoom. Hij maakt zich ervan af door te verwijzen naar evacuatieoefeningen, maar die hebben alleen op papier plaatsgevonden. De overheid doet ons geloven dat ze Doel onder controle heeft, maar de veiligheidscultuur in de centrale is al decennia een probleem. Zoveel maakt mijn archief wel duidelijk. Onlangs hebben drie professoren van de KU Leuven een vernietigend rapport geschreven: Doel 3 en Tihange 2 zouden meteen dicht moeten wegens scheuren in de wanden van de reactoren.»

HUMO Hebt u geen vertrouwen in het FANC, het Belgische Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle?

Franken «Een jaar na de eerste meting zijn de scheurtjes in de kernreactoren opnieuw opgemeten. Toen bleek dat er méér waren, en ook dat ze veel groter waren. Volgens het FANC ligt dat aan een andere meetmethode en is er niets aan de hand. Dat die waakhond zeker tot vorig jaar toplui met een verleden bij Electrabel heeft gehad, boezemt geen vertrouwen in.»

HUMO ‘Dossier Doel’ is een thriller, maar u steekt toch een waarschuwende vinger op?

Franken «Burgers in België én Nederland moeten zich bewust zijn van het gevaar, want radioactiviteit houdt geen rekening met landsgrenzen. In Frankrijk hebben 32 van de 58 kerncentrales het etiket ‘niet veilig’ gekregen. Als Nederlander én als Europeaan maak ik me grote zorgen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234