null Beeld

Schrijf je nog snel in voor 'Wings For Life'

Een loopwedstrijd ten behoeve van zij die niet meer kunnen lopen: dat is de Wings for Life World Run, die op zondag 4 mei simultaan zijn beslag vindt in 35 landen over de hele wereld. Ambassadeur voor België is de ex-triatleet Marc Herremans die, zo menen we wel te mogen zeggen, erg betrokken is bij het door de wedstrijd gesponsorde onderzoek naar ruggenmergletsels.

We zouden het bijna vergeten: de Wings for Life World Run is de eerste loopwedstrijd waarbij de finishlijn ú inhaalt in plaats van omgekeerd. Qué?

'In het begin leek het vaak dwaas om te blijven hopen dat ik ooit nog zou stappen, maar gaandeweg ben ik tot het besef gekomen dat vél mensen diezelfde strijd voeren.'

Marc Herremans «Dat zit zo: een halfuurtje na het startschot vertrekt er een zogenaamde catcher car, een wagen die hetzelfde parcours aflegt als de deelnemers. Hoe langer de wedstrijd duurt, hoe sneller die wagen gaat rijden. Eens de auto je inhaalt, is het voorbij. Dat geeft meteen een heel ander soort wedstrijd: de meeste lopers zijn het gewoon om een vast tempo aan te houden, maar omdat die catcher car achter je almaar sneller gaat, moet je nog strategischer omspringen met je reserves.»

HUMO Het doel achter de Wings for Life-wedstrijd ligt je vanzelfsprekend nauw aan het hart.

Herremans «Uiteraard. Ik ben ook altijd blijven vasthouden aan de hoop om opnieuw te kunnen stappen. In het begin leek het vaak dwaas om daar nog in te geloven, tegen alle logica in, maar gaandeweg ben ik tot het besef gekomen dat véél mensen diezelfde strijd voeren – of dat ze op zoek zijn naar andere manieren om hun levenskwaliteit te verbeteren. De wedstrijd sluit naadloos aan bij die strijd: alle opbrengsten gaan rechtstreeks naar onderzoekspro­­­­jecten die ruggenmergletsels bestuderen.»

HUMO Voor België is de keuze gevallen op Ieper. Is het daar aangenaam lopen, of schuilt er iets achter?

Herremans «Het is natuurlijk ook wel een symbolische keuze, zo honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog. Die verjaardag maakt het toch net dat ietsje specialer om op dit moment door die velden te kunnen lopen.»

HUMO Begint het onderhand ook bij jou niet te kriebelen om deel te nemen?

Herremans «Toch wel, lopen was altijd mijn favoriete deel van de triatlon. Maar ik gá ook deelnemen, met mijn stap­apparaat. Waarschijnlijk word ik na 1 kilometer al ingehaald door de auto, maar dat maakt me echt niet uit. Het is de hele sfeer waar het om gaat. Ik zie wel hoe ver ik raak.»

HUMO Er loopt ook een rist BV’s mee in Ieper. Onder anderen Jani Kazaltzis, Peter Van de Veire, Piet Goddaer en Tom Waes. Iemand specifiek van wie je veel verwacht?

Herremans «Oei, nee. Ik ken de loopcapaciteiten van die mensen niet. Voorspellingen over wie hoe snel zal worden ingehaald, daar waag ik me maar beter niet aan.»

HUMO Een voorspelling dan over hoe ver de winnaar zal raken voor hij uiteindelijk ingehaald wordt?

Herremans «Ook geen idee van. Maar ik zal er voor de sport een getal op plakken. (Denkt na) 50 kilometer, laat ik het daarbij houden. Klinkt dat goed?»


Schrijf je in voor de Wings For Life World Run »

Bekijk het videoverslag van de 'trainingsrun':

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234