null Beeld

Schrijven in het oog van de storm: Dave Eggers

Net voor deze eeuw begon, schreef Dave Eggers (39) zichzelf de beroemdheid in met het autobiografische boek 'Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit'. Daarna was hij zijn eigen stem beu en werd een geniaal buikspreker ten behoeve van Valentino Deng, een Soedanees weeskind wiens levensverhaal de ruggengraat leverde voor 'Wat is de wat'. Op die drive gaat Eggers voort in 'Zeitoun' (uitgeverij Lebowski), een boek over die natte zomer van 2005, toen Hurricane Katrina New Orleans bezocht.

Mark Schaevers

Abdulrahman Zeitoun, een Amerikaan van Syrische afkomst, is een kleine aannemer en beslist in New Orleans te blijven tijdens en na de storm, terwijl zijn vrouw Kathy, een tot de islam bekeerde Amerikaanse, met de kinderen de vlucht neemt. In de eerste dagen na de doortocht van Katrina peddelt Zeitoun met zijn tweedehands kano door de stad op zoek naar mensen in nood; al gauw is hij zelf een mens in nood: hij wordt opgepakt ('You guys are Al Qaeda!') en vastgezet zonder dat zijn gezin weet waar hij is.

Er liep veel mis in die dagen, Eggers weet het samen te ballen in een meesterlijk strak verteld verhaal van één gezin, wat ontypisch van samenstelling, maar tegelijk toch an all American family.

Een uittreksel uit het interview

HUMO De Britse historicus Timothy Garton Ash gaat in zijn recentste boek 'Facts are subversive' de grote woorden niet uit de weg als hij stelt: 'Laten we de grote les van Hurricane Katrina onder ogen zien: het korstje beschaving waar we op stappen is flinterdun.' De plunderingen, verkrachtingen en terreur brengen hem er zelfs toe te stellen dat er een proces van decivilisation gaande is. Katrina leerde hem dat de mensheid achteruitboert.

Eggers «Laat ik het bij twee lessen uit Katrina houden. Eén: de overheid is een disfunctionele organisatie; je mag er niet van uitgaan dat ze altijd het juiste doet, of efficiënt optreedt. Twee: mensen zijn in staat tot ongelooflijke heldhaftigheid. Ik ben niet tegen de overheid, maar ik ben meer geneigd te geloven in individuen als het er echt op aankomt - zeker in het zog van een ramp.»

HUMO De Katrina-episode heeft uw kijk op uw medemensen niet beïnvloed?

Eggers «Niet echt. Ik ben altijd gezond wantrouwig geweest ten opzichte van de overheid, en ik heb altijd geloofd in de fundamentele goedheid van mijn medemensen. Dat is alleen maar bevestigd door de gebeurtenissen.»

HUMO Naar eigen zeggen heeft president Obama 'What Is The What' gelezen. Zou hij ook lering kunnen trekken uit 'Zeitoun'?

Eggers «Er zitten wel een paar lessen voor een president in, denk ik. Eén zo'n les is dat de politieke sfeer die je aan de top creëert tot op de laagste niveaus van de overheid en het leger kan doorwerken. Zo zette de desinteresse voor mensenrechten van George Bush het licht op groen voor machtsmisbruik vanwege gewone soldaten. Daar komt bijvoorbeeld Abu Ghraib uit voort. Ik geloof dat er een verband is tussen het gedrag van de opperbevelhebber en dat van zijn mensen op het terrein. En ik zou hopen dat wat Zeitoun overkwam minder waarschijnlijk is onder het verlichte leiderschap van president Obama.»

Lees het volledige interview in Humo 3621

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234