null Beeld

'Scott & Bailey': de start van het vierde seizoen

Op de Nederlandse NPO 1 start vanavond het vierde seizoen van de altijd spannende Britse detective ‘Scott & Bailey’ – vier dubbele afleveringen die tot nog toe niet bij de VRT te zien waren.

Patrick Bremmers

''Als schrijver stel je jezelf voortdurend de vraag what if? En dat resulteert uiteindelijk in een spannend nieuw verhaal.'' Amelia Bullmore

Opnieuw begeven we ons naar de plaats delict in Manchester, samen met politievrouwen Janet Scott en Rachel Bailey, gespeeld door respectievelijk Lesley Sharp en Suranne Jones. Ook no-nonsensechef Gill Murray is ondanks de nare gebeurtenissen aan het eind van het vorige seizoen – toen ze een mes op de keel kreeg van een gestoorde misdadigster – gelukkig weer helemaal present. Deze uiterst bekwame, grappige en aardige detective chief inspector, bijgenaamd Godzilla, wordt vertolkt door actrice en comédienne Amelia Bullmore, die dit vierde seizoen óók nog eens verantwoordelijk is voor een groot gedeelte van de scenario’s.

HUMO Schrijven aan én acteren in dezelfde serie: lastig?

Amelia Bullmore «Het lastigste is de omslag maken, wisselen tussen schrijven en acteren. Dan moet je het ene helemaal loslaten en je concentreren op het andere. Schrijven is een proces waarbij heel veel strategie en planning komt kijken. Wanneer je een scène gaat schrijven, stel je van tevoren bijvoorbeeld een heel lijstje met vragen op, zoals: Waar komen Scott & Bailey net vandaan? Wat wil de politie bereiken? Wat is op dit moment hun doel? Maar als je diezelfde scène vervolgens gaat spelen als acteur, dan moet je doen alsof je die voorkennis helemaal niet in huis hebt. Dat is een heel gek proces, hoor. Want je moet eigenlijk met een geheel nieuwe, frisse blik de scène in. Je schuift je oude manier van denken opzij en duikt er weer helemaal opnieuw in. Niet altijd even eenvoudig, maar wanneer je met topactrices als Lesley Sharp en Suranne Jones mag samenwerken, dan word je vanzelf meegesleurd en komt het uiteindelijk altijd wel goed.»

HUMO Hoe bent u ertoe gekomen om aan ‘Scott & Bailey’ mee te gaan schrijven? Want de serie is bedacht door ‘Happy Valley’-schrijfster Sally Wainwright.

Bullmore «Ik schreef al langer (onder andere aan de bij ons uitgezonden BBC-dramaseries ‘This Life’ en ‘Attachments’, red.) en Sally wíst dat. Het toeval – en geluk – wilde dat er op een bepaald moment op de radio een hoorspelserie misdaadverhalen van me werd uitgezonden. Sally had daar toevallig naar geluisterd. En ze wist óók dat ik net als mijn collega-actrices ontzettend dol ben op ‘Scott & Bailey’. Dus het feit dat Sally wist dat ik al eerder had geschreven, ook al ervaring had met het schrijven van een misdaaddrama én precies weet wat de personages motiveert en beweegt, leidde ertoe dat ze me al in het tweede seizoen de gelegenheid bood zelf eens aan de slag te gaan. Daar werd gelukkig zó positief op gereageerd dat ik er voor het derde seizoen nog eens twee afleveringen bij heb geschreven. Tenslotte was Sally inmiddels zó druk bezig met het schrijven van haar andere series ‘Last Tango in Halifax’ en ‘Happy Valley’ (nu op BBC 1, red.) dat ze me op een bepaald moment opbelde en zei dat ze eigenlijk helemaal geen tijd meer had voor ‘Scott & Bailey’. En zo is het gekomen dat ik niet alleen de eerste twee maar ook de laatste twee afleveringen van seizoen vier voor mijn rekening heb genomen.»

HUMO Wat maakt een goed ‘Scott & Bailey’-verhaal?

Bullmore «Ik denk dat ‘Scott & Bailey’ het best werkt wanneer de plot op ware, actuele feiten gebaseerd is. Ten tijde van het schrijven van het vierde seizoen was er hier in Groot-Brittannië een hoop te doen rond gedwongen arbeid en moderne slavernij. Dat was een regelrecht gevolg van de wereldwijde recessie waardoor heel wat mensen naar Engeland waren gekomen en uitgebuit werden – omdat ze bijvoorbeeld geen paspoort hadden. En dan ga je je afvragen: wat is daar gebeurd? Wie zit daarachter? Als schrijver stel je jezelf voortdurend de vraag what if? En dat resulteert uiteindelijk in – hopelijk – een spannend nieuw verhaal.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234