null Beeld

Scripted reality van de bovenste plank: De buurtpolitie

‘De ideale wereld’ heeft zijn momenten, akkoord, maar het geestigste tv-programma van de laatste jaren is toch wel degelijk ‘De buurtpolitie’. Onbedoeld geestig, weliswaar: ‘De buurtpolitie’, dat vanavond alweer z’n vijfde seizoen ingaat, is een zogeheten scripted reality-reeks, waarin goeddeels onbekende acteurs doen alsof een cameraploeg hen volgt tijdens hun dagelijkse bezigheden als wijkagent.

'Ik krijg vaak brieven van mensen die om raad vragen, maar die moet ik doorverwijzen naar de echte politie'

Ze acteren, kortom, dat ze níét acteren, wat voor een beginnende, niet overdreven getalenteerde acteur overduidelijk drie hilarische bruggen te ver is. Waarmee wij uiteraard niets onheus willen zeggen over Ianthe Tavernier (27), de goedlachse Antwerpse actrice en zangeres die al sinds het prille begin gestalte geeft aan inspecteur Floor Lommelen, en daar nog altijd veel plezier aan beleeft. Houden zo!

Ianthe Tavernier «Heel leuk aan ‘De buurtpolitie’ is dat we geregeld voor echte agenten worden gehouden. Nu willen wij uiteraard geen misbruik maken van het feit dat we een politie-uniform aanhebben, maar als iemand ons de weg vraagt en we kénnen de weg, waarom zouden we dan niet zeggen: ‘’t Is naar ginder?’ Eén keer kwam er een man aangereden die zijn auto op een gehandicaptenplaats parkeerde, ook al had hij geen gehandicaptenkaart op zijn dashboard liggen en zag-ie er op het eerste zicht niet zo gehandicapt uit. ‘Mevrouw de agent,’ zei hij terwijl hij op mij kwam afgestapt, ‘is het erg als ik hier efkes twee seconden mijn auto neerzet? Ik ben sebiet weer terug.’ We zijn toen met alle aanwezige acteurs eerst hard in de lach geschoten, en hebben hem vervolgens gezegd dat we geen echte agenten zijn. ‘Maar als ik u een advies mag geven: ’k zou het precies toch niet doen als ik u was.’ (lacht)»

HUMO Een aanzienlijk deel van de gemiddeld 550.000 kijkers schijnt te denken dat ‘De buurtpolitie’ een échte realityreeks is.

Tavernier «Dat klopt, ja. Op VTM en bij het productiehuis krijgen ze vaak brieven en mails van mensen die raad vragen aan de agenten. Zo van: ‘Beste Floor, ik heb dit of dat probleem thuis. Wat moet ik hiermee doen?’ Ik kan daar niks aan doen, natuurlijk, behalve doorverwijzen naar de echte politie, of naar Tele-Onthaal of zo.»

HUMO ’t Is toch een compliment voor jullie acteerkwaliteiten, nee?

Tavernier «Ja, en ik vind het ook wel iets moois hebben dat mensen zo voor hun problemen uitkomen. Maar je moet hen wel duidelijk maken dat het maar fictie is, natuurlijk (lacht). Hoewel het allemaal op waargebeurde verhalen is gebaseerd.»

HUMO Die waargebeurde verhalen zijn soms wel erg bizar, vind ik. Ik herinner me een aflevering waarin een vrouw in paniek naar de politie belde omdat haar zoon al twee uur roerloos voor de spiegel stond. Toen jullie ter plekke gingen, stond die jongen nog altijd even roerloos voor de spiegel. Goed gelachen, dat wel.

Tavernier «Soms denk je: deze case is echt te bizar voor woorden. Maar we hebben al eens met echte politieagenten gepraat, en die zeggen dat zulke bizarre dingen wel degelijk ook in het echt gebeuren. Mijn collega Andy kan dat overigens bevestigen: hij is ook in het echte leven inspecteur.»

HUMO Wees eens eerlijk, Ianthe: was dit nu jouw droom toen je met acteren begon?

Tavernier «Goh, mijn droom... Kijk, ik ben actrice, ik heb daarvoor gestudeerd. Natúúrlijk zou ik graag eens in een coole Vlaamse film meespelen, of misschien wel ooit in Hollywood belanden, you never know. Maar voorlopig ben ik gewoon blij met de kans die ik gekregen heb, en de ervaringen die ik hiermee kan opdoen. Ik amuseer me ook rot op de set, en ik denk dat ik daar, als actrice, heel blij om mag zijn. En het feit dat de kijkcijfers zo goed zijn, mogen we alleen maar zien als een bevestiging dat we goed bezig zijn.»

HUMO ‘50.000.000 Elvis Fans Can’t Be Wrong’?

Tavernier «Hihi, ja.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234