null Beeld

Sean Dhondt presenteert 'Peking Express': 'Het was een magische reis'

Tandwielen geflost, loopassen geolied, noodremmen gelucht: voor het eerst sinds 2008 rijdt de Peking Express weer uit. Ingeval u dat alweer vergeten was: ‘Peking Express’ is een avontuurlijke eliminatierace waarin een zes- of zevental koppels zich met een symbolische euro per dag al liftend een weg door verre en vreemde landen moeten zien te banen.

Noud Jansen

Indertijd deden ze dat op VT4 onder auspiciën van Roos Van Acker plus een Nederlandse copresentator (eerst wijlen Ernst-Paul Hasselbach, later Art Rooijakkers); heden zijn het Nederlandse nieuwsanker Rik van de Westelaken en de immer opgeruimde Sean Dhondt aan zet, op Q2.

Sean Dhondt «Een jaar of twee geleden vroegen ze me bij Medialaan tijdens een goed gesprek welk programma ik het allerliefst zou presenteren. ‘Peking Express!’, riep ik meteen uit. ‘Mocht dat ooit terugkomen: bel me alsjeblieft, want ik sta erom te springen!’ En ja, twee jaar later was het daadwerkelijk zover – de opnames hebben in oktober en november plaatsgevonden.»

HUMO En? Was het wat je ervan verwacht had?

Dhondt «Ja. Enfin, nee: wat ik niet verwacht had, was die omvangrijke crew. Een kleine 130 man maar liefst! Dat is dus echt een rondreizende karavaan, hè? Met cameralui, producers, buitenlandse fixers, mensen die onze was deden, mensen die ervoor instonden dat onze paspoorten correct afgestempeld werden, mensen die zorgden dat we konden blijven bellen met onze gsm’s... En ook al is er niks wezenlijks aan het concept veranderd sinds 2008, er zijn wel een paar kleine nieuwigheden geïntroduceerd. Zo reizen we dit keer door Vietnam, Laos en Cambodja, en introduceren we de ‘zwarte enveloppe’.»

HUMO Klinkt onheilspellend.

Dhondt «Zoals je weet, is de reis onderverdeeld in etappes. Het duo dat in één etappe als laatste arriveert, mag die zwarte enveloppe openmaken. Zit er een rode kaart in, dan moeten ze meteen de race verlaten; zit er een groene kaart in, dan krijgen ze een extra passagier mee. Dat is een bekend iemand, die voor dat duo proeven moet doen en van alles moet regelen: liften, onderdak zoeken... In de eerste aflevering is dat Dan Karaty.»

HUMO Humo-citaatje uit 2007 van Roos Van Acker: ‘Peking Express’ is afzien en chaos en miserie. Er gaat verschrikkelijk veel fout: proeven die uitlopen, helikopterpiloten die eronderuit muizen, noem maar op’. Iets van gemerkt?

Dhondt «Hmm, niet echt. Ja, we zijn bij een routinecontrole weleens langs de kant van de weg gezet, en één keer heeft een cameraman zijn voet omgeslagen. Maar daar bleef het bij: voor de rest was het gewoon een onvergetelijke, bij momenten zelfs magische reis. Alleen al de landschappen waar we soms doorheen reden! En dan de vriendelijkheid van de locals! Het gebeurde dat mensen hun eigen bed afstonden aan de twee onbekende zwetende lifters die ze juist hadden opgepikt, en zelf op de zetel sliepen. Kun je ’t je in België voorstellen?

»Toen ik terug thuis was, heb ik één ding tegen mijn vrouw gezegd.»

HUMO ‘Trek mij eens een fris pintje open’?

Dhondt «‘Allison, wat er ook gebeurt: wij gaan binnenkort met de rugzak naar ginder!’»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234