null Beeld

cocaïne in vlaanderenvier gebruikers getuigen

‘Seks op coke is heel fijn. In plaats van het snel-snel af te werken doe je er acht, negen uur over’

Alma De Smet

Vanavond start op NPO 3 een reportagereeks ‘The Cocaine Trail’, waarin zes recreatieve cokegebruikers in Colombia op zoek gaan naar de oorsprong van hun lijntje coke. Vijftien jaar geleden getuigden enkele gebruikers in Humo. Lees hier hun relaas.

(Verschenen in Humo 3357 van 4 januari 2005)

Marco (32): 'Een drug voor volwassen mensen'

Marco (32) is een doodgewone dertiger, van het joviale type. Aan niets zie je dat hij regelmatig cocaïne door zijn brein jaagt. 'Wij zijn ook gewone mensen,' hij. ‘Je hebt twee soorten gebruikers. De junks die willen vluchten van de realiteit, en de harde werkers die snuiven om zich te ontspannen, zoals ik. Ik ben onderhoudstechnicus, ik zwoeg en zweet een hele week, dus op vrijdag - als ik een stapje in de wereld wil zetten - ben ik meestal doodmoe. Dan neem ik een lijntje, en ik kan er weer tegenaan. En maandag begint de week gewoon opnieuw.'

HUMO Hoe lang gebruik je al coke?

MARCO «Ik ben er een jaar of vier geleden mee begonnen. Eerst was het iets voor speciale gelegenheden: Kerstmis en nieuwjaar. Daarna heb ik een paar maanden wat te veel gebruikt, een paar keer per week. Nu snuif ik alleen in het weekend, één of twee keer per maand, laten we zeggen - het hangt ervan af of ik goed spul vind. Niks zo triest als 50 euro aan rommel geven - coke wordt vaak vermengd met lidocaïne of babylaxeermiddel. Dan gebruik ik liever een maand niks.»

HUMO Wat vind je er zo leuk aan?

MARCO «Ze zeggen altijd dat je je er oppermachtig van gaat voelen, en dat klopt ook wel. Maar elke soort coke is toch anders, en zelfs hetzelfde poeder kan je een ander gevoel geven. Soms maakt het me heel kalm, soms word ik er wat stressy van. Meestal heb ik meer fantasie en kan ik sneller praten. En de seks is ook heel fijn op coke (lacht)»

HUMO Wat is er dan zo speciaal aan?

MARCO «Het gevoel trekt meer door je lichaam. Je vrijt wel iets meer prestatiegericht, iets bruter. Het gaat hem minder om de liefde en de genegenheid, meer seks om de seks. In plaats van het snel-snel af te werken, doe je er acht, negen uur over. Je penetreert een paar uur... Voor het meisje is dat ook plezant. Maar daarna kun je wel twee dagen niets meer doen. (Lacht) Dan ziet hij helemaal rood.

»Je mag er ook niet mee overdrijven, want als je vaak gebruikt, krijg je erectiestoornissen en kun je niet meer zonder coke vrijen. Dan is het zaak een tijdje te stoppen: een paar weken, een maand. Daarna kun je weer normaal seksen.»

HUMO Gebruik je nog andere drugs?

MARCO «Ik rook al jointjes vanaf mijn achttiende, maar ik ben wel blij dat ik eerst mijn studie heb afgemaakt voor ik met het zwaardere spul begon. Vroeger ging ik alleen op stap voor de vrouwen, maar met xtc-pillen werd uitgaan op zich plezant, en werden de vrouwen iets minder belangrijk (lacht). Een paar jaar geleden gebruikte ik nog xtc en speed,maar ik ben nu wat ouder geworden en dat soort drugs is toch niet meer voor mij. Ik ben intussen een volwassen man…»

HUMO Te oud voor xtc en speed, bedoel je?

MARCO «Ja, dat zijn meer drugs voor jongeren, vind ik. Het valt te veel op als je xtc gebruikt. Je begint rare bekken te trekken. Van coke krijg je hoogstens een grote bek (lacht). Als je een xtc-pil pakt, kun je niet meer onder de mensen komen; da's voor ergens in een donkere discotheek, als niemand het ziet. Hetzelfde met speed: je wordt er zó onrustig van. Dat zien mensen. Ik ga niet meer zo vaak op stap, ik zit liever op café.»

HUMO Op café drinken mensen meestal gewoon een pint.

MARCO «lk drink ook graag een pintje, maar ik ben niet graag zat. Een lijn maakt je weer nuchter - ik kan blijven drinken als ik coke heb gebruikt. Trouwens: liever iemand die een lijn heeft gesnoven dan een zatlap. Dronken mensen worden agressief.

»Waar ik woon, is cocaïne echt ingeburgerd geraakt, in een paar jaar tijd.»

HUMO Omdat het goedkoper is geworden?

MARCO «Nee. Nu betaal je 50 tot 75 euro per gram, een paar jaar geleden was het 2.500 tot 3.000 frank (60-75 euro). Met één gram kom je met een paar mensen een nacht toe. Heel lang geleden, in de jaren '80, kostte het 6.000 tot 7.000 frank. Maar dat was té zuivere coke: gevaarlijk! Een mespuntje was goed voor een overdosis.

»Nee, coke was er een paar jaar geleden gewoon plots, en sindsdien doet iedereen het. Voor mij is het even gewoon geworden als een friet met mayonaise. Ik ben alleen op m'n hoede als mensen die ik alleen maar van ziens ken me op café vragen: 'Gaan we een lijn leggen?' Niet iedereen hoeft te weten dat ik coke snuif.»

HUMO Omdat het illegaal is?

MARCO «Ja. Veel mannen durven het niet eens aan hun vrouw te vertellen omdat ze bang zijn dat ze in paniek zou raken: 'Maar dat zijn drugs!' Ik ken een koppel waarvan de man én de vrouw gebruiken, maar ze weten het niet eens van mekaar.

»De cafébazen hebben wel heel goed door wie van hun klanten gebruikt. Soms komen dealers hen zelfs waarschuwen dat ze straffe coke aan het verkopen zijn: 'Let een beetje op je klanten, want het is raar spul.'»

HUMO Zetten ze die klanten dan niet buiten, als ze weten dat die coke gebruiken?

MARCO «Cokegebruikers zijn juist goed voor cafés, want ze zuipen meer. De politie weet het ook, hoor. Maar zolang het niet uit de hand loopt, laten ze iedereen met rust. Ze hebben problemen genoeg met heroïnejunks, ze gaan zich echt niet bezighouden met gewone mensen die in het weekend een lijntje snuiven. Wij zijn allemaal volwassen, hé, er zijn geen klachten van mama of papa. (Trots) Mijn ma weet zelfs dat ik coke gebruik.»

HUMO Je hebt het tegen je moeder verteld?

MARCO« Ik vond dat ze moest weten wat drugs zijn, want ze kende dat alleen van de tv. Ik wou niet dat als ik ooit problemen krijg met de politie - je weet nooit - ze meteen zou denken dat ik in de goot ga eindigen. Ik heb alles meegenomen om het haar te tonen: wiet, pillen, lsd en coke. Het was een schok, maar ze apprecieerde die eerlijkheid wel. 'Zie maar dat je er geen problemen mee krijgt,' heeft ze gezegd. En daar zal ik ook voor zorgen.»

HUMO Hoe kun je daar zo zeker van zijn?

MARCO «Gewoon: je moet je verstand erbij houden. Er niet te veel geld aan uitgeven. De gouden regel is: overdaad schaadt. En je moet er ook afblijven als je met jezelf in de knoop ligt. Als je je daaraan kunt houden, is coke niet erger dan eens een avond goed doorzuipen.»

null Beeld

Eline (21): ‘Heel stoer’

'Ik ken meer mensen die drugs gebruiken dan mensen die niet gebruiken,' zegt Eline. Ze is eenentwintig, studeert aan een hogeschool en ziet er wat verlegen en ernstig uit. ‘Je ziet steeds meer harddrugs in het uitgaansmilieu. Jongeren - en dan heb ik het ook over mensen van zestien - nemen tegenwoordig ook speed en coke, niet alleen xtc. Drugs worden je overal toegestopt, vaak gratis. Als je op een feestje staat te dansen, gebeurt het dat er een wild-vreemde naar je toekomt en vraagt of je een pilletje wilt. Bij coke is het anders, dan zijn het -al dan niet vage - kennissen die je een lijntje aanbieden.'

HUMO Je bent er ongeveer een jaar geleden mee begonnen. Waarom?

ELINE « Ik wou het al heel lang proberen. Het klinkt misschien belachelijk, maar ik vond het een heel stoere drug: je hakt een lijntje op een spiegel met je bankkaart, je rolt het bankbiljet op waarmee je gaat snuiven, je ziet jezelf bezig boven die spiegel, je komt overeind en je krijgt dat shot in je hoofd. Dat beeld spreekt aan. Je ziet het in films en denkt: dat wil ik ook eens meemaken.

» Ik had ook al veel xtc gedaan, en ik wilde een stapje verder gaan. Ik voelde me niet zo goed in die periode, en dan experimenteer je sneller. Als je dan ook nog in het uitgaansmilieu zit, is het allemaal snel gebeurd.»

HUMO Was die eerste keer even stoer als je had verwacht?

ELINE «Als je xtc neemt zie je de wereld echt anders, en ben je verliefd op alles. Dat onmiddellijke effect was er niet bij coke, maar ik voelde me wel heel zelfverzekerd. We kwamen aan op een feestje, en het was alsof de wereld aan mijn voeten lag. De coke maakte me meer open. Ik keek mensen sneller in de ogen - ik was mezelf, maar dan veel sterker. Ik praatte ook meer, en dacht dat al-les wat ik vertelde machtig interessant was.

»Coke maakt je ook dierlijker, je voelt je meer seksueel aangetrokken tot mensen. Nu ben ik niet het type dat zomaar met een wildvreemde meegaat, maar van anderen weet ik dat coke en seks goed samengaan. Je moet wel opletten, want er gebeuren weleens ongevallen. Ik ken een kerel die op coke aan het seksen was en zijn arm heeft gebroken omdat hij iets te hevig tekeerging.»

HUMO Doet cocaïne snuiven eigenlijk pijn?

ELINE «Nee, niet zoals speed - dat brandt echt in je neus. Je voelt de coke gewoon meteen naar je hoofd stijgen, je krijgt het warm, je bent helemaal relaxed. Ik heb een paar keer een bloedneus gehad, dat was alles.»

HUMO Was je meteen verslaafd?

ELINE «Nee, maar na die eerste keer dacht ik wel meteen: ik wil nóg. Je bent daar echt op gefocust. Je kijkt voortdurend op je horloge tot er een uur voorbij is en je weer een lijntje mag. Je beseft niet dat de roes eigenlijk nog volop bezig is. Je moet er nog mee leren omgaan.»

HUMO Hoeveel gebruikte je?

ELINE « In het begin probeerde ik het nog wat af te remmen, maar na een poosje deed ik het bijna elke dag. 's Avonds bij vrienden en op feestjes, maar ook overdag: een lijntje snuiven en gaan winkelen. Heel leuk, ik zag sneller leuke kleren hangen omdat ik heel gefocust werd van coke. Ik ben van nature erg onzeker. Als ik vroeger nuchter aan de bushalte stond te wachten, dacht ik: shit, straks moet ik die bus op-stappen en gaat iedereen me bekijken... Onder coke kon me dat niets schelen.

»Ik heb het ooit zelfs op school gedaan, net voor ik naar de les ging. In de klas kon ik alleen maar denken: ik wil hier weg, onmiddellijk, en ik wil nog een lijn. Ik kon me niet concentreren op wat die prof stond te vertellen.»

HUMO Hoe ben je die les doorgekomen?

ELINE «Gewoon gewacht tot het voorbij was. Coke is geen psychedelische drug: je gaat er niet van hallucineren, je hebt jezelf onder controle. Maar de mensen rond je worden minder interes-sant. Je vindt dat ze zichzelf iets ontzeggen. Doe je ogen open, en probeer het nu eindelijk zelf eens, dat soort dingen zit je te denken. En tegelijk is er het besef: ik heb iets nodig wat anderen niet nodig hebben. Zij kunnen gewoon verder met hun leven, zij kunnen studeren en ik moet naar de wc om een lijn coke te leggen. Pijnlijk, hoor.

»Op den duur doet niets er nog toe, of je nu naar de les moet of niet. Je leeft van het ene feestje naar het andere. Je tijd deel je in volgens weekends. Als iemand de datum vraagt, zeg je: `Het is de zoveelste, want dat feestje was die datum.»

HUMO Is cocaïne niet duur voor een studente?

ELINE «Heel duur, ik betaalde het met het loon van mijn vakantiejob. Gewone coke kost 50 euro per gram, de betere 70 tot 75 euro. Als je het dure spul snuift, voel je het onmiddellijk heel sterk, met minder goede coke wil je sneller een tweede lijn. Met een gram kwam ik een week toe, één keer heb ik een halve gram op een avond gesnoven. Dan jaag je 35 euro door je neus in een paar uur tijd.

»Maar de hoge prijs vind ik een pluspunt: zo wordt het minder toegankelijk. Bij mij heeft dat zeker meegespeeld toen ik ermee ophield. Niet dat het de voornaamste reden was. Mijn studie leed eronder - ik ben mijn jaar nu aan het overdoen - en mijn sociale leven was kapot.»

HUMO Van coke wordt toch gezegd dat het een sociale drug is?

ELINE «Je legt makkelijker oppervlakkige contacten, maar dat zijn geen vriendschappen. De relaties met je echte vrienden gaan ook achteruit, want op het laatst kun je alleen nog maar over drugs en uitgaan praten.»

HUMO Leed je gezondheid eronder?

ELINE «Je vergeet vaak te eten, want je hebt geen honger als je coke gebruikt. En als je een tijdje minder eet, krimpt je maag en krijg je nog minder honger. Wanneer je een paar weken na mekaar hebt gebruikt en je stopt, moet je echt fysiek afkicken. Ik kreeg enorme hoofdpijn - nog erger dan migraine - en mijn hart deed heel veel pijn: alsof ze er priemen doorheen staken.

»Coke verandert je hersens ook. Op den duur ga je anders praten, anders denken, zelfs wanneer je niet gebruikt. Je verliest heel makkelijk de draad in gesprekken. Dat heb ik nu nog altijd.

»Na enkele maanden begon ik door te krijgen dat ik fout bezig was. Mijn vrienden begonnen me de les te lezen. Eerst dacht ik: jamaar, jij gebruikt zelf, jij hebt geen recht van spreken. Nu ben ik blij dat ze het gedaan hebben. Een vriendin zei me - en dat heeft echt het verschil gemaakt: 'Ofwel blijf je steken en ga je werken voor je drugs, ofwel stop je en ga je weer studeren.' Dat heeft me doen nadenken.

»Toen heb ik het mijn moeder ook verteld.»

HUMO Hoe reageerde die?

ELINE «Ik heb het haar verteld omdat ik ermee wilde kappen, en omdat ik haar wilde uitleggen waarom ik de voorbije maanden zo raar gedaan had. Ze heeft me veel onder invloed van drugs gezien, als ik 's middags thuiskwam na een nachtje fuiven, bijvoorbeeld. Maar ze wist ook dat ik redelijk braaf ben. Daarom had ze het niet door, denk ik. Soms vroeg ze, als ik weer eens iemand mee naar huis had gebracht die ik zelf amper kende: 'Gebruikt die drugs?' Maar dan loog ik.

»Die avond met mijn moeder is een keerpunt geweest. Ik heb haar alles verteld, vooral hoe ik mijn toekomst zag. Ik wil niet meer dat mensen van mij denken: die is aan de coke. Ik ga veel minder vaak uit, nu. Vroeger was het twee keer in een weekend, nu nog één keer. En op zondag werk ik voor school.»

HUMO Zeg je nu: nooit meer coke?

ELINE «Nee. Ik heb het onlangs nog gedaan, en het was zalig. Maar ik weet dat ik het niet meer moet kopen. Ik ken mensen die tegen de dertig zijn en nog altijd veel drugs gebruiken. Als ik hen zie, denk ik: zo wil ik niet worden. Tegen dan wil ik mijn leuke tijd hebben gehad, en wil ik aan kinderen denken.»

' Seks op coke is heel fijn. In plaats van het snel-snel af te werken doe je er acht, negen uur over. Voor het meisje is dat ook plezant, maar daarna kan je wel twee dagen niets meer doen: je ding ziet helemaal rood’ Beeld
' Seks op coke is heel fijn. In plaats van het snel-snel af te werken doe je er acht, negen uur over. Voor het meisje is dat ook plezant, maar daarna kan je wel twee dagen niets meer doen: je ding ziet helemaal rood’

Stijn (32): ‘Goed voor de wiskunde'

Stijn (32) gebruikt al meer dan tien jaar xtc, wiet en ander spul, maar cocaïne is zijn lievelingsdrug. Hij heeft het een paar jaar gesnoven, maar nu baset hij: hij warmt het poeder op en inhaleert de dampen. Een pak verslavender volgens veel gebruikers en hulpverleners, maar niet volgens Stijn, technicus bij een softwarebedrijf, die vier tot vijf keer per jaar van zijn drug of choice proeft.

STIJN «We basen meestal nadat we op stap zijn geweest, vaak hebben we dan xtc genomen en gaan we thuis chillen met een grammetje. Als je de dampen van die druppel inhaleert, voel je een warme gloed door je hoofd en je lichaam trekken. Je ontspant helemaal, de muziek klinkt anders, alles is aangenamer en warmer. Je denkt nog helemaal niet aan het werk van morgen. Je kunt niet gaan slapen, want je hersenen zijn volop aan het draaien, maar je bent superrelaxed. Je kunt makkelijk twee, drie uur een gesprek voeren. Soms diep, soms de grootste onzin.

»Wat ik dan het leukste vind, is spelen met je hersenen. Dan doen we supermoeilijke wiskunde-oefeningen: vermenigvuldigen met getallen tot vier cijfers na de komma. Dat is lachen, want je wéét dat je dat anders nooit zou kunnen. Ik heb ook al tijdens het schaken zetten gedaan waarvan ik achteraf dacht: hoe ben ik daar in godsnaam opgekomen? Of zoiets onnozels als een spelletje op de PlayStation: onder invloed raak je sneller in het volgende level omdat je zo scherp staat.»

HUMO Leuk, maar basen zou wel veel verslavender zijn dan snuiven.

STIJN «Of je nu snuift of baset, je moet altijd oppassen. Ik heb het zelf wel een tijd, een halfjaar ongeveer, te vaak gedaan - om de twee weken een gram. Maar als ik ergens aan verslaafd was, dan toch eerder aan xtc-pillen. Ik kon niet uitgaan zonder bollen op zak. Soms nam ik er wel zeven op één avond.»

HUMO Je gebruikt al tien jaar coke. Heb je de prijs zien dalen?

STIJN «Nee, maar de kwaliteit is achteruitgegaan. Vroeger kwam ik met een lijn heel lang toe. Ik had niet de behoefte om meteen weer een nieuwe te leggen, of opnieuw een druppeltje klaar te maken.»

HUMO Hoelang kom je toe met een gram?

STIJN « Een uur of twee. Als je baset, toch.»

HUMO Heb je niet gewoon meer nodig voor hetzelfde effect?

STIJN «Nee, je ziet dat aan de coke als je hem koopt. Harde blokjes zijn een goed teken: dat betekent dat hij nog niet te veel is versneden. Ik heb het een tijd kunnen kopen van iemand bij Brucargo. Die gast zat heel dicht bij de bron, het beste wat ik ooit heb vastgekregen. Maar dat is nu afgelopen. Hij werkt daar niet meer.»

HUMO Merk je dat er nu meer cocaïne wordt gebruikt dan vroeger?

STIJN «Als ik anderen hoor, is het wel redelijk aanwezig, ja. Maar het is er altijd al geweest, hoor, zeker in gegoede milieus. Ik heb een advocaat gekend die altijd een lijn snoof als hij voor de rech-ter moest pleiten: voor het zelfvertrouwen. Die man heeft zelfs al zijn eigen dealer verdedigd - heel dom denk ik dan, maar goed.

»Een vriend van me heeft lang de catering gedaan voor feestjes in de modellenwereld en hij vertelde dat de coke daar in hoopjes op zilveren schoteltjes werd geserveerd, volledig gratis.»

HUMO Net als in de film.

STIJN (lacht) «Zo voel je je ook als je een lijn hebt gesnoven: als een filmster. Je gaat bijvoorbeeld makkelijker - ik zeg maar iets - voor een verkleedfeestje een Elviskostuum aantrekken, terwijl je je er anders vanaf zou maken met een hawaïhemd en een zonnebril. Ik ken een jongen op de kunst-academie die, als hij zonder inspiratie zit, zichzelf opsluit met een gram en begint te basen. Je hersenen gaan daar echt op volle toeren van draaien, je kunt geniale invallen krijgen.»

HUMO Wordt cocaïne vaak openlijk gebruikt?

STIJN «Ik ben al op privéfeestjes geweest waar je lijnen op de toog mocht leggen. Het enige wat je er kon kopen, was champagne en coke.

»Maar coke snuiven en uitgaan vind ik sowieso niet meer leuk. Je krijgt er zo'n superieur gevoel van. Op het moment zelf is dat leuk, maar achteraf weet je dat het niet aangenaam is geweest voor de anderen. Ik ken veel mensen die elk weekend snuiven, en die zetten altijd een grote mond op. Dan besef je: zo wil ik niet zijn.

»Bij mij op het werk zitten er ook aan de cocaïne, denk ik. Ik kan het niet met honderd procent zekerheid zeggen, maar ik heb van één man een héél sterk vermoeden. Hij is heel timide, hij stottert zelfs, en toen hij onlangs een speech moest geven voor het hele bedrijf, ging dat ineens supervlot. Dan denk ik: dat kán niet. Hij was een ander mens: hij stond echt scherp, strak, zelfverzekerd.»

HUMO Heb jij al op het werk gebruikt?

STIJN «Eén keer heb ik een lijn gesnoven voor ik ging werken. Ik was de avond voordien te laat op stap geweest en ik had iets extra's nodig om wakker te blijven.

»Ik probeer mijn druggebruik nu zo te regelen dat ik het alleen tijdens de vakantie doe, of met de feestdagen. Ik word ouder, ik heb die drang ook niet meer om uit te gaan zoals vroeger. Ik ben blij dat ik een goede job heb en dat ik kansen krijg op mijn werk; die wil ik niet verprutsen.»

HUMO Je vertelde net dat je een halfjaar lang meer gebruikt hebt dan goed voor je was. Hoe ben je door die periode heen geraakt?

STIJN «Ja, eerst merkte ik dat ik coke begon achter te houden voor mijn vrienden. Ik deelde een halve gram met hen, de andere helft nam ik als ze weg waren. Na een tijdje ging ik alleen gebruiken, in het geniep, en dat is meestal het signaal dat je echt aan het ontsporen bent. Mijn vrienden merken dat ze me niet meer zo vaak zagen, dat ik mijn gsm afzette en niets meer liet horen. Als het extra druk was op het werk, of een paar mensen kwamen net iets te veel vragen, dan flipte ik en gaf ik grove antwoorden. Allemaal van het overdreven cokegebruik. Een collega van me die ook snuift, kwam me dan waarschuwen: ‘Stijn, let op!' Ik ging in die tijd ook steeds minder vaak langs bij mijn ouders - ik had in niets nog zin. Volgens mijn zus begon mijn moeder iets te vermoeden, en ik heb het haar dan maar zelf verteld. Vervolgens ben ik beginnen af te bouwen, en nu doe ik het nog vier of vijf keer per jaar.

»In het begin vind je alles saai als je stopt. Maar als je het lang genoeg volhoudt, merk je dat je weer smaak in het leven krijgt. Auto's, muziek: ik heb mijn oude hobby's terug.»

HUMO Heb je na tien jaar nog geen gezondheidsproblemen?

STIJN «Nee, eigenlijk niet. Als je baset, verdooft je keel, je mond, je tandvlees en je tong. De dampen zijn slecht voor je gebit, en voor je longen misschien ook wel, maar ik heb er totnogtoe niks van gevoeld.

»Veel mensen zijn bang om te basen, maar ik vind snuiven veel viezer. Op die wc's kruipen... da's zo degoutant.»

HUMO Je zegt het.

STIJN «Weet je, als ik aan coke denk, krijg ik zin. Nu bijvoorbeeld. Het is maar een telefoontje weg, maar wees gerust: ik heb mijn les geleerd.»

Ludo (42): Gebrek aan zelfrespect'

‘Ik heb meer dan 7,5 miljoen Bel-gische frank opgebaset,' zo heeft Ludo (42) berekend. Hij was elf jaar verslaafd aan coke. 'Zoveel geld, en voor wat? Alleen maar misère.' Sinds veertien maanden is hij clean.

null Beeld

LUDO«Ik heb een hele poos in Amsterdam gewoond met mijn Nederlandse vrouw - zij wilde weg uit Antwerpen. Een paar jaar ging het goed, tot mijn cokeperiode begon. Ik ben technisch pro-grammeur, en voor mijn werk herstelde ik gokautomaten. Echt een vies wereldje. Mijn baas gaf ons lijntjes tijdens onze uren: 'Zo werken jullie harder!'»

HUMO Je deed het niet op café, of als je uitging?

LUDO «Nee, alleen om te werken. Ik had ook nog een paar bijbaantjes, en als ik snoof, kon ik me heel goed concentreren. Althans, dat dacht ik. Als je al wat langer coke neemt, begin je te denken dat je superman bent, je krijgt er een warm gevoel van, je hebt voortdurend vlinders in je buik. De tijd gaat sneller voorbij, werken is plezanter.

»Zo heb ik een paar jaar geleefd. Ik snoof elke dag een halve gram. We hadden ondertussen twee kinderen; ik werkte hard en bracht veel geld binnen, maar mijn vrouw deed eigenlijk niets. Ze zorgde er niet eens voor dat ik thuis rustig kon werken, op den duur kon ik alleen 's nachts met mijn bijbaantjes bezig zijn, als de kinderen sliepen. Ik voelde me absoluut niet gewaardeerd, en toen ben ik maar vertrokken.»

HUMO Was je al echt verslaafd?

LUDO «Zolang je alleen snuift, gaat het nog wel. Maar toen heb ik via een andere vrouw - mijn grote liefde - het basen leren ken-nen, en toen was ik verloren. Drugs geven je een machtsgevoel, je bepaalt zelf hoe je je voelt. Die veiligheid, die controle zocht ik. Ik zat in die tijd niet zo goed in mijn vel. De wereld was niet zo'n fijne plek, vond ik.

»Het verraderlijke is dat je eerst nog denkt dat je beter werk le-vert. Eén keer, toen ik aan het programmeren was, heb ik een week aan een stuk gebaset, zonder te slapen. Ik zat op de grond, met mijn laptop. Vier dagen non-stop programmeren. Na de vierde dag wilde ik opstaan, maar ik kon niet (lacht). Ik heb er twee dagen over gedaan om weer overeind te komen.»

HUMO Stephen King was in de ja-ren '80 verslaafd aan cocaïne en alcohol, maar bleef doorwerken. Van één boek zegt hij dat hij zich niet kan herinneren dat hij het heeft geschreven.

LUDO «Op den duur interesseerde mijn werk me niet meer, ik was alleen nog maar bezig met coke.»

'Ik heb meer dan 7,5 miljoen Belgische frank opgebaset. Zoveel geld, en voor wat? Alleen maar misère'

HUMO Hoeveel gebruikte je toen?

LUDO « Elke dag drie gram, samen met mijn vriendin. Nu, in zo'n gram zit ook wel heel veel troep: kalk van de muren, babylaxeer-middel, melkpoeder, bloem. Ik heb het meegemaakt dat ik de coke in een lepel verwarmde en dat ik een pannenkoek kreeg: dat spul stolde gewoon. En dat zijn dan nog tamelijk onschuldige dingen. Sommige dealers pletten berylliumoxide, een kankerverwekkende stof die vroeger in gsm's werd gebruikt, tot poeder, en verkochten dat als coke. Een halve moordaanslag!

»Mijn vriendin kon er beter mee overweg dan ik. Zij ging gewoon nog elke dag werken - een ongelooflijk sterke vrouw. Ik was intussen gestopt met mijn gokautomatenjob.»

HUMO Hoe betaalde je dat, drie gram per dag?

LUDO «Ik kon me dat veroorloven. Ik had goed verdiend - 25.000 frank netto per week - en toen ik stopte met het herstellen van gok-automaten hield ik nog de helft over - het inkomen van mijn bijbaantjes.

»Wij zorgden er wel voor dat we elke maand onze huur en telefoonrekening betaalden. Daar heb je karakter voor nodig, hoor. Ik heb veel mensen gekend die er aan onderdoor zijn gegaan. Ik had het geluk - en de pech - dat ik mijn verslaving kon betalen. Normaal ben je al na drie maan-den blut.

»En zo is het jaren doorgegaan. Je wordt zot van jezelf, de coke geeft je allang geen kick meer, maar je kunt er eenvoudigweg niet mee stoppen. De baas die me freelance werk gaf, begon me per dag te betalen: 100 euro, omdat ik het anders meteen opmaakte aan coke. Je rekent in balletjes coke in plaats van in geld. Je zegt niet: 'Ik heb 100 euro,' maar 'ik heb twee balletjes van 50 euro.'»

HUMO Wanneer heb je besloten af te kicken?

LUDO « Toen ik al zes jaar aan het basen was. Mijn hele leven was naar de kloten: ik trok mijn vriendin mee de dieperik in, mijn ex-vrouw, mijn kinderen. Ik kon mezelf niet meer aankijken in de spiegel, en mijn vriendin ook niet. Ik móést weg. Ik hoopte dat als ik zou stoppen, zij er ook mee zou kappen. Dat is niet gebeurd.

» Eerst ben ik een maand bij mijn ex-vrouw gaan logeren, om wat bij te komen - ik was graatmager. Toen is mijn zus me komen halen, om weer naar België te verhuizen. Ze had kanker. Zij had mij nodig, en ik haar.»

HUMO En je kinderen?

LUDO «Ik had tegen de jongste -die was toen negen - verteld dat ik ziek was, en dat ik mezelf zou gaan genezen. Hij zei dat ook: ‘Papa gaat zichzelf genezen, dat gaat wel lukken.' Maar de oudste vroeg aan mijn zus: `Ga jij samenleven met dat?' Die 'dat' was ik. Ik begrijp dat wel, hij geloofde niet meer in mij. Mijn jongste wel, en uiteindelijk heeft hij gelijk gekregen (lacht).

»Helaas kan ik niet bij hen in Amsterdam gaan wonen, want daar kun je echt op elke straathoek coke krijgen. Ik zou de verleiding niet kunnen weerstaan.»

HUMO Had je fysieke ontwenningsverschijnselen?

LUDO «Niets. Ik had wel pijn, maar alleen om mijn vriendin. Het was makkelijker om afscheid te nemen van de drugs dan van de liefde.

»Gelukkig had ik al na tien dagen werk gevonden: ik moest iets om handen hebben, ik zou zelfs rioolputten hebben schoongemaakt. Ik was met mijn zus in het dorp aan het rondrijden toen ik een boer met zijn familie appels zag plukken. Ik ben gestopt en heb gevraagd of ze hulp nodig hadden: ja, zo bleek.»

HUMO Heb je niet aan een afkickcentrum gedacht?

LUDO «Dat zou niets voor mij zijn, ik ben daar te slim voor. Ik zou wachten tot ze me weer vrijlaten en dan vlam, terug naar die drugs. Ik denk ook dat je te veel tijd hebt om na te denken, in zo'n afkickcentrum. Kijk, (toont een verschrompeld bruin hoopje) dit is mijn laatste appel. Zo heb ik er 1.400 kilo per dag geplukt. Ik verzeker je: dan ben je op aan het eind van de dag. Dan heb je geen zin meer om na te denken.»

HUMO Heb je nu voorgoed afscheid genomen van drugs én van de liefde?

LUDO «Van het eerste wel, het tweede staat op hold. Sinds ik clean ben, heb ik vijf relaties ge-had, en die vrouwen hebben me veel deugd gedaan. Ik was een dweil, ik had geen zelfrespect meer. Wie zichzelf respecteert, begint niet met coke.

»Coke haalt een soort kracht uit je naar boven, en ik heb ont-dekt dat je die ook zonder hulpmiddelen kunt aanboren. De wereld is hetzelfde gebleven, maar ik kijk er anders naar. Met liefde. Ik heb een gouden kindertijd gehad, en de liefde die ik toen gevoeld heb, heeft me geholpen te stoppen met basen.»

HUMO Hoe gaat het met je gezondheid?

LUDO «Goed. Ik ben een geboren chançard. Ik denk dat ik van ijzer ben, het kan niet anders.»

HUMO Je had eigenlijk rijk kunnen zijn, met het geld dat je aan coke hebt opgemaakt.

LUDO «Ik heb niets met dat geld gekocht, alleen maar ellende. Nu beleef ik er plezier aan. Ik woon klein, maar ik ben gelukkig. Ik heb een job, een telefoon en een firmawagen. Ik heb het goed nu, ik wil het niet meer verprutsen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234