Serie: Amateurs

Verdomd sneu nieuws: vanavond is het alweer de laatste aflevering van ‘Amateurs’, de werkelijk voortreffelijke fictiereeks op VTM. Mocht u de voorbije weken niet gekeken hebben, dan hebt u a) een serie gemist die op haar beste momenten aardig in de buurt van ‘Quiz Me Quick’ en ‘Van vlees en bloed’ kwam; b) plotgewijs serieus wat in te halen.

Houden we het dus maar bij de kern van de zaak: ‘Amateurs’ handelt over het wel en wee van een typisch Vlaams toneelgezelschap, dat, in een poging een prestigieuze toneelwedstrijd te winnen, haar oude regisseur inruilt voor de befaamde Stanny Krets, een gefictionaliseerde versie van Stany Crets. Voor het keur aan acteurs in ‘Amateurs’ zouden wij trouwens maar al te graag naar onze plaatselijke parochiezaal afzakken: onder anderen Marc Van Eeghem, Peter Van den Eede, Evelien Bosmans en de immer ravissante Els Dottermans speelden de voorbije weken de pannen van het dak.

HUMO Niet onze woorden, wel die van Dwarskijker. Fijn?

Els Dottermans «Ja, ik had het ook gelezen. Heel fijn, natuurlijk! Je werkt toch zes maanden aan zo’n reeks, dus dan is het leuk als die inspanning ook wordt beloond.»

HUMO Je zet jouw personage, Stiene, met veel naturel neer. Staat ze als figuur dicht bij jezelf?

Dottermans «Ik vrees van wel, ja (lacht). Eigenlijk wilden we weten wat dat betekent, ‘amateur zijn’. Want het is niet zo dat amateurs een apart soort mensen zijn, hè. We zijn allemaal amateurs in het leven. Dus zijn we vooral op zoek gegaan naar de mensen achter dat gezelschap. In het geval van Stiene – een alleenstaande moeder met een gehandicapte zoon – is het theater echt haar uitlaatklep. De Pajotters: dat is haar sociale leven, haar venster op de wereld. Stiene speelt ook met een onbegrensde overgave. Ze kent geen grenzen in haar spel, dat is bij haar waar het ‘amateuristische’ in zit. Het is altijd nét een beetje te veel.»

HUMO Je bent zelf vast verbonden aan het NTGent. Zijn er gelijkenissen te bespeuren tussen zo’n professioneel gezelschap en het groepje uit ‘Amateurs’?

Dottermans «Toch wel. Samen aan een toneelstuk werken en daarmee een publiek raken, dat is iets wonderlijks – of dat nu een groot publiek is of je tantes en nonkels, dat maakt niet uit. Zo’n welgemeend applaus, van mensen die appreciëren wat je gedaan hebt, dat geeft nu eenmaal een warm gevoel. Vooral omdat het een werk van vereende krachten is, zo’n stuk. Dus die bevrediging blijft hetzelfde, denk ik, zowel in professioneel als in amateurtheater.»

HUMO Iets anders: de VRT moet flink gaan besparen. Daarvoor zou er onder meer fiks in het fictieaanbod worden gesnoeid.

Dottermans «Net nu we in Vlaanderen in een onwaarschijnlijke flow zitten op dat vlak. Er worden zo veel fijne dingen gemaakt. ‘Eigen kweek’, ‘Clan’: dat was toch allemaal prachtig? Ik zou het heel jammer vinden mocht die productie nu worden afgeremd. (Wrang) Ik heb alvast geen zin in de zoveelste herhaling van ‘F.C. De Kampioenen’.»

HUMO En wij met jou. Ben je tevreden met de televisierollen die je de laatste jaren krijgt aangeboden?

Dottermans «Absoluut. Omdat ik vast verbonden ben aan het NTGent, kan ik op het vlak van televisie- en filmrollen ook selectief zijn. Ik doe alleen wat ik echt graag wil doen. Zo beginnen we in het voorjaar aan een derde seizoen van ‘Loslopend wild’, dat is altijd plezierig. En binnenkort gaan we ook een sinterklaasfilm maken, geschreven door Hugo Matthysen en geregisseerd door Stijn Coninx

HUMO Aha, dan kruip je weer in de huid van de Spaanse Conchita Garcia.

Dottermans «Ja, die rol wil ik blijven spelen tot ik 80 ben. Als Sinterklaas me daarvóór niet afdankt, natuurlijk (lacht).» (mke)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234