null Beeld

Serie: Beatrix, Oranje onder vuur

Niet dat we ons ergens mee willen bemoeien, Sire, maar heeft U het telefoonnummer van Jan Decleir, of desnoods van Gène Bervoets? We vragen het maar, omdat na de Britse Queen nu ook Uw Nederlandse ambtegenote Beatrix door een vooraanstaand lid van het acteursgilde is gespeeld: in ‘Beatrix, Oranje onder vuur’, een vierdelige tv-reeks die U vanaf dinsdagavond kunt volgen op Eén, wordt Uw goede vriendin uit Den Haag door niemand minder dan Willeke van Ammelrooy gestalte gegeven, de grande dame van de Hollandse cinema (‘Mira’, weet U nog wel?).

Willeke van Ammelrooy «Toen ze me na de screentest belden met het nieuws dat de rol naar mij ging, heb ik een klein huppeltje niet kunnen onderdrukken. Ik fantaseerde er al langer stiekem over om Beatrix eens te mogen spelen; vooral sinds ik een jaar of zes geleden een rol had in een film van de Argentijnse regisseur Alejandro Agresti, waarvoor ik een grijze pruik moest dragen.

»‘Beatrix!!’ riep-ie toen ik dat ding voor het eerst in zijn bijzijn opzette, ‘Eres Beatrix!!’ (lacht) Dat was de eerste keer dat iemand me vertelde dat ik op onze koningin leek.»

HUMO Het klopt ook wel.

Van Ammelrooy «Ja, mijn gezicht heeft een gelijkaardige vorm, en ik heb ook dezelfde ‘Russische’ jukbeenderen. En ze mag dan wel zes jaar ouder zijn dan ik, ik heb toch het gevoel dat ik me goed in haar gedachtewereld kan verplaatsen.

»Dat komt wellicht omdat Beatrix praktisch van dezelfde leeftijd is als mijn echtgenoot Marco (Bakker), en hetzelfde sterrenbeeld heeft: ze zijn allebei Watermannen. Sterke, vrijgevochten karakters, en heel integer.»

HUMO Niet enkel líjkt u in de serie op haar, u heeft ook Beatrix’ manier van praten, lopen en kijken onder de knie. Heeft dat u veel moeite gekost?

Van Ammelrooy «Ik heb er wel mijn werk van gemaakt, ja: ik heb enkele filmpjes op YouTube bestudeerd, van troonredes en zo, en ik heb thuis veel geoefend. Het meeste moeite heb ik nog gehad met haar accent; haar Duitse 'r' vooral.

»In mijn research ben ik er achter gekomen dat de koningin, perfectionistisch als ze is, een aantal vaste regeltjes handhaaft. Zo zal ze een broche altijd aan de linkerkant dragen – ze vindt blijkbaar dat dat zo hoort voor een koningin. En net als ik zal ze een wijnglas steevast bij de kelk vasthouden, en niet bij de steel. Dat komt omdat ze net als ik enigszins dikke, forse handen heeft.»

HUMO De Beatrix die u in de serie neerzet steekt regelmatig een sigaretje op, en mag na een glas wijn het liefst nóg een glas wijn drinken. Interessant, maar strookt het wel allemaal met de werkelijkheid?

Van Ammelrooy «Nou ja, op dit moment rookt de koningin wel niet meer, maar vroeger heeft ze dat toch altijd gedaan. En dat ze een goed glas wijn weet te smaken, is algemeen geweten.»

HUMO Heeft Beatrix u al laten weten wat ze van uw prestatie vindt?

Van Ammelrooy «Nee. Nu zal ze er sowieso wel niet mee bezig zijn, vanwege die vreselijke situatie met haar zoon Friso, maar ik denk haar goed genoeg te kennen om te weten dat het ook wel nooit zal gebeuren.»

HUMO Jammer?

Van Ammelrooy «Neuh, niet echt. Ik wéét dat ik haar op een integere manier heb neergezet: voor mij is dat voldoende. En als mensen me zeggen dat ze sinds ‘Oranje onder vuur’ nog meer van de koningin zijn gaan houden, dan denk ik: ‘Zó. Dat heb ik goed gedaan.’»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234