null Beeld

Serie: Bevergem

Als u op woensdagavond nog niet klokvast afstemt op het geweldige ‘Bevergem’, hebt u de voorbije weken wat gemist. Eén van de inventiefste, intrigerendste en grappigste Vlaamse series sinds lang, bijvoorbeeld. Maar niet getreurd: op de website van Canvas kunt u uw schade inhalen en kennismaken met het zootje ongeregeld dat Bevergem, een fictieve uithoek van de Westhoek, bevolkt.

mke

Onder hen ook de mysterieuze Dikken (de twee middelste medeklinkers inslikken als u het in de lingua franca van de reeks wil doen), de autist die samen met heethoofd Lorenzo voor waakhond speelt in Bevergems grootste en – gokken we – enige kringloopwinkel. Dikken, alias Kenny, wordt briljant vertolkt door Sebastien Dewaele, u mogelijk bekend als de slome Steven uit die andere successerie met West-Vlaamse inslag, ‘Eigen kweek’.

'Sebastien Dewaele: 'Mijn personage, Kenny, is een delicate rol: met zo'n type kun je er snel óver gaan.'

HUMO Al duurde het een volle aflevering eer we je herkend hadden, zo zonder die karakteristieke krullen.

Sebastien Dewaele «Ja, dat hoort bij de job, hè, de ene keer lang haar en dan weer kort. Mij maakt het niet veel uit hoe ik voor de dag kom. Mijn devies is: alles laten groeien en dan knippen ze er op de make-upafdeling maar af wat ze willen. Al vond ik het fijn dat ik nu een millimeterkapsel kreeg aangemeten – dat creëert toch wat afstand tegenover Steven uit ‘Eigen kweek’.»

HUMO ‘Bevergem’ is een vijftal jaar geleden ontstaan als een echt groepsproject. Was jij er vanaf dat prille begin bij?

Dewaele «Ja, ik herinner me onze allereerste brainstormsessie nog heel goed. Bart Vanneste (Freddy De Vadder, red.) had ons allemaal op zijn terras uitgenodigd, en daar is de serie in zijn ruwste vorm ontstaan. Nadien hebben vier kerels – Bart, Gilles Coulier, Dries Heyneman en Wannes Cappelle – zich een jaar lang van de wereld afgezonderd om alle ideeën in een proper script te gieten. Voor een acteur is dat bijzonder verfrissend: eens niet gewoon een scenario in je handen geduwd krijgen, maar zélf mee mogen nadenken over de toon en insteek van een serie. Daarbij zijn we eigenlijk vertrokken van de personages, die we als acteur ook zelf mochten vormgeven. Pas achteraf hebben we een imaginair West-Vlaams dorp rond al die verschillende karakters gebouwd.»

HUMO Hoe ben jij bij jouw Bevergemse alter ego uitgekomen?

Dewaele «Han (Coucke, red.) en ik hadden al vrij snel het plan opgevat om een duo te vormen. Ik heb nog samen met Han op school gezeten, dus we voelen elkaar goed aan. Mijn personage, Kenny, is een delicate rol: met zo’n type kun je er snel óver gaan. Die grens van wat nog nét geloofwaardig is, wilde ik weleens opzoeken. Niet dat ik mezelf methodacting-gewijs in een instelling heb laten opsluiten om me onder te dompelen in de wereld van de autist, maar kom.»

HUMO Jouw roots liggen aan ’t zeetje, ter hoogte van Oostende. Is Bevergem representatief voor het West-Vlaanderen waarin jij bent opgegroeid?

Dewaele (mijmert) «Ach ja, Oostende, thuishaven van Wendy Van Wanten, Jean-Marie Dedecker en zoveel ander schoon volk. Maar, euh, ik denk het wel, ja. Misschien zegt ‘Bevergem’ zelfs iets over de typische dorpsmentaliteit die in heel Vlaanderen heerst. Je hoeft er echt de E40 niet volledig voor af te rijden.»

HUMO De West-Vlaamse tongval boert de laatste tijd in elk geval goed op de nationale televisie.

Dewaele «Ja, je zou bijna van een West-Vlaamse nouvelle vague kunnen spreken! Feit is dat er een golf van West-Vlaamse programma’s in gang is gezet, en ik surf er vrolijk op mee. Pas op, zoiets kan ook snel keren. Wie weet zitten we volgend jaar wel met een Limburgse vague. Geen probleem: (met een treffend Limburgs accent) dààn surf ich daar wèèl op mee, héé.»

Lees meer over 'Bevergem' »

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234