null Beeld

Serie: Binnenstebuiten

Komkommertijd! Maar bij vtm hebben ze besloten deze keer geen herhalingen te storten in het door 'Familie' geslagen gat in het zendschema. Heel juli en augustus kunt u zich vergapen aan 'Binnenstebuiten', een nieuwe soap met een voor het kwaliteitsluwe televisieseizoen opvallend sterke, jonge cast: naast gerespecteerde actrice en theatermaakster Sara Vertongen spelen Lotte Pinoy, Ella Leyers, Bert Cosemans en Yemi Oduwale de hoofdrollen.

Thomas Werbrouck

Sara Vertongen «De serie speelt zich af rond vijf hulpverleners in een wijkgezondheidscentrum: ik ben de huisarts, en verder telt ons team een seksuologe, een maatschappelijk assistente annex receptioniste, een psycholoog en een verpleger. Elke aflevering gaat over een aantal patiënten die langskomen en wier problemen en klachten we gezamenlijk proberen op te lossen. Aan iedere verhaallijn hangt bovendien een bijzondere twist: niets is zoals 't op het eerste gezicht lijkt.

«Voilà, de reeks in een notendop.»

HUMO Een beetje 'House MD' à la flamande, niet?

Vertongen «Inderdaad. We zijn geen normale dokterspraktijk en begeven ons, net zoals Dr. House, op terreinen waar je als arts niet hoort te komen. En zoals in 'House MD' speelt ook de persoonlijkheid van onze personages een grote rol in de manier waarop bepaalde casesworden afgehandeld. Bovendien onthullen de zaken vaak iets over de achtergrond van één van ons vijven. Het doet ook denken aan een politiereeks, want we speuren steeds naar de áchterliggende oorzaak van de klachten.»

»Maar de serie is origineler dan je zou vermoeden: ze wordt gemaakt zoals 'Kaat & Co' indertijd. Zonder vaststaande dialogen, met per scène alleen een korte synopsis van de belangrijkste gebeurtenissen, al de rest improviseren we. We checken op voorhand wel de geloofwaardigheid van bepaalde uitspraken: ziektebeelden, medicatie, doktersadviezen - de hele medische wetenschap. Daar willen we niet licht overheen gaan. Bonus: mijn medische kennis is er sinds de opnames zienderogen op vooruitgegaan (lachje).»

HUMO Een geïmproviseerde zomersoap op vtm: het klinkt, eerlijk gezegd, als een sof. Of mogen we experimentele televisie van de bovenste plank verwachten?

Vertongen «Daar streven we toch naar! 't Is die frisse manier van werken die me over de streep heeft getrokken. De gastacteurs schrikken nogal van die werkwijze, maar de meesten merken heel vlug hoe fijn het wel is. Er is veel meer vrijheid om je personage, de dialogen en toon mee te bepalen en als acteur heb je je eigen tekstmateriaal helemaal in handen, waardoor het makkelijker is om je met je rol te vereenzelvigen. En hou het stil, maar ik ben een veel betere dialoogschrijver dan de meeste soapscenaristen (lacht).»

HUMO Je laatste televisieoptreden dateert van 'Het goddelijke monster'. Nog televisieplannen?

Vertongen «Ik ben sinds januari vast lid van het muziektheatergezelschap Braakland/ZheBilding in Leuven: als 'Binnenstebuiten' erop zit, ga ik weer volop aan de slag bij hen. Dit najaar brengen we 'Angst', het vervolg op 'Hebzucht', in een tweeluik over de bankencrisis. Theater blijft mijn basis, sowieso. Maar ik zie dit als een fijne uitstap, en wie weet willen ze hier in de toekomst bij vtm mee doorgaan? Ofwel hebben de mensen het na de zomer helemaal met mij gehad en klinkt het binnenkort in de Vlaamse woonkamers resoluut van 'nééééé!'- dat kan ook.»

HUMO Allee, hop. Naar de slachtbank!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234