Serie: Bluestone 42
Sinds de deelname van Britse troepen aan de oorlog in Afghanistan zijn er al 444 Britse soldaten gesneuveld. Niet meteen materiaal voor een komische serie, maar daar dachten Richard Hurst en James Cary, scenaristen van de populaire sitcom ‘Miranda’, toch anders over.
Vanaf vanavond vliegen de bomscherven en de oneliners u acht afleveringen lang om de oren op Canvas in de fictiereeks 'Bluestone 42', rond een ontmijningsteam in de Afghaanse provincie Helmand. Critici vreesden vooraf dat geinigheden over het laatste gerespecteerde Britse instituut 'a little too soon’waren en niet van ‘the best of taste’getuigden. Kelly Adams, de vrouwelijke aalmoezenier met een gokprobleem in de reeks, zag er na het lezen van het script alvast geen graten in.
Kelly Adams «Dat komt omdat er niet zozeer met de soldaten en de oorlog gelachen wordt. De humor zit 'm vooral in de personages en hun onderlinge relaties. Het concept is vergelijkbaar met dat van 'The Office', alleen zitten we niet in een suf kantoor, maar in de hel die Helmand is.»
- Hebt u bij wijze van voorbereiding afleveringen van 'M*A*S*H' bekeken, die komische reeks over de oorlog in Korea?
Adams «Ik heb me meer gefocust op documentaires, omdat mijn kennis over de oorlog in Afghanistan erg beperkt was. Ik wou absoluut niet aan de serie beginnen voor ik er alles over dat conflict wist. Maar wat je in die documentaires niet te zien krijgt, is de mens achter de soldaat, het schertsen en de camaraderie.
Daarom zijn we met Britse militairen gaan praten en daaruit bleek dat ze allemaal dezelfde soort zwarte humor ontwikkeld hebben, om zich te wapenen tegen de miserie die ze daar meemaken. Geloof me, de vuilbekkerij die we te horen kregen, was vaak véél te grof voor een openbare zender (lacht).»
- Moesten jullie op boot campom de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen?
Adams «Uiteraard, het moest er allemaal zo echt mogelijk uitzien, dus liepen we gepakt en gezakt door Hyde Park te marcheren en bevelen op te volgen. We kregen ook schietlessen. Gelukkig maar, ik had nog nooit in mijn leven een geweer vastgehad en je wilt op de set niet de rookiezijn die onbeholpen met een wapen loopt te zwaaien.»
- Is uw beeld van het Britse leger veranderd door de serie?
Adams «Mijn respect voor onze jongens in Afghanistan is alleen maar toegenomen. Zij zoeken dag in, dag uit naar bommen en maken ze onklaar, en ze vinden dat maar normaal, terwijl wij acteurs doen alsof het niet gemakkelijk is om enkele zinnetjes uit het hoofd te leren en we beginnen al te zagen als we een scène in volledige uitrusting moeten draaien.
»Pas op, het was écht afzien in die legerpakken, hoor (grijnst).Het verschil met de echte soldaten was wel dat wij de serie in het iets rustiger Zuid-Afrika hebben opgenomen en dat de crew na elke take met fris water kwam aandraven.»
- Het was uw eerste grote rol in een televisieserie en de BBC heeft al een tweede seizoen besteld. Lonkt Hollywood?
Adams «Hoe meer mooie rollen, hoe beter natuurlijk. Maar ik ga er niet om liegen: ik zou veel liever een BAFTA Award dan een Oscar winnen. Nu, Britse acteurs zijn wel enorm populair in Los Angeles, hoor. Ze geloven daar dat we allemaal zijn opgegroeid in Stratford-upon-Avon en dat we Shakespeare persoonlijk kennen.»
Bekijk de trailer: