null Beeld

Serie: Boardwalk Empire

Dankzij ‘Boardwalk Empire’ was 2010 weer een absoluut grand cru-jaar voor HBO. Het groots opgezette drama over de drooglegging van de jaren twintig en de lui die er een slaatje uit probeerden te slaan (de corrupte politicus Nucky Thompson, maar ook bekender maffiavolk als Lucky Luciano, Meyer Lansky en - toen weinig meer dan een loopjongen - Al Capone) is geïnspireerd door historische gebeurtenissen.

De scenario's komen uit de pen van ‘The Sopranos’-veteraan Terence Winter, en de reeks won twee Golden Globes en zeven Emmy’s. Al vanaf de door meester-cineast Martin Scorsese geregisseerde pilootaflevering (de duurste uit de tv-geschiedenis) zit het pak van Nucky, penningmeester van het strand- en gokparadijs Atlantic City, Steve Buscemi als gegoten.

- Proficiat: u speelt voor het eerst in uw carrière een hoofdrol in een veelbesproken drama.

Steve Buscemi «Ik heb inderdaad nog nooit eerder de kans gekregen om zo’n complex personage neer te zetten — doorgaans leg ik halverwege de film het loodje. Wat meer is: dit keer krijg ik ook het meisje – verschillende zelfs. Hoe vaak gebeurt dát als je niet meteen de looks van een leading man hebt?

»Desondanks jaagt al die aandacht me wel de stuipen op het lijf. Ik zou het fijner vinden als alleen mijn vrienden ‘Boardwalk Empire’ zouden zien en ik niet overal herkend zou worden.»

- Uw casting werd op heel wat scepsis ontvangen. Hoe zijn de makers van de reeks bij u terechtgekomen?

Buscemi «Terence Winter kende me nog van ‘The Sopranos’ – in het vijfde seizoen van die reeks was ik Tony Blundetto – en blijkbaar dacht-ie meteen aan mij voor de rol van Nucky.

»Enoch L. Johnson, de figuur waarop hij losjes gebaseerd is, ziet er nochtans helemaal anders uit — meer een bonkige Tony Soprano. Maar mij hoor je niet klagen: toen ik de scène las waarin Nucky voor de vrouwenbeweging een speech geeft over de gevaren van alcohol, en hij z’n heupfles aan de lippen zet zodra hij de deur uit is, wist ik dat ik hem moest en zou spelen.

»Trouwens, als de gelegenheid zich voordoet om met de grote Martin Scorsese samen te werken, zeg je sowieso geen nee.»

- Wat maakt Nucky zo’n intrigerende figuur?

Buscemi «Hij is even sympathiek als doortrapt. En hij is ook allesbehalve een typische gangsterfiguur, want als politicus werkt hij zich uit de naad voor betere wegen en treinverbindingen en zorgt hij ervoor dat arbeiders zich goedkoop kunnen vermaken.

»Zelfs zijn handeltje in illegaal gestookte alcohol beschouwt hij als liefdadigheidswerk, ook al brengt het hem een aardige duit op. Hij slaagt erin om werkelijk iedereen – van zwarte gemeenschap tot Ku Klux Klan — te vriend te houden.

»Dat hij zo alomtegenwoordig is, een figuur met wie iedereen rekening dient te houden, maakt het alleen maar leuker om hem te spelen. Yep, ik sta gráág in zijn – heel dure – schoenen.»

- ‘Boardwalk Empire’ schetst ook een aardig beeld van de Amerikaanse samenleving anno 1920.

Buscemi «Ja, en dat is om verschillende redenen interessant. Je gaat er bijvoorbeeld door beseffen dat het vroeger niet beter was. Veel mensen hebben een vertekend, geromantiseerd beeld van het verleden, maar honderd jaar geleden was de wereld even screwed up als nu. Oorlog, corruptie en discriminatie zijn van alle tijden.

»Ik zie ook veel parallellen tussen de drooglegging van toen en de war on drugs van nu: ze zijn allebei even gedoemd om te mislukken. De enige reden waarom het verbod op de productie en de verkoop van alcohol zolang heeft bestaan en waarom drugs nu nog altijd illegaal zijn, is dat heel wat mensen er een fortuin mee kunnen verdienen.

»Als je die winstfactor elimineert, wordt de business vanzelf minder interessant. Zolang we dat weigeren in te zien, zullen gangsters schatten blijven vergaren.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234