Serie: Borgen: seizoen 3

Haar naam is al bijna even mooi als haar blauwe kijkers: Birgitte Hjort Sørensen, al kent u haar wellicht beter als Katrine Fonsmark, de ambitieuze, integere reporter uit het onklopbare ‘Borgen’. Seizoen 3 – volgens bedenker Adam Price onherroepelijk het allerlaatste – gaat vanavond van start op Canvas.

- Hoe komt het dat ‘Borgen’ internationaal, en zeker in Engeland, zo’n succes heeft gekend?

Birgitte Hjort Sørensen «Het zal vreemd klinken, maar misschien zitten onze sterke vrouwenrollen – Birgitte en Katrine zijn allebei werkende moeders – er wel voor iets tussen: in Denemarken blijven vrouwen vrolijk doorwerken wanneer ze moeder worden, maar dat is elders – zelfs elders in Europa – wel anders. Het gevoel dat de mannen en vrouwen in ‘Borgen’ helemaal gelijk zijn, spreekt veel mensen aan, vermoed ik.

»En dan is er nog de politiek: zeer relevant in een tijdperk waarin we wat dat betreft met radicale veranderingen geconfronteerd worden – álles staat ter discussie. Ik denk dat ‘Borgen’ zeker in Denemarken voor een hernieuwde interesse in de politiek heeft gezorgd: daarvóór waren veel mensen hun vertrouwen in politici kwijtgeraakt. Doordat wij hen – in de eerste plaats – tonen als gepassioneerde mensen met goede bedoelingen, hoe misplaatst soms ook, wordt politiek weer als een menselijker instituut gezien.»

- Is dat ook wat jou destijds in de reeks aansprak: de politiek?

Sørensen «Nee, nee. Ik ga altijd op hetzelfde af: het scenario. Niet zo evident als het lijkt, want op het moment dat je zo’n tekst ontvangt, zit dat meestal nog in een heel vroeg stadium, waardoor het een beetje gokken is: wordt dit iets of niet? Niks daarvan bij ‘Borgen’: dat was gelijk al een ­pageturner.

»Daarbovenop kwam nog de beschrijving van mijn personage: normaal moet ik het zien te rooien met adjectieven als (snuift) ‘sexy’, ‘mooi’ of ‘cute’, maar hier stond opeens: ‘ambitieus’, ‘harde werker’, ‘sport te veel’ en ‘eet te weinig’. Iets waar ik mee kon werken, zowaar!»

- Je zou kunnen zeggen dat ‘Borgen’ gaat over wat er met je principes gebeurt wanneer je macht krijgt. Hoe zit het met de principes van Katrine?

Sørensen «Tamelijk goed, eigenlijk. She’s a real toughie: erg idealistisch en gedreven, op het ongezonde af. In het begin had ze meer egocentrische trekjes, maar nu is ze net als Birgitte een alleenstaande moeder met een veeleisende job, en daardoor leert ze compromissen te sluiten: geen slechte zaak, me dunkt.»

- Volgens Adam Price is ‘Borgen’ een idealistische reeks, waarin steeds een sprankeltje hoop valt te ontwaren.

Sørensen «Klopt, en dat verklaart ook het succes: de personages zijn positieve mensen. In onze moderne, ietwat apathische maatschappij, heeft men kennelijk nood aan wat meer idealisme.»

- Tot slot: stel dat Katrine jóú zou interviewen, wat zou ze dan vragen?

Sørensen «Haar kennende zou ze vast vragen of ik trouw ben gebleven aan mijn principes van op de acteerschool. Het antwoord? Best wel, al heb ik net als Katrine compromissen moeten leren sluiten. De wereld is nooit helemaal zoals je aanvankelijk denkt dat-ie is, dus je moet je aanpassen: als je aan principes vasthoudt enkel en alleen om eraan vast te houden, dan is de kans groot dat je uiteindelijk moederziel alleen achterblijft. Nee, ik hou ervan om mijn meningen te herzien als er zich nieuwe informatie opdringt.

»Je ziet: ik heb wel iets overgehouden aan mijn jaren als topjournaliste – nu ik erover nadenk: ik heb erg veel affiniteit met het beroep. Misschien is het wel tijd voor een carrièreswitch (lacht).»

Trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234