null Beeld

Serie: Borgen

Moois uit het noorden: in ‘Borgen’ (van het huis dat ons eerder al ‘The Killing’ bracht) ziet u hoe Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen), de leider van een kleine progressieve partij, het door een speling van het lot – het kunnen ook de spindoctors geweest zijn – tot de eerste vrouwelijke premier van Denemarken schopt en vervolgens haar nieuwe job én de politieke realiteit moet zien te rijmen met haar gezinsleven en idealisme.

Redactie

Visionaire tv ook, want nadat de eerste twee seizoenen van de reeks waren ingeblikt, kregen de Denen daadwerkelijk voor het eerst een vrouwelijke statsminister.

Sidse Babett Knudsen «Een klassiek geval van life imitating art, zeker?Helle Thorning-Schmidt en Nyborg hebben trouwens al een paar gelijkaardige katjes te geselen gehad. Hoe dan ook: ik heb er een punt van gemaakt om onze eerste minister niet te veel te bestuderen, kwestie van niet ineens door haar beïnvloed te worden bij de opnames van seizoen drie. Om de politiek onder de knie te krijgen, blijf ik wel gewoon naar ‘The West Wing’ kijken.»

- Had je eigenlijk verwacht dat ‘Borgen’ zo zou aanslaan?

Knudsen «Niemand had verwacht dat ‘Borgen’ het succes van ‘The Killing’ zou evenaren, per slot van rekening is het een serie over de Deense politiek.

»Naar mijn gevoel is het Deens dan ook nog eens de lelijkste en meest beperkte taal die er is. Probeer maar ‘ns iemand te verleiden in het Deens: ’t klinkt allemaal algauw alsof je aan het overgeven bent. Nee, als we het succes ergens aan te danken hebben, dan is dat aan de sterke scenario’s en de manier waarop de personages geborsteld worden.»

- Birgitte Nyborg is sterk, ambitieus en eerlijk: een politica die met de fiets naar het werk komt, ook als er géén fotografen in de buurt zijn. Hoe komt het toch dat er in Deense tv-series zulke knappe vrouwenrollen zitten?

Knudsen «Ik denk dat we hier sowieso heel ver staan wat de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen betreft. De Deense publieke omroep, die ‘The Killing’ en ‘Borgen’ maakte, heeft ook een vrouw aan het roer. We weten dus wel iets van vrouwen die in een mannenbastion opereren.

»Er werken drie scenarioschrijvers aan ‘Borgen’: allemaal mannen, dus af en toe moeten ze wel wat bijgestuurd worden (lacht). Zo hadden zij een Birgitte voor ogen die zich heel vaak schuldig voelde - over haar gezin dat ze noodgedwongen verwaarloost, over de compromissen die ze soms moet sluiten. Het clichébeeld van de gevoelige vrouw, zeg maar. Maar dat zag ik dus niet zitten: alsof een premier na elke onpopulaire maatregel thuis ligt te snotteren. Of op kantoor bij de foto van haar gezin gaat zitten zuchten. Dat is gewoon niet geloofwaardig.

»Wat overigens niet wil zeggen dat Nyborg nooit eens een moment van zwakte kent, of uit onzekerheid aan haar man vraagt of haar achterste niet te dik is in een nieuwe jurk.»

- Dus toch een harde tante à la Sarah Lund van 'The Killing', ook al is ze op het eerste gezicht aardiger – en beter gekleed.

Knudsen «Daar kan ik moeilijk over oordelen, want ik heb ‘The Killing’ nooit gezien, hoewel ik bevriend ben met Sofie Grå b ø l . Eigenlijk was ik vroeger een artistieke snob: ik deed alleen theater en film en keek wat neer op tv. ‘t Is Sofie die me overgehaald heeft om het toch eens te proberen.

»En wat die kleren betreft: thuis draag ik ook gewoon een gebreide Lund-trui hoor – in Denemarken is iedereen wettelijk verplicht er één in huis te hebben.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234