null Beeld

Serie: Borgen

Tien afleveringen hebt u nog tegoed, en dan zit het er met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid op voor ‘Borgen’, de reeks waarvoor de juiste superlatieven nog moeten worden uitgevonden.

vvp

Normaal gezien hadden we ervoor gekozen om hier een interview met Sidse Babett Knudsen te plaatsen – al was het maar om de bijbehorende foto – maar alla: de stille kracht achter/bedenker ván ‘Borgen’ mag ook eens in de spotlight. Zeg om te beginnen eens, eerbiedwaardige Adam Price, of seizoen drie van ‘Borgen’ nu écht het laatste is?

Adam Price (lacht) «Ik vrees van wel. Maar prijs je gelukkig: eerst zouden we er na seizoen twee de brui aan geven.»

- Zwijg stil!

Price «Dat was oorspronkelijk het plan. Maar toen bleek de reeks wel érg succesvol te worden, en zei de zender: ‘Doe toch nog maar eentje.’

(Denkt na) »Eigenlijk leg ik het nu te schamper uit. Net als in België is er in Denemarken bij de staatsomroep maar een heel beperkt budget voor dramareeksen. En omdat er zo weinig geld voorhanden is, zijn ze nogal streng in hun selectieproces. Ik kreeg dus te horen: ‘Geef ons een goeie reden om nog een seizoen bij jou te bestellen, vertel ons waar je nog heen kan met deze personages, en het is in orde.’»

- De grote verrassing aan de start van het seizoen is – spoiler! – dat Birgitte ondertussen geen politica meer is.

Price «Drastisch, hè? (lacht) Tja, ik vond dat nu eenmaal een interessant uitgangspunt met veel dramatisch potentieel. ‘Wat zou Birgitte doen als ze de verkiezingen op het eind van seizoen twee zou verliezen?’ Die vraag blééf maar door m’n hoofd spoken – veel politici vallen na een verloren verkiezingsstrijd in een zwart gat – dus heb ik ze maar gewoon uitgewerkt. Maar geen nood, want daarna vroeg ik me alweer af wat haar vervolgens weer terug naar de politiek zou kunnen drijven.»

- Ze moet weer op zoek naar haar idealisme?

Price «Misschien wel. Birgitte is altijd een idealiste geweest, ook al hebben de gebeurtenissen in de reeks haar soms iets pragmatischer of cynischer gemaakt dan ze eigenlijk is. Dat is, denk ik, ook waarom het publiek zo met haar meeleeft: ze gelóóft in wat ze doet.

»Dat was trouwens van bij de aanvang van ‘Borgen’ belangrijk voor me: ik wilde politici niet als vuile onderkruipers neerzetten. Niet dat ik geen klootzakkenrollen wilde schrijven, maar ik dacht: laten we ervan uitgaan dat het mensen zijn met goede bedoelingen, ook al weten ze die niet altijd even goed in de praktijk om te zetten.

»‘Borgen’ gaat over serieuze zaken, maar het was nooit een negatieve of pessimistische reeks. Zelfs in de donkerste momenten scheen er wel ergens een sprankeltje hoop door. (Denkt na) Een sprankeltje hoop: misschien is dat altijd wel de kern van de reeks geweest.»

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234