Serie: Boss

Tot nader order is Humo geen ordinair roddelblad: wij zwijgen dus zedig over de onsmakelijke vechtscheiding van Kelsey Grammer en zijn derde vrouw Camille, het voormalige Playboymodel dat en public zijn geringe penislengte betreurde; we houden de lippen stijf op elkaar over zijn huwelijk in 2011 met de zesentwintig jaar jongere Britse stewardess Kayte, die hij – jawel! – in een vliegtuig ontmoette; en we zwijgen in alle talen over zijn vroegere problemen met drank en drugs – wist u dat Grammer ooit een maand in de cel heeft gezeten wegens dronken rijden en het bezit van cocaïne?

Neen, niets van dat alles: wij beperken ons tot de secce mededeling dat Canvas maandag aan seizoen één begint van ‘Boss’, een uiterst bekijkenswaardige dramareeks waarin Grammer gestalte geeft aan de – fictieve – burgemeester van Chicago. Tom Kane is de naam, en hij is een hondsbrutale, gezwind over lijken gaande son of a bitch die in de eerste aflevering te horen krijgt dat hij aan vroegtijdige dementie lijdt en vervolgens besluit om zijn ziekte voor iedereen geheim te houden.

Kelsey Grammer «’t Is buitengewoon bevrijdend om eens een personage te spelen dat in niets lijkt op Frasier, de man die ik maar liefst twintig jaar aan een stuk gespeeld heb (in ‘Cheers’ én in ‘Frasier’, red.), en van wie veel mensen in alle ernst denken dat ik hem bén. Let’s face it: Tom Kane is een klootzak, maar wel eentje waar je van kunt houden. Je zou hem kunnen vergelijken met Iago, de antagonist uit Shakespeares ‘Othello’: Iago is één van de meest geliefde personages uit het werk van Shakespeare, terwijl hij toch zo’n beetje de meest boosaardige en manipulatieve slechterik is uit de geschiedenis van het theater.

»Met al de intriges, het verraad en het geweld lijkt ‘Boss’ sowieso al op een toneelstuk van Shakespeare. Daarom hebben de makers ook voor Chicago gekozen als setting: meer dan pakweg San Diego is Chicago een stad voor grote, shakespeareaanse persoonlijkheden. ’t Is een soort koninkrijk, en de burgemeester is er koning.»

- Naar verluidt is uw personage losjes gemodelleerd naar de vorige burgemeester van Chicago, de Democraat Richard Daley.

Grammer «Enkele flikken van Chicago hebben me verteld dat ik net zo’n vernietigende blik heb als die van oud-burgemeester Daley: ‘Man, de fuck you-blik die jij op mensen kunt werpen, dat is hém.’ Maar om eerlijk te zijn: Tom Kane is niet op Richard Daley gebaseerd – hij is gebaseerd op alle burgemeesters die Chicago de voorbije honderd jaar gehad heeft. Bij wijze van voorbereiding ben ik wel gaan eten met de heer Daley, en ik heb ook de huidige burgemeester ontmoet, Rahm Emanuel. Maar ik heb hun op het hart gedrukt dat ik geen van beiden portretteerde. We hebben er overigens bewust voor gekozen om het in het midden te laten of Tom Kane Democraat dan wel Republikein is: we gaan ervan uit dat beide partijen in staat zijn om een monster als Kane te baren (lacht).»

- U zei dat veel mensen geloven dat u Frasier bent. Meende u dat?

Grammer «Ja, zelfs mijn lieftallige ex-vrouw geloofde dat: ik ben er oprecht van overtuigd dat ze met me getrouwd is omdat ze dacht ik Frasier was. Dus ja, dan kan het natuurlijk weleens vervelend zijn als bij je thuiskomst blijkt dat Kelsey Grammer op de sofa zit. Gelukkig beseft mijn nieuwe vrouw maar al te goed dat ik niet écht de burgemeester van Chicago ben, maar een acteur die de burgemeester van Chicago spéélt. Eén uit de duizend, meneer.»

BEKIJK DE TRAILER:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234