null Beeld

Serie: Breaking Bad (seizoen 5)

Ook bij ons zit ‘Breaking Bad’ er bijna op: Canvas begint vanavond het vijfde – slik – laatste seizoen uit te zenden. We zouden het u niet kwalijk nemen als u met de nodige scepsis voor uw tv-bak zou kruipen – ‘Dexter’ helemaal uitgekeken, iemand? – maar in Amerika garandeert men ons dat het wel snor zit: volgens de recensiesite Metacritic gaven de persmuskieten aldaar het laatste seizoen gemiddeld 99 op 100.

vvp

- De eindes van reeksen als ‘The Sopranos’ of ‘Lost’ werden niet door alle fans even enthousiast onthaald. Was je bang om mensen teleur te stellen?

'Beter één seizoen te vroeg stoppen dan één te laat'

Vince Gilligan (bedenker van de reeks) «Ik was er eigenlijk wel gerust in. We wisten op tijd dat het vijfde seizoen het laatste ging zijn en hadden zestien afleveringen de tijd om al onze pionnen op de juiste plaats te krijgen: da’s een heuse zegen geweest. De hele structuur van de vijfde jaargang – alle emoties en plotlijnen – loopt naar dat ultieme moment toe waarop alles samenkomt.

»Over ‘The Sopranos’ gesproken: ik vond die laatste scène dapper, creatief en intrigerend – helemaal geslaagd dus. Maar onze kijkers hoeven niet te wanhopen: zij krijgen een écht einde, een afgeronde conclusie die geen ruimte laat voor interpretatie. Het is wat het is. En ik kan wel zeggen: it does not go out with a whimper.»

- Iets zegt ons dat een happy end er niet echt in zit voor Walt en Jesse.

Gilligan «Daar los ik niks over. Wat denk jij wel, rekel! (lacht)

»Ik kan je wel vertellen dat álle opties op tafel lagen: het happieste der happy ends, het meest tragische slot denkbaar, álles hebben we overwogen en in de loop der jaren uitgebreid besproken.

»Het moest in de eerste plaats een bevrédigend einde worden. Maar creatieve bevrediging staat los van emotie. Ik bedoel: iets kan heel donker en deprimerend eindigen, maar de kijker toch tevreden achterlaten, omdat het júíst aanvoelt. En een positief einde kan evengoed werken, of iets daartussenin.»

- Gezien de respons van zowat iedereen die de reeks bekeken heeft, hebben jullie tot hiertoe een vlekkeloos parcours afgelegd. Zaten er dan nooit stinkers tussen jullie ideeën?

Gilligan «O ja, massa’s. Het merendeel van onze ideeën, zou ik zeggen (grijnst).

»Eén idee heeft seizoenen lang op tafel gelegen en is uiteindelijk nooit opgenomen: Walt zou als jurylid opgeroepen worden bij een racistisch proces in Albuquerque. Het zou een ‘12 Angry Men’-achtig verhaal worden waarin Walt het recht wil doen zegevieren, waardoor zijn sluimerende goeie kant en zijn donkere kant als drug lord met elkaar in botsing zouden komen. Ik ben er nog altijd niet uit of dat idee nu geniaal, dan wel stupide was, maar ik denk wel dat het plezierige scènes had opgeleverd. O well!»

- Zeg eens eerlijk: hoeveel van de plot had je bij de aanvang van de reeks al in gedachten?

Gilligan «Eerlijk? Héél weinig (lacht).

»We doen wel ons best om van achteren naar voren te werken. We stoppen soms dingen – namen van bedrijven of kleine visuele details – in een aflevering waarvan we weten dat ze later misschien nog van pas zullen komen, ook al hebben we nog geen idee hoe. Hebben we later iets nodig, dan checken we eerst oudere afleveringen, zodat het aanvoelt alsof we van in het begin wisten waar we mee bezig waren (lacht). Zo beloon je ook meteen die 0,01 procent van de fans die op zulke dingen letten.

»Trouwens: hoor mij hier praten in de tegenwoordige tijd! Terwijl de show er voor mij alweer een jaar op zit... Ik mis het wel, moet ik zeggen: ik denk dat ik ontwenningsverschijnselen vertoon. Och ja, het is maar goed zo: beter één seizoen te vroeg stoppen dan eentje te laat, nietwaar?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234