null Beeld

Serie: Broad City

Meisjes en New York City: de zoektocht van zich door het leven worstelende jonge vrouwen naar zichzelf in de veelal verticaal aandoende straten van de Big Apple blijft maar stof voor televisieseries opleveren.

Er was ‘Sex and the City’, iets later was er ‘Girls’, en nu is er ook ‘Broad City’ – te vinden op Comedy Central, dat ook in de zomer vastberaden de avonden van TMF blijft inpalmen. Wat ooit als een serie korte webisodes begon, is – onder het goedkeurend oog van bedenkers én hoofdrolspeelsters Ilana Glazer en Abbi Jacobson – nu helemaal opgegroeid tot een volwaardige tv-serie.

– Dames, hoe hebben jullie elkaar gevonden in de jungle van New York?

Ilana Glazer «Abbi en ik hebben elkaar leren kennen op de comedyschool. We belandden er samen in dezelfde improvisatiegroep – de oefenklas, welteverstaan: we hadden beiden auditie gedaan voor de échte groep, maar waren niet door de selecties geraakt. En wat doe je dan? Oefenen en zo vaak mogelijk optreden om beter te worden, en dat deden we dus samen.

»Na een tijdje kregen we beiden het gevoel dat we eens iets wilden doen waarvan we de link naar onze ouders konden sturen, om te tonen: ‘Kijk! We zijn wel degelijk iets aan het doen!’ Alleen wisten we nog niet wat dat dan wel moest worden, tot we het idee kregen: ‘Hey, waarom laten we onze reeks niet gewoon over onszelf gaan?’»

Abbi Jacobson «We spelen in de serie dus een uitvergrote versie van onszelf. De meeste dingen die we tonen, zijn ook dingen die ons, of vrienden van ons, overkomen zijn. Of toch op z’n minst dingen waar we ons nauw bij betrokken voelen.»

Glazer «Ik hou ook altijd notities bij in m’n gsm, je weet nooit wanneer je iets overkomt dat je in de show kunt gebruiken. Ik nam zo onlangs wat oude aantekeningen door en kwam er eentje tegen waarin enkel stond: ‘We lopen rond in de stad op zoek naar een koekje.’ Had ik bedacht toen ik nog bij een bakkerij werkte: op het eind van elke dag kwamen er daar mensen binnen om de overgebleven koekjes aan halve prijs te kopen – en als je dan weigerde, werden ze kwaad (lacht).»

– Hoe begin je er eigenlijk aan om een webserie van slechts enkele minuten tot volwaardige afleveringen van twintig minuten om te toveren?

Glazer «Onze webafleveringen blikten we steevast in met weinig tot geen budget. Beeld je onze verbazing in toen we de eerste dag op de set een volledig appartement nagebouwd zagen in de studio, enkel en alleen voor de eerste aflevering. Surrealistisch was dat.

»Maar hoewel er veel veranderd was, wilden we vooral de toon behouden, en de lijn van onze korte afleveringen doortrekken naar televisie. Moeilijk, natuurlijk: je kunt nu eenmaal niet doen alsof er niets veranderd is. Om te beginnen is het venstertje waardoor mensen naar je kijken nét iets groter dan op YouTube.»

Jacobson «Wat wel hetzelfde gebleven is: we doen nog altijd veel buitenopnames in de stad. De ploeg is groter, maar we gebruiken dezelfde doe-het-zelftechnieken. Niettemin is het moeilijker geworden om nog in grote winkels en restaurants te draaien. Jammer is dat, want we hadden net zulke goeie moppen over die winkels bedacht!»

– Laatste vraag: bestaat er écht zoiets als ‘vajazzling’, de cosmetische ingreep waarbij de schaamlippen met kleine kraaltjes versierd worden?

Glazer «Yep, het is even echt en even bizar als we in de reeks laten uitschijnen. Ik veronderstel dat het bedoeld is om sexy over te komen, maar als je het dan te zien krijgt... Allesbehalve.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234