null Beeld

Serie: Broadchurch

Nog nooit hebben wij met zo'n koppige verbetenheid de drang moeten onderdrukken om níét stante pede op YouTube te gaan zoeken naar who did it. Meteen na het zien van de 'Broadchurch'-trailer, de nieuwe ITV-dramareeks waar Vitaya vanaf vanavond mee uitpakt, wilden we weten welke inwoner van het slaperige Britse kustdorpje Broadchurch de dood van de elfjarige Danny Latimer op zijn (of haar, wie zal het zeggen?) geweten heeft.

Redactie

Komt het door de tot de verbeelding sprekende strandomgeving waarin Danny's verminkte lichaampje wordt gevonden? Zijn het de door verdriet getekende gezichten van de acteurs, met David Tennanten Olivia Colman voorop? Is het de griezelig herkenbare glimp van hoezeer dit mysterie de hele gemeenschap zal ontrafelen? Of heeft de tranerige muziek van Birdy(die over de trailer heen is gedrapeerd) er misschien iets mee te maken? Nee, dat laatste is het al zeker niet. Niettemin: kijken zullen we. Tot het verlossende eind.

David Tennant «Ik herken het gevoel: zodra ik het script van de eerste aflevering had gelezen, werd ik onherroepelijk in het verhaal meegesleurd. Aan de ene kant sneed de spanning van de plotlijn me haast de adem af. En dan speelde die plot zich ook nog eens af in een wereld met échte, prachtig uitgetekende personages. Twee vliegen in één klap - zoiets maak je als acteur zelden mee. Meestal is het het één of het ander. Of nog erger: geen van beide.

»Mijn personage, DI Alec Hardy, is een agent die net uit het grootstedelijke Glasgow is overgeplaatst naar het dorpje Broadchurch. Waarom hij aan de kant werd geschoven in de stad, wordt pas geleidelijk aan duidelijk. Van meet af aan weet je wel: deze man sleept een duistere vlek uit zijn verleden mee. Door de fel gemediatiseerde dood van Danny dreigt die nu aan het licht te komen.»

- Hardy's manier om de zaak-Danny aan te pakken verschilt danig van die van collega DS Ellie Miller, vertolkt door Olivia Colman.

Tennant «Aanvankelijk lijkt hij neer te kijken op hoe een klein politiekorps de zaken aanpakt. Alsof ze op het platteland niet weten waarmee ze bezig zijn en hij ze even fijntjes kan leren hoe het wél moet. Maar naarmate het verhaal vordert, merkt hij dat hij veel nauwer met DS Miller aan het samenwerken is dan hij ooit voor mogelijk had gehouden.»

- Tijdens het filmen stonden de acteurs op gelijke voet met de kijkers: niemand wist hoe deze whodunit zou aflopen, ook jullie niet.

Tennant «Niemand was op de hoogte, nee. Of toch niet voor zover ik weet. Als bepaalde mensen toch iets wisten, dan konden ze het in elk geval verdomd goed verbergen.»

- Was het niet aartsmoeilijk om in het ongewisse te acteren?

Tennant «Ik vond het veeleer een grote hulp. Als je je personage aan het opbouwen bent en niet weet wat de waarheid is, dan kun je ook geen beroep doen op van die typische acteurtrucs. Dat kan de echtheid alleen maar ten goede komen. Bovendien voelde ik me op den duur even gefrustreerd als de kijker. Niet dat ik graag gefrustreerd rondloop, maar voor één keer was de frustratie welkom.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234