null Beeld

Serie: Californication

‘A morning of awkwardness is far better than a night of loneliness.’ Het geweldige ‘Californication’ is terug: Acht pikt de draad op waar 2BE hem heeft laten vallen, en begint vanavond met het seizoen drie van de succesvolle dramedy.

Redactie

Daarin is Karen, Hank Moody's ex en tot nader order de liefde van z’n leven, voor haar werk naar New York verkast, terwijl hij met dochterlief Becca in LA is achtergebleven. Omdat hij als schrijver nog altijd op non-actief staat – één van z’n onenightstands heeft zijn manuscript genaamd ‘Fucking and Punching’ gestolen – wordt hij gastdocent literatuur.

U snapt het al: tussen al die gewillige studentes heeft Moody de tijd van z’n leven. Voor z’n weergaloze vertolking van de drankzuchtige, seksverslaafde auteur werd David Duchovny voor de derde keer op rij beloond met een Golden Globe-nominatie.

David Duchovny «Telkens als we aan een nieuw seizoen beginnen, grijp ik terug naar kern van Moody om weer in m’n rol te komen. En die kern is simpel: hij geeft geen fuck om wat dan ook. Waarom zou hij? Z’n leven is een representatie van z’n werk en vice versa: 'Zolang ikzelf interessant genoeg ben,' denkt hij,' zal mijn werk dat ook zijn.' Hij is zorgeloos, hij is écht, hij lééft. Ik koester oprechte bewondering voor mensen met die karaktertrek: ze zijn duizend keer gelukkiger dan wij.

»Nee, in Hanks huid kruipen is een droom die telkens weer uitkomt: ik heb me zelden zo hard geamuseerd op een set.»

- Het vrouwelijk schoon waarmee 'Californication' tot de nok gevuld is heeft daar wellicht ook wat mee te maken, of niet soms?

Duchovny (met wegwerpgebaar) «Mijn allereerste naaktscène dateert van meer dan twintig jaar geleden: als je al zo lang in de filmbusiness meedraait, rollen je ogen niet meer uit hun kassen wanneer je tegenover een ontklede vrouw staat. Het enige wat ik me op dat moment afvraag is: ‘Hoe maken we deze scène grappig en geloofwaardig?’

»Pas op, ik ben me ervan bewust dat ‘Californication’ gepromoot wordt als een serie die om tieten en konten draait - dat lokt nu eenmaal meer kijkers. Maar eigenlijk staat Hanks complexe relatie met z’n ex centraal: ondanks z’n grenzeloze seksuele appetijt is Karen de enige met wie hij verder wil.

»Zij weet dat zelf ook wel, maar ze wordt zijn gedrag gaandeweg kotsmoe. Dat zul je zien in de fantastische finale van dit seizoen, waarin Hank éíndelijk de gevolgen van z’n daden moet dragen.»

- Vier jaar geleden heb je jezelf in een afkickcentrum laten opnemen wegens een seksverslaving: had de fictie zich met de realiteit vermengd?

Duchovny «Ik doe niet aan methodacting: mijn privéstrubbelingen hebben geen invloed op mijn werk. Ik heb als acteur ook geen persoonlijke ervaringen nodig om uit te putten - om in 'The X-Files' een geloofwaardige Fox Mulder neer te zetten, hoefde ik destijds ook niet in aliens te geloven.

»Het enige wat Hank en ik gemeen hebben, is onze liefde voor schrijven en voor literatuur. Weinig mensen weten dat ik op Yale doctoraatsstudent Engelse literatuur was. Ik heb m'n doctoraalscriptie nooit afgewerkt, omdat de acteermicrobe me te pakken had gekregen.

»Maar als assistent heb ik ook enkele maanden lesgegeven aan de universiteit, en het was zelfs m’n droom om leraar te worden: dan zou ik me tijdens vakanties aan m’n echte passie – schrijven – kunnen wijden.

»Op m’n drieëntwintigste had ik een roman af, maar die was barslecht: te vormeloos, meer een stream of consciousness. Hij slingert thuis nog ergens rond (lacht). Sindsdien heb ik nog een paar toneelstukken geschreven, maar ik durf er nog niet mee naar buiten te komen. Ik hoop daar in de toekomst iets aan te veranderen.»

- In welk boek ben je momenteel bezig?

Duchovny «‘Bleak House’ van de grote Charles Dickens, naast wiens talent het mijne bijzonder schril afsteekt - begrijp je nu waarom ik die schrijfplannen van me liever nog even in de koelkast stop?»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234