null Beeld

Serie: Clan

Nadat we eerder getuige waren van tal van vergeefse moordpogingen op hun onuitstaanbare schoonbroer Jean-Claude – plannen om hem op te blazen, te vergiftigen, te elektrocuteren, dood te schieten, op te hangen én in te vriezen faalden deerlijk – komen we maandag eindelijk te weten hoe de vier Goethals-zussen ‘de Kloot’ wisten om te brengen, in de ontknoping van het heerlijke ‘Clan’.

Katrien Depecker

Vliegen Eva (Barbara Sarafian), Veerle (Kristine van Pellicom), Birgit (Ruth Becquart) en Rebekka (Maaike Neuville) de cel in voor dit extreme staaltje zusterliefde, of worden ze dan toch niet ontmaskerd door de gebroeders Dewitt? Misschien mag Dirk Roofthooft, die al negen weken lang op weergaloze wijze gestalte geeft aan de onverdraaglijke Kloot, al iets lossen?

Dirk Roofthooft «Neen: daar staat de doodstraf op (lacht).

»Malin-Sarah (Gozin, de scenariste, red.) heeft de ontknoping gigantisch goed geheim gehouden: de tweede helft van de slotaflevering stond niet in het scenario, en ik was de enige acteur die al vóór de laatste opnameweek wist hoe het zou aflopen. En ik kan zwijgen: hoezeer iedereen ook blijft aandringen, m’n lippen zijn verzegeld. Ik heb het zelfs nog niet aan mijn vrouw verteld!»

HUMO Op de Facebook-pagina van ‘Clan’ schreef een fan: ‘Je zou de Kloot bijna zelf willen vermoorden!’ Een mooi compliment voor je acteerwerk.

Roofthooft «Ook al is Jean-Claude een vreselijke man – ik zou ‘m in het echte leven zelf ook mijden – toch heb ik er altijd over gewaakt dat hij iemand was you love to hate. Goedele (Inge Paulussen, red.) en Jean-Claude zijn heel typisch zo’n koppel waarvan je je afvraagt waarom ze in godsnaam nog samen zijn.

»Maar elk koppel heeft zo z’n geheimen: niets is alleen maar zwart of wit. Daarom vind ik het plezant dat ik op straat zowel word aangesproken door mensen die me zouden willen afmotten, als door mensen die blij zijn dat ik nog leef. En soms vragen ze me vlakaf of ik gek ben (lacht)

HUMO Was je meteen verkocht toen je het scenario in handen kreeg?

Roofthooft «Ja. Ik weet nog dat ik met het script naar boven trok, en pas na de zevende aflevering naar beneden kwam en tegen mijn vrouw zei: ‘Dit wordt heel goed, denk ik.’ Waarna ik mezelf een kop koffie inschonk en weer naar boven ging om de rest te lezen. Ik ging er zo in op dat ik die dag zelfs niets gegeten heb.»

HUMO Is er een scène die je nooit zal vergeten?

Roofthooft «De scène waarin Jean-Claude opgehangen wordt aan de garagepoort, was heel eng. Dat wordt natuurlijk wel getrukeerd, maar toch merkte ik dat het stuntteam bang was dat ik mijn nek zou breken. (Stil) Ik heb toen constant aan zelfmoordenaars moeten denken.

»Ik vond het in ’t algemeen moeilijk om een dode te spelen. Ik heb tijdens de opnames in het lijkenhuisje eens zó lang m’n adem ingehouden dat ik het bewustzijn verloren ben. En toen ik klaarlag voor mijn autopsie, deed ik een gruwelijke ontdekking: in de marmeren wasbak waarin ze je dan leggen, is ter hoogte van je kont een afvoer voorzien.

»Ik wist wel dat de sluitspieren niet meer werken als je dood bent, maar toen besefte ik pas echt dat je eerst moet leeglopen door een putteke voor ze je in je kist leggen. Het confronteerde me allemaal nét iets te veel met mijn sterfelijkheid. We proberen zo hard om ons te onderscheiden, maar eigenlijk is onze toekomst enkelvoudig: allemaal de kist in.

»Oeioei, wordt het interview nu niet wat te droevig?»

HUMO Snel, dan: wat hoop je dat de kijkers na de slotaflevering zullen denken?

Roofthooft (met verbazing in de stem) «Aaaah!»

Bekijk een fragment:


Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234