null Beeld

Serie: Code 37

Liefhebbers van patent in beeld gezette Vlaamse krimi en/of Veerle Baetens opgelet: vandaag en volgende week programmeert vtm de 'Code 37'-film, waarna vrolijk aangepikt wordt met de nieuwe, derde reeks over de Gentse sectie zedendelicten.

Jeroen Maris

Het wordt het laatste seizoen voor Baetens als hoofdinspecteur Hannah Maes - en dus ook voor de reeks?

Veerle Baetens «Na deze kap ik er onherroepelijk mee, ja. En in principe kan de serie nog doorlopen dan - ze heet per slot van rekening 'Code 37', niet 'Hannah Maes' - maar ik geloof niet dat dat het plan is.»

HUMO Verandert er wat?

Baetens «Mark Vermaelen, het personage van Ben Segers, verdwijnt - dat zie je in de film. Hannah krijgt dus een nieuwe chef, gespeeld door Mieke De Groote.

»We hebben ook geprobeerd om Hannah wat te kalmeren. Er hing altijd iets destructief rond haar, iets heel gesloten en gecrispeerd. Dat verandert enigszins: ze opent zich voor de wereld, ook al omdat ze de liefde vindt - want ja, het wordt eindelijk wat met haar buurman, het personage van Geert Van Rampelberg.

»Na drie jaar zit Hannah Maes echt wel in mijn lijf. Ik kén haar, en ik kan haar zo oproepen. Maar doordat ze nu merkbaar evolueert, moest ik haar in m'n hoofd toch even resetten. Naar dat losse en liefdevolle heb ik even moeten zoeken. Vergelijk het met 'Sara' indertijd: plots wolkte daar een mooi meisje in op - die beugel ging weg, ze ging jurkjes dragen, voelde zich helemaal bevrijd en ging zelfs aan het zoenen. Ik heb dat personage toen helemaal opnieuw moeten creëren, en dat is tot op zekere hoogte ook wat ik nu met Hannah moet doen. Heel boeiend.»

HUMO Er lijken me geen duizenden variaties op zedendelicten te bestaan: wordt het niet moeilijk om de scenario's in de derde reeks even sterk te houden?

Baetens «'t Zijn niet zozeer de scenario's die van 'Code 37' zo'n straffe reeks maken - ze zijn wel goed, maar niet tiptop. Da's nu eenmaal het euvel in de Vlaamse fictie, hè: er zou meer aandacht aan besteed moeten worden. Nee, dé grote kracht van 'Code 37' zit 'm voor mij in het werk van Jakob Verbruggen, de creative director. En in de magie die er hing in ons acteursploegje: het knetterde lekker.»

HUMO Je speelt ook de hoofdrol in 'The Broken Circle Breakdown', de nieuwe film van Felix van Groeningen waar geweldig naar uitgekeken wordt.

Baetens «Soms voel je dat, hè, dat iets mooi en groots wordt. En geloof maar wat er gezegd wordt: 't wordt een dot van een film. En dat heeft veel te maken met Felix. You can't fool him: je kan niet even doen alsof, want dat doorziet hij meteen. En hij verplicht je om emotioneel diep te gaan. Maar daar hou ik net van.»

HUMO En dan is er nog Dallas, je muziekproject.

Baetens «Keiplezant! Ik heb een heel goeie band rond me verzameld, en we zijn volop aan het repeteren. We gaan wat try-outs doen, en in oktober is er het grote werk: dan staan we in de AB Club en in de Arenbergschouwburg. En dan hopen dat het aanslaat, en dat er een vervolg komt. Maar ik laat me niet opjagen: no stress. Ik geniet vooral - 't is de vervulling van een droom.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234