null Beeld

Serie: Cordon

Mochten we geen bloedhekel hebben aan die term, we zouden van een ‘prestigieuze fictiereeks’ durven te gewagen: ‘Cordon’, vanavond nieuw op VTM, is een tiendelige, met een behoorlijk indrukwekkende cast gestoffeerde, euhm, serie. In het centrum van Antwerpen duikt een met SARS of ebola te vergelijken killervirus op, waarna op last van de overheid een hele stadswijk voor onbepaalde tijd van de buitenwereld wordt afgesloten.

Noud Jansen

Een premisse die ons enigszins deed terugdenken aan ‘Outbreak’, een vermakelijke actiethriller uit ’95. En kijk: de cinefiele acteur Wouter Hendrickx, die in ‘Cordon’ Inspecteur der Politie Jokke Deelen speelt, maakte zich dezelfde bedenking.

Wouter Hendrickx «Toen ik het script voor het eerst onder ogen kreeg, dacht ik twee dingen: ‘Gewéldig script, hier moet ik zeker aan meedoen’, en: ‘Het doet me wel een beetje denken aan ‘Outbreak’.’ Nu, uiteraard is het niet de eerste keer dat er een film of een serie over een dodelijk virus wordt gemaakt – ik denk ook aan ‘Contagion’ van Steven Soderbergh, die ik bij wijze van voorbereiding heb gezien. Maar volgens mij is het wel de eerste keer dat het in onze contreien gebeurt. Ik vind het gegeven ook allerminst bij de haren gesleurd: als je het ziet, is het allemaal zeer geloofwaardig. Dat is zeker ook de verdienste van Tim Mielants, de regisseur (bekend van ‘Super 8’, ‘Zingaburia’ en ‘Code 37’, red.). ’t Was de eerste keer dat ik met hem samenwerkte, en ik moet zeggen: hij houdt er een zeer frisse aanpak op na.»

HUMO Verklaar je nader?

Hendrickx «Tim vraagt zijn acteurs vaak om een scène met een heel andere emotionele lading te spelen dan je aan de hand van de situatie automatisch geneigd zou zijn te doen. Stel: je moet een man spelen die een begrafenisondernemer bezoekt omdat zijn echtgenote zopas gestorven is. Tim zal je dan bijvoorbeeld vragen de scène te spelen alsof je die begrafenisondernemer komt melden dat je de vorige nacht met zijn vrouw hebt gevogeld. Inmiddels heb ik ook al twee afleveringen gezien, en echt waar: het werpt wel degelijk zijn vruchten af.»

HUMO Vertel eens wat meer over je personage.

Hendrickx «De Jokke is een inspecteur bij de oproerpolitie, die er in de eerste aflevering op uit wordt gestuurd om op zoek te gaan naar Patiënt Nul, de persoon van wie men denkt dat hij de verspreider van het virus is. Bedoeling is om Patiënt Nul zo snel mogelijk in quarantaine te plaatsen in het fictieve NIIZA, het Nationaal Instituut voor Infectieziekten Antwerpen. Maar dan lopen er enkele dingen anders dan verwacht.»

HUMO Nog iets anders: hoe groot acht je de kans dat Veerle Baetens, je medespeelster in ‘Cordon’, een Oscar zal hebben gekust wanneer dit artikel wordt gepubliceerd?

Hendrickx «Dat weet ik niet, maar ik hoop vurig dat het haar zal lukken. Ook voor Felix (Van Groeningen, red.), die ik een warm hart toedraag sinds ik met hem heb samengewerkt voor ‘De helaasheid der dingen’.»

HUMO Pronostiekje?

Hendrickx «Nee, dat kan ik echt niet.»

HUMO Ook niet als ik een revolver tegen je slaap zet?

Hendrickx (snel) «Zeventig procent. Een gevaarlijke gek met een revolver moet je altijd zijn zin geven.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234