null Beeld

Serie: Crimi clowns

Alwéér een nieuwe Vlaamse fictiereeks? Inderdaad, al is ‘Crimi Clowns’ – vanaf vandaag op 2BE – op zijn minst een buitenbeentje: ’t is een gewelddadige, vuilgebekte, met een loodzwaar Antwerps accent behepte zwarte komedie over een criminele clownsfamilie - overdag vrolijken ze kinderfeestjes op, ’s nachts roven ze Mediamarkten en Brasschaatse villa’s leeg.

Noud Jansen

Luk Wyns, bekend van ‘Matroesjka’s’, ‘De familie Backeljau’ en de Gamma-reclamespots, tekende voor regie en scenario, en hij speelt zelf de rol van de aan drank, vrouwen en cocaïne verslaafde pater familias Ronny Tersago.

Luk Wyns «‘Crimi Clowns’ is om te lachen, te brullen, te gillen en te huilen, en soms alle vier tegelijk.

»Ik combineer er twee werelden in die me enorm boeien: de wereld van de criminaliteit en die van de showbizz, waarin clowns op de laagste sport van de ladder staan. Niet helemaal onterecht, want ik heb ze weleens bezig gezien op verjaardagsfeestjes waar ik mijn kids dropte: om intens droef van te worden.

»Ik heb dus een serie geschreven over een enigszins psychotische clownsfamilie die ooit erg succesvol was, en die in afwachting van de grote comeback overuren draait om uit de geldproblemen te raken. In feite is het het verhaal van de Griekse goden: zij doen wat wij niet doen omdat we beschaafd zijn – dé kracht van alle gangsterseries, natuurlijk.»

HUMO ‘Crimi Clowns’ wordt geafficheerd als een 16+-reeks. Veel seks, drugs en geweld, met andere woorden.

Wyns «Welja, ik had me voorgenomen om mezelf niet te censureren, en me ook niet te láten censureren. En dus heb ik zo’n beetje de grenzen van het toelaatbare afgetast: zéér plezierig.»

HUMO Geen wonder dat de burgemeester van Brasschaat de opnames wilde verhinderen: hij vreesde schade aan het imago van zijn gemeente.

Wyns «Ja, maar gelukkig heeft-ie z’n beslissing tijdig herroepen. Een goeie zaak, want een paar jaar geleden wilde hij de opnames van ‘Matroesjka’s' ook al verhinderen, en toen heeft hij serieuze tegenwind gekregen in de media.

»Enfin, uiteindelijk hebben we zeer goed kunnen samenwerken met de Brasschaatse politie, wat ook noodzakelijk is: als je zonder politiebegeleiding actiescènes draait op straat, dan willen de omwonenden al eens ongerust worden.

»Eén keer hadden we net een scène gedraaid waarin ik en Manou (Kersting) een lijk in de Schotense Vaart dumpten, toen er plots twee undercoveragenten voor onze neus stonden die ons wilden arresteren. Bleek dat iemand uit de buurt de politie had gebeld met de verontrustende mededeling dat-ie twee circusclowns nen doêien in het water had zien gooien. Pas toen die agenten Pascal Braeckman herkenden, de klankman van ‘Tomtesterom’, begrepen ze dat het om een filmopname ging.»

HUMO Naast Manou Kersting, Chris Willemsen en Veerle Dejonghe heeft ook de Nederlandse steracteur Johnny de Mol een aanzienlijke rol in ‘Crimi Clowns’: hij speelt je zoon Wesley. Hoe heb je hem binnengehaald?

Wyns «Ik ben in Nederland op zoek gegaan naar een coproducent voor ‘Crimi Clowns’: uit financiële overwegingen, maar ook omdat ik wel een aantal Nederlandse acteurs kon gebruiken -- de serie speelt zich af in het door de Hollanders gerunde Brasschaat. Via die coproducent is Johnny de Mol hier op een avond gearriveerd om met mij de pilootaflevering te bekijken.

»Hij zei: ‘Ik vind dit zó goed dat ik m’n jaar aan jou ga aanpassen.’ En zo is hij dus een klein jaar in Antwerpen komen wonen, om zich enkel en alleen met ‘Crimi Clowns’ bezig te houden. Gewéldig natuurlijk, al hebben we veel werk gehad om hem de beginselen van het Antwerps bij te brengen: Johnny is opgegroeid in Noord-Limburg, dus als hij Vlaams spreekt is dat eerder met een Limburgse tongval.»

HUMO Jij schijnt er niet zo blij mee te zijn geweest dat hij ‘Crimi Clowns’ in de pers al heeft vergeleken met ‘The Sopranos’.

Wyns «Nee, omdat je daarop wordt gepakt. ‘The Sopranos’ is de beste gangsterserie aller tijden: daar kunnen wij onmogelijk mee concurreren. ‘Crimi Clowns’ is sowieso een unieke serie, in niets te vergelijken met die overgeformatteerde producties die je tegenwoordig op alle zenders ziet.

»Wat mij bijvoorbeeld opvalt in veel Amerikaanse series, is het evidente gebruik van een pistool. Een normaal mens die een pistool op zich gericht krijgt, is rijp voor anderhalf jaar bij de psychiater, mínstens. Maar in veel series is dat de normaalste zaak ter wereld, waardoor het geen enkel effect meer heeft op de kijker.

»Daarom heb ik een lijstje samengesteld van voorwerpen die meer indruk maken dan een pistool, omdat ze verrassender zijn: een brandblusapparaat, een hakbijl, een brochettespies... Ik moet zeggen: een barbecue is sinds die scène toch niet meer hetzelfde als vroeger (lacht)

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234