null Beeld

Serie: Crisis

U moet zelf maar uitmaken of u het al dan niet rechtvaardig vindt; feit is dat ‘Crisis’, de nieuwe maandagavondserie van 2BE, in thuisland Amerika alweer tot de geschiedenis behoort. Halfweg het eerste seizoen besloten de NBC-bonzen dat er geen tweede zou komen: te lauwe reacties, te matige kijkcijfers. ‘Crisis’ had nochtans minstens één belangrijke troef in handen: Gillian Anderson, Scully uit ‘The X Files’.

Noud Jansen

Gillian Anderson «Ik speel Meg Fitch, de CEO van een IT-conglomeraat wier 16 jaar oude dochter in Washington D.C. op een eliteschool zit; een school waar de rijke en beroemde mensen van de streek hun zonen en dochters stallen, onder wie ook de president. Het drama begint wanneer tijdens een schoolreisje de bus wordt gekaapt en alle kinderen worden gegijzeld. Waar de serie in wezen over gaat, is hoe rijke en machtige ouders ermee omgaan wanneer hun kind gekidnapt wordt, en hoe ver ze gaan om hen terug te krijgen.

»Ik kan je verzekeren: wie de pilot heeft gezien, zal de volgende aflevering absoluut niet willen missen. Ik wist het al toen ik het script voor de eerste keer las: dit is verslavende kost. Ik heb de makers meteen mijn toezegging verleend, ook al was het vanuit praktisch oogpunt niet eenvoudig: de opnames vonden plaats in Amerika, maar ik woon al jaren in Engeland.»

- Waarom bent u eigenlijk ooit daar gaan wonen?

Anderson «Er waren meerdere redenen voor mijn verhuizing, maar één van de belangrijkste was dat ik in Engeland gemakkelijker mezelf kan zijn. Ik kan er bijvoorbeeld in om het even welke outfit de straat op gaan, het maakt niet uit hoe belachelijk ik eruitzie. Doe ik dat in Amerika, dan kijken de mensen me aan alsof ik gek ben geworden. En ik zal zeker niet beweren dat het Britse persgilde uit niets dan lieverdjes bestaat, maar wanneer je in Engeland naar een première gaat en je zegt na een paar foto’s dat je er genoeg van hebt, dan zullen ze je met rust laten. In Amerika is dat niet het geval: daar word je echt opgejaagd. En niet alleen door de pers, maar ook door de fans. Een paar jaar geleden reed ik door Los Angeles, en achter me zat iemand de hele tijd nog net niet tegen mijn bumper te duwen. Het duurde nog een tijdje voor ik in de gaten kreeg dat ze mijn reactie aan het filmen waren met een videocamera. Nog een geluk dat ik die dag in een goeie bui was, want anders waren er ongelukken gebeurd.»

- U bent een bekende actrice, maar toch zien we u nooit in langspeelfilms. Hoe komt dat?

Anderson «Goeie filmrollen voor vrouwen van mijn leeftijd zijn niet bepaald dik gezaaid – ik ben 46 nu. Sinds een jaar of tien zie je meer en meer tv-series waarin vrouwen van een zekere leeftijd een hoofdrol vertolken: ‘The Big C’, ‘Scandal’, ‘The Good Wife’, ‘Damages’... Voor mij en voor veel andere actrices van mijn generatie is dat een ideale reddingsboei: mochten die tv-series niet bestaan, dan was het zo goed als zeker afgelopen met onze acteercarrières.»

- Onlangs werd officieel bekendgemaakt wat de geruchtenmolen al langer wist: volgend jaar komt er een gloednieuwe ‘X Files’-miniserie op tv.

Anderson «Ja, dat zat er al vrij lang aan te komen. Wat zeker geholpen heeft, is het feit dat de oorspronkelijke serie een nieuw publiek heeft bereikt via Netflix: de makers wisten dus op voorhand dat de kans groot was dat het zou aanslaan. ’t Was voor mij wel weer aanpassen om in de huid van Scully te kruipen; dat was ook zo met de twee films die we hebben gemaakt. Je wandelt de set op en je denkt: ‘Dit wordt een makkie.’ Maar iedere keer weer is het alsof je op een eenwieler moet leren fietsen (lacht).»


Bekijk de trailer van 'Crisis'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234