Serie: CSI: Crime Scene Investigation - finale
Vijftien seizoenen met drie mannelijke en twee vrouwelijke hoofdpersonages, een geschatte waarde van meer dan 1 miljard dollar en 3 spin-offs in het zog: ‘CSI: Crime Scene Investigation’ was anderhalf decennium lang de grote melkkoe van zender CBS. Nu is het verhaal ten einde.
'Veel jonge mensen zijn dankzij ons criminologie en forensisch onderzoek gaan studeren!' William Petersen (tweede van rechts op de foto)
De serie die van bedenker-tramchauffeur Anthony Zuiker een miljonair maakte, neemt afscheid met een dubbelaflevering waarin enkele oudgedienden worden opgerakeld: de originele leads Marg Helgenberger en William Petersen, sinds jaar en dag de ouwe Gil Grissom, die voor het laatst een rol van betekenis had way back in seizoen negen. De plot heeft te maken met een casino in Las Vegas en de populaire Lady Heather (Melinda Clarke), maar draait toch vooral om de personages en een bevredigend emotioneel einde voor allen.
William Petersen «Dit voelt aan alsof ik terug naar huis ga om Thanksgiving te vieren. Ik mag m’n familie nog eens zien! (lacht)»
- Wat vond je van Anthony Zuikers idee toen je het script in handen kreeg in 2000?
Petersen «Ik vond het geweldig. Het was een fantastisch concept: normaal krijgen we alleen flikken en advocaten te zien als het over misdaad gaat – dé twee vaste waarden op tv sinds de doorbraak van het medium – en ik vond het razend interessant om te onderzoeken hoe misdaden nu echt opgelost worden. Hoe de mensen die nooit in de spotlights komen hun werk doen. Ik wist alleen niet goed of we erin zouden slagen het verfilmd te krijgen (lacht).»
- Tegenwoordig zijn forensische specialisten op tv al even populair als advocaten en flikken.
Robert David Hall (Al Robbins, in alle seizoenen) «We hebben veel andere shows geïnspireerd, dat klopt. En dan heb ik het niet over onze eigen spin-offs, maar ook over alles van ‘Criminal Minds’ tot ‘Bones’ – niet dat zij ons letterlijk gekopieerd hebben, maar al die reeksen hebben hier en daar wél wat geleend.»
- Blijkbaar heeft de show ook impact gehad buiten het rijk van de televisie.
Petersen «Haha, ja. Het heeft de manier veranderd waarop in de rechtszaal naar bewijsstukken wordt gekeken, en hoe gedragswetenschappers zich gedragen. En het heeft lijkschouwers populair gemaakt! Voor het eerst in de geschiedenis kunnen die naar feestjes gaan en onder de mensen komen zonder als weirdo’s te worden bekeken.
»Nog belangrijker: veel jonge mensen zijn dankzij ‘CSI’ criminologie en forensisch onderzoek gaan studeren. Een fantastische nalatenschap, want zulke lui hebben we broodnodig.»
- En dan te bedenken dat het indertijd als een enorm risico werd beschouwd om ‘CSI’ groen licht te geven. ABC had zelfs gepast voor de reeks.
Petersen (knikt) «Het was een risico voor CBS én voor ons.»
Eric Szmanda (Greg Sanders, in alle seizoenen) «Niemand had gedroomd dat we dit vijftien jaar zouden doen. Ik denk niet dat ik ooit nog eens een job zo lang zal uitoefenen, dus ik ben hier heel dankbaar voor.»
Marg Helgenberger «Voor mij is het raar. Ik kan me de beginjaren nauwelijks nog voor de geest halen. Ik ben in de loop der jaren gaan geloven dat deze finale er nooit zou komen, omdat ik er onbewust van uitging dat ‘CSI’ altijd zou blijven bestaan. Maar ik ben blij dat ik erbij mag zijn wanneer de deur wordt dichtgetrokken.»
- Nu nog even wat alle fans willen weten: komt het met de romance tussen Grissom en Sara, het personage van Jorja Fox, nog goed in de finale?
Petersen (vaag) «Hmm. We ontmoeten elkaar opnieuw, dat kan ik wel zeggen. En we praten met elkaar, of dat proberen we toch, want in conversatie zijn we nooit al te best geweest. En nu houd ik mijn mond, want wat volgt is top secret. Ontdek het zelf, zou ik zeggen!»