null Beeld

Serie: DCI Banks -seizoen 2

'DCI Banks' is sinds vorige week terug, en wel met een gloednieuwe sidekick voor speurder Alan Banks: Andrea Lowe bleek net als haar personage Annie Cabbot zwanger en werd voor de tweede serie vervangen door Caroline Catz. Een waarschuwing vooraf: verwacht vooral géén erotische spanning tussen haar en Stephen Tompkinson.

Patrick Bremmers

Stephen Tompkinson «Helen Morton, zo heet mijn nieuwe partner, jaagt onbedoeld haar collega’s de kast op omdat ze hen voortdurend blijft aanspreken met hun rang en geforceerde grapjes maakt. De scènes met Caroline, die ik overigens zelf heb aangedragen voor de rol, zijn echt kostelijk. Het idee was om er iemand bij te halen die haast de tegenpool van Annie Cabbot is, en bij wie hij geen enkele seksuele spanning zou voelen. Vandaar dat we Morton in haar eerste scènes thuis zien, met haar man en vier kinderen.

»Maar de fans van Andrea Lowe kunnen gerust zijn: in de derde serie, die we nu aan het opnemen zijn, is ze weer van de partij, samen met Caroline. Dat zorgt voor een interessante dynamiek tussen die drie.»

HUMO Hoe is het tweede seizoen onthaald in Groot-Brittannië?

Tompkinson «DCI Banks weet steeds meer kijkers te boeien: voor de tweede serie gemiddeld een half miljoen méér. Hij is een slow burner: hij krijgt je maar langzaam mee. Hij heeft ook geen eigenaardige karaktertrekken of gekke gewoontes waardoor mensen ‘m misschien onmiddellijk grappig of leuk zouden kunnen vinden. Hij doet gewoon zijn werk. Maar de kijkers krijgen natuurlijk wel telkens een prima drama voorgeschoteld, met vaak verrassende en opmerkelijke plotwendingen.»

HUMO Hoe is DCI Banks eigenlijk op uw pad gekomen?

Tompkinson «Ik was volop bezig met de opnames van de dramareeks 'Wild at Heart' (uitgezonden op Eén, red.) toen producer Andy Harries me vroeg of ik het script van 'Aftermath'(door Canvas eind 2011 uitgezonden, red.) eens wilde lezen. Robert Murphy’s bewerking van die roman van Peter Robinson is een onvervalste pageturner - zó duister allemaal. Robinson is één van de beste misdaadschrijvers die we hebben.

»'Aftermath' moet je ongeveer halverwege zijn Alan Banks-serie situeren. Ik denk dat de producers hebben gedacht: 'Als we er nu maar ééntje mogen verfilmen, kunnen we maar beter de meest dramatische zaak uit Banks’ carrière nemen. Mocht het succesvol blijken, dan kunnen we nog altijd teruggrijpen naar de andere boeken.' En zo is het ook gebeurd (lacht).»

HUMO Hoe hebt u zich voorbereid op de rol van DCI Banks?

Tompkinson «Ik had Peter Robinson laten weten dat ik hem graag eens wilde ontmoeten. Hij komt oorspronkelijk uit Yorkshire, maar hij woont al jaren in Canada. Uiteindelijk hebben we afgesproken in Tampa in Florida, en ik heb drie dagen in zijn gezelschap mogen doorbrengen. Voldoende tijd om hem het hemd van het lijf te vragen over het karakter van Banks.

»Waarom ik zo veel research doe? Omdat ik altijd medelijden heb met schrijvers als hun werk naar het kleine scherm wordt getransformeerd. Andere kunstenaars kennen dat fenomeen niet. Moet je je voorstellen dat een schilder zijn doek afstaat en dat jij en ik er samen wat op gaan knoeien: ‘O, er kunnen hier en daar misschien wat smileys bij!' Dat is exact wat er gebeurt wanneer tv- of filmmakers boeken bewerken (lacht).»

HUMO Iets totaal anders. Is het waar dat de oorspronkelijke titel van de comedy waar jij ooit ook bij ons mee doorbrak, 'Drop the Dead Donkey', bijna 'Dead Belgians Do Not Count' had geheten?

Tompkinson «Ja, maar ik geloof dat er net een scheepsramp had plaatsgevonden en het op dat moment nogal gevoelig lag. De televisieleiding van Channel Four vroeg aan bedenkers Andy Hamilton en Guy Jenkin om een land te kiezen dat toch wat verder weg lag. En zonder na te denken zeiden ze: 'Wat denken jullie van 'Dead Kuwaities Do Not Count?' Maar toen we onze eerste repetitie hielden, begon Saddam Hoessein aan zijn invasie van Koeweit. Dus we hebben er uiteindelijk maar 'Drop the Dead Donkey' van gemaakt. Véél veiliger (grijnst).»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234