null Beeld

Serie: DCI Banks

'Ambitieus, roekeloos en amoreel.' Zo omschreef DCI Alan Banks een paar weken geleden zijn collega Annie Cabbot in de pilot van de naar hem genoemde Britse politieserie.

Patrick Bremmers

Nu kerstslingers, ballen en piek weer veilig op zolder liggen, pikt Canvas het politielint weer op, en mogen wij aan Andrea Lowe, de vrouw achter DS Cabbot - u kon haar eerder al bewonderen als maîtresse van Hendrik VIII in 'The Tudors' - vragen:

HUMO Heeft DCI Banks je personage raak getypeerd?

Andrea Lowe «Annie is zeker ambitieus, ja. Maar roekeloos? En amoreel? Hm, daar heb ik meer moeite mee. Vergeet niet dat ze in de pilot nog voor een speciale unit werkte die klachten over de politie onderzoekt: dan móét je je wat roekeloos durven op te stellen tegenover je collega’s.

»Maar nu ze van afdeling is verhuisd en onder Banks werkt, zul je haar softe, kwetsbare kant almaar meer aan de oppervlakte zien komen. 't Is allesbehalve een eendimensionale dame. Meer nog: ze is één van de leukste personages die ik al heb gespeeld. Ze is pittig, durft snel beslissingen te nemen - iets wat ik zelf totaal niet kan.»

HUMO Zal de verhouding tussen haar en Banks nog veranderen?

Lowe «Je voelt dat er behalve wederzijds respect ook een zekere aantrekkingskracht tussen die twee heerst, maar je kostuum voor de bruiloft kan je nog wel even in de kast laten hangen, hoor: voorlopig gaat het vooral over hoe Annie haar plekje probeert te vinden in Banks' team.

»Normaal houd je je een beetje gedeisd als je aan een nieuwe baan begint, maar da's haar stijl niet. Ze stort zich instinctief op elke zaak - als een bulldozer, bijna - en denkt pas later na over de gevolgen van haar daden. Geen wonder dat ze sommige collega's tegen de haren blijft instrijken. Vooral de mannen dan (lacht). Ze laat zich in elk geval door niemand in een hoekje drummen.»

HUMO Annie lijkt ook vlotter afstand van haar werk te kunnen nemen dan Banks.

Lowe «Dat heb je goed gezien. Ze wil te allen prijze vermijden dat haar werk haar leven gaat domineren. In tegenstelling tot Banks is ze zich van één ding donders goed bewust: als je emotioneel betrokken raakt bij je job, wordt het alleen maar moeilijker om hem goed te blijven doen.»

HUMO Kon je zelf na een draaidag de misdrijven in 'DCI Banks' makkelijk achter je laten?

Lowe «Laat ik zeggen dat het de ene dag beter lukte dan de andere. De vuurscène die je in de vorige aflevering kon zien, was in elk geval behoorlijk intensief: ik ben zelf ooit bij een brand betrokken geweest, waardoor allerlei dingen weer aan de oppervlakte kwamen. 't Zijn de risico's van het vak, hè.»

HUMO Waarom heeft Annie eigenlijk voor een carrière bij de politie gekozen?

Lowe «Zoals bij veel flikken had ook zij een familielid bij de politie. Ze houdt ook van de veelzijdigheid van de job: het ene moment sta je letterlijk in de vuurlinie, is het een heel fysieke bezigheid; het volgende geef je je volledig over aan minutieus speur- en denkwerk. Maar in Annies geval is er ook een dieperliggende reden, die in de loop van de serie naar boven zal komen.... Maar daarover zwijg ik liever, anders gaan jullie niet meer kijken.»

HUMO Slotvraagje dan maar: wat waren de grappigste momenten van de opnames?

Lowe «De achtervolgingsscènes! Daar ben ik echt dol op. Eén van mijn favoriete bezigheden is joggen, zie je, maar veel van mijn collega's hebben allesbehalve een goeie conditie. Terwijl zij dan kreunden: 'O nee, wéér een achtervolging', kon ik alleen maar denken: 'Joepie! Hoef ik straks niet naar de gym!'

»Voor één scène moest Stephen (Tomkinson, die Alan Banks speelt - ook bekend van 'Ballykissangel', red.) bijvoorbeeld een heuvel op rennen en daarbij doen alsof hij vreselijk buiten adem was. Uiteindelijk hebben de makers voor de allerlaatste take gekozen. Van 'doen alsof' was ondertussen totáál geen sprake meer (lacht).»

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234