null Beeld

Serie: De Ridder

Het Vlaamse land herademt: eindelijk weer eens een crimi van eigen bodem op zondagavond! ‘De Ridder’ is een door de technische ploeg van ‘Witse’ ingeblikte en door Rik D’Hiet van ‘Flikken’ geschreven nieuwe Eén-reeks over een jonge vrouwelijke procureur des Konings, Helena De Ridder, die tegen de schilderachtige achtergrond van ‘Europe’s Best Kept Secret’(bron: The Lonely Planet) het ene na het andere stuk geboefte voor de rechter sleept.

Noud Jansen

Clara Cleymans, voortreffelijk in de titelrol, blijft laconiek onder de toch niet geringe druk.

Clara Cleymans «’t Is de eerste keer dat ik een personage speel aan wie een hele serie is opgehangen, maar in wezen is er geen verschil met een bijrol of een gastrol: de bedoeling is nog altijd om iedere scène zo goed mogelijk te doen, al zijn het nu wel méér scènes. Ik moet wel toegeven dat ik het even heb moeten laten bezinken toen me werd verteld dat ik deze rol zou krijgen. De hoofdrol spelen in de officieuze opvolger van ‘Witse’, dat is toch niet niks. Ook al omdat het geen geweldige zaak voor mijn carrière zou zijn als ik dit zou verknoeien.»

HUMO Ga je maandagochtend met klamme handen naar de kijkcijfers informeren?

Cleymans «Nee, kijkcijfers interesseren me niet zo.»

HUMO Dat zeggen alle acteurs.

Cleymans «Misschien. Maar op zondagavond kruipen de mensen sowieso voor hun tv: hoge kijkcijfers zeggen dus weinig over de kwaliteit van het programma. Voor mij zijn positieve kritieken van veel groter belang.»

HUMO Je bent vierentwintig: is dat niet wat jong voor een openbaar aanklager?

Cleymans «Ja, maar Helena De Ridder is achtentwintig:de minimumleeftijd voor een procureur (lacht).In de eerste aflevering is ze nog een advocate, maar door een aantal professionele ontgoochelingen besluit ze van kamp te wisselen: pas vanaf aflevering twee is ze procureur. Van dan af wordt er geregeld commentaar gegeven op haar leeftijd, zo van: ‘Och hier zie, de snotaap.’

»In het begin heb ik even getwijfeld: ‘Kan ik het wel, op mijn leeftijd?’ We hebben eens een testdag gehad in het Gentse gerechtsgebouw, en dat was behoorlijk intimiderend: stond ik daar ineens in toga in een rechtszaal, allerlei moeilijke woorden te gebruiken die ik zelf niet eens begreep. ’t Was niet makkelijk om mezelf ervan te overtuigen dat de kijkers zouden aannemen wat ik daar stond te zeggen; dat ik geloofwaardig overkwam in mijn rol van openbaar aanklager. Maar door veel te oefenen en door een aantal rechtszaken bij te wonen, denk ik dat het me uiteindelijk wel gelukt is. Ik vind: ik móét geloofwaardig overkomen, want het is geen verkleedspelletje.»

HUMO Ben jij eigenlijk iemand die graag naar misdaadreeksen kijkt?

Cleymans «Nee, ik kijk sowieso geen tv. En als ik dan eens kijk, weet ik meestal van in het begin al wie het gedaan heeft. Maar ‘De Ridder’ is geen echte misdaadreeks; geen gefilmd spelletje Cluedo. Hier ligt de spanning niet in de vraag wie de schuldige is: soms wordt dat niet eens duidelijk. En een andere keer is het wel duidelijk, maar is de schuld moreel begrijpelijk: dan gaat het meer over hoe mijn personage ermee omgaat. ‘De Ridder’ is wat dat betreft meer een psychologische dramareeks dan een politieserie, en dat bevalt me wel.

»Wat ik ook goed vind, is dat het een typisch Vlaams programma is, simpel en down to earth.Toen ik auditie ging doen, moesten we een scène spelen waarin we een requisitoir moesten houden. Veel meisjes deden dat zoals in de Amerikaanse courtroom dramas:het publiek aankijken en met stemverheffingen werken en zo. Niks op tegen, alleen is er in Belgische rechtszalen vaak geen jury, en is zo’n show dus overbodig. Gent is Chicago niet, hè?»

HUMO Nu je er zelf over begint: jij hebt ongetwijfeld strikt consigne gekregen om geen onvertogen woord over Gent te zeggen? De stad heeft 50.000 euro betaald om het decor te mogen vormen van ‘De Ridder’.

Cleymans «Weet ik, maar ik mag zeggen over Gent wat ik wil. Niet dat ik er een probleem mee heb om iets positiefs over Gent te zeggen, hoor. Aanvankelijk was ik wel een beetje teleurgesteld dat de serie niet in Antwerpen wordt opgenomen, wegens slaap- en vervoerskwesties. Maar ik ben graag in Gent; ik hou vooral van die typische, open sfeer. Gent is hipper dan Antwerpen, en wat alternatiever. En om eerlijk te zijn: ik vind het ook een mooiere stad.»

HUMO In Antwerpen gaan ze het graag horen.

Cleymans «Hm, ja, misschien heb je gelijk. Anders moet je dat laatste maar schrappen.»

HUMO Doe ik. Bedankt voor het gesprek.

Bekijk een filmpje:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234