null Beeld

Serie: De Ridder

Clara Cleymans heeft iets met Mega Mindy. Ooit speelde ze een gastrol in de kinderserie, in ‘Tegen de sterren op’ trok ze zélf het pak van de Vlaamse Wonder Woman aan en in de tweede reeks van ‘De Ridder’ begint ze zowaar iets met agent Toby!

Sander Van den Broecke

HUMO Louis Talpe is volgens de persmap ‘de charismatische havenschepen van Gent die Helena De Ridder steunt in haar strijd tegen de afvalmaffia’. Kijk: als dáár geen gekus van komt, weten we het ook niet meer.

Clara Cleymans «Gekus? Veel meer zelfs. Een vaste relatie! Ik was daar superblij mee. In amoureuze scènes kun je toch iets meer van jezelf kwijt dan in dat juridische gedoe. Ik heb er alleszins meer ervaring mee.

»Je krijgt in de tweede reeks veel meer de mens Helena te zien: de hele serie lang bijt ze zich vast in die afvalmaffia en er zijn dan ook nog eens allerhande strubbelingen op het parket, waardoor ze vaak met de handen in het haar zit. Ze is moe, ze is gefrustreerd, ze is verliefd: veel meer afwisseling en drama dan in de eerste reeks.»

HUMO Heb je ook daar meer ervaring mee? De handen in het haar, bedoel ik?

Cleymans «Valt heel goed mee. Ik ben veel harmonieuzer dan Helena De Ridder. Maar goed ook.

»Oei!»

HUMO Wat scheelt er?

Cleymans «Ik ben net terug van een week vakantie, ik trek de koelkast open en ik zie een potje dipsaus staan. ’t Is te zeggen, het wás dipsaus. Nu is het een poes geworden. Het heeft een vacht.»

HUMO Ben je van Louis Talpe ook zo geschrokken?

Cleymans «Pardon?»

HUMO We kennen hem als tv-figuur en van verschillende rolletjes, maar als dragend acteur?

Cleymans «Wel: ik was inderdaad aangenaam verrast. Superprofessionele gast! In Nederland heeft hij al vaker getoond wat hij kan, en in ‘De Ridder’ laat hij ook veel zien. Hij was altijd tot in de puntjes voorbereid, kende zijn tekst perfect en wist wat hij wou doen. Op de koop toe is hij heel lief en warm.»

HUMO Hij schijnt er ook niet slecht uit te zien.

Cleymans «Daar ben ik óók van geschrokken, van het effect dat zo’n man heeft op vrouwen, met name vrouwen van wie hij de ideale schoonzoon zou kunnen zijn. Die werden steevast iets koketter als hij in de buurt kwam, gingen net iets meer giechelen. Nu, hij hééft ook wel iets: hij komt erg zelfverzekerd over, maar is totaal niet arrogant. Integendeel. Maar ik mocht dus niet giechelen, want ik ben stoer en bikkelhard! (lacht)»

HUMO En van ’t straat. Je nieuwe vriend, zo meldde ons de vakpers, is net als je vorige lief ouder dan jij. Waar ze veel minder de nadruk op legden, is dat hij – net als je vorige partner – van en voor de muziek leeft. Is dat allemaal nog wel toeval, mevrouw de procureur?

Cleymans «Over mijn relatie ga ik niks zeggen.»

HUMO Maar misschien wel iets over het belang van muziek in je leven?

Cleymans «Ik heb muziek nodig als ik happy ben, als ik verdrietig ben, als ik zin heb om te heupwiegen in de living… Het is de soundtrack bij mijn leven. Ik weet dat er ook mensen bestaan voor wie muziek totaal niks betekent. Wel: zo’n mensen vertrouw ik niet. Laat staan dat ik er verliefd op zou kunnen worden.»

HUMO Als het ook onze zaken niet zijn, moet je het zeggen, maar heb jij ervaring met – en ik schakel nu over op officiële VRT-taal – ‘innovatieve tweedeschermbeleving’?

Cleymans (lacht) «Je hebt het over die app van ‘De Ridder’ waarmee je tijdens het kijken extra informatie over de reeks kunt bekijken? Ik vind dat wel clever van de VRT. Jonge mensen – dat is onderzocht – kunnen of willen zich niet louter focussen op het tv-programma dat ze aan het bekijken zijn. Ze zijn sowieso met hun tweede scherm bezig, dus kun je daar maar beter op inspelen.

»Eigenlijk is het straf hoeveel Eén weet van de kijker. Bij een reeks als ‘De Ridder’ onderzoeken ze wat het publiek van de verhaallijnen en de personages vond, of de acteurs hun bevielen...»

HUMO Het antwoord op die laatste vraag is ja.

Cleymans «We hebben inderdaad heel hoge waarderingscijfers. Toen ik voor de eerste reeks gevraagd werd, heb ik daar toch een tijd over moeten nadenken. Ik wist echt niet of ik dat wel zou kunnen: een serieuze hoofdrol in een langlopende serie spelen. ‘Ben ik wel goed genoeg,’ vroeg ik me af?»

HUMO En?

Cleymans «Ik vind het toch al niet meer gek of vies om mezelf bezig te zien. (Lacht) En ik schrik nog altijd van de wonderen die ze in de montage kunnen verrichten. Een scène die ik zelf niet goed vond, ziet er uiteindelijk meestal beter uit dan ik had verwacht.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234