null Beeld

Serie: De Ronde

Creatief staaltje besparingen op Canvas: netjes verdeeld over vandaag en morgen - niet toevallig net vóór de echte Ronde van Vlaanderen weer voorbij uw huiskamer dendert - krijgen we een marathonuitzending van 'De Ronde' voorgeschoteld.

Thomas Werbrouck

Het bejubelde huzarenstukje dat Jan Eelen twee jaar geleden met een crew van 280 man (acteurs niet eens meegeteld) en gewapend met 46 camera's grotendeels in één dag filmde. Te weten: tíjdens de 94ste editie van de Ronde. Die waarin Cancellara op de Muur van Geraardsbergen genadeloos komaf maakte met Tom Boonen.

HUMO Jakke! Een integrale vertoning, dat betekent nog altijd: zónder reclame. Is er ook iets veranderd aan de originele serie zoals die vorig jaar nog op Eén te zien was?

Jan Eelen «'t is een opnieuw gemonteerde en in mijn ogen bétere versie van de serie, zoals ze ook op dvd is verschenen. Voor de originele vertoning op Eén moesten we negen afleveringen vullen, deze director's cut is iets korter: bij het begin zijn er een aantal scènes samengevoegd, maar als kijker zul je dat amper merken.

»Prima idee, overigens, zo'n integrale vertoning. Het lijkt me de ideale familieavond: samen lekker eten en drinken, en je dan laten onderdompelen in het verhaal. Van een Amerikaanse dvd-serie bekijk je ook altijd drie afleveringen na elkaar, hè.»

HUMO Altijd leuk bij het herbekijken van een serie is het turven van de zogenoemde goofs - continuïteitfoutjes of andere stommiteiten in het filmproces. Zijn er in 'De Ronde' flagrante voorbeelden te ontdekken?

Eelen «O, 't zit er vol van. Je kunt er een spel apart van maken, denk ik. In twee opeenvolgende scènes groeit de baard van Koen De Graeve op mysterieuze wijze twee à drie centimeter. En iemand met oog voor botanica zal ook vaak met zijn wenkbrauwen zitten fronsen: hele berkhagen staan plots in volle bloei. (Laconiek) De opnameperiode was láng, en dan is zoiets onvermijdelijk.»

HUMO Aan 'De Ronde' houden we op z'n minst Stefaan Degand en zijn onsterfelijk geworden 'Da miendje nie' over. Heeft iemand je al ooit gecomplimenteerd met je uitstekende castingtalent?

Eelen «Heel gek, maar ik hou nooit audities. Om het oneerbiedig te zeggen: acteurs zijn mijn instrumenten. Ik ga heel vaak naar het toneel of naar afstudeerprojecten van studenten en - nu klink ik helemáál als een veehandelaar - ik zie gewoon wie iets kan of iets heeft. Iemand als Jeroen Van Dyck heeft nooit auditie moeten doen voor 'Het eiland'. Of neem nu Marleen Merckx (die in 'De Ronde' Chris speelt, de vriendin van bordeelhouder John Van Roey, red.): ook al hou je niet van 'Thuis', je ziet er wél in dat ze een heel goeie actrice is.

»Persoonlijkheid, dat is het enige wat telt.»

HUMO Tot slot: ben je tot een pronostiekje te porren? Wie wint dit jaar de Ronde?

Eelen «Die kerel die Milaan-Sanremo heeft gewonnen (Simon Gerrans, red.)? Of Philippe Gilbert, misschien? Ik hoop vooral dat het een mooie koers wordt.

»Trouwens, over die hele heisa rond de schrapping van de Muur: die beslissing moest volgens mij in het belang van de wedstrijd genomen worden. Cancellera zei het onlangs nog in 'De laatste show': de Muur lág vroeger heel ongelukkig in het parcours. Hij was blij dat de dooie punten na Tenbosse en de Bosberg eruit zijn gezwierd.»

»Mijn voorstel was eigenlijk om de start in Antwerpen te houden. Dan moeten de renners sowieso over de Muur, op weg naar de Vlaamse Ardennen. Iederéén tevreden. Behalve Brugge dan.»

undefined

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234