null Beeld

Serie: De Vijfhoek

Nog vóór Brussel in het nieuws kwam als broeinest van seksisme en homofoob geweld, vonden Brusselaars Roel Mondelaers en Koen Van Sande dat onze hoofdstad weleens positieve aandacht kon gebruiken: waarom geen fictiereeks maken die het Brusselse leven van álle kanten belicht?

Katrien Depecker

Hun ambitieuze idee werd uitgewerkt in ‘De vijfhoek’, een dertiendelige reeks over de inwoners van de fictieve wijk De Kattenberg die dreigen onteigend te worden door bouwfirma LBC. Kunnen ze voorkomen dat hun wijk wordt platgegooid, of is de strijd al op voorhand verloren? Naast onder anderen Jenne Decleir en Jeroen Van Dyck ziet u ook Marieke Dilles (‘De smaak van De Keyser’, ‘Dossier K’) aan het werk: zij neemt de hoofdrol van Ellen op zich.

Marieke Dilles «Ellen is net afgestudeerd als advocate, maar ze wil eigenlijk liever journaliste worden en schrijven over de dingen die fout lopen in haar wijk. Een erg mooi personage: ze is jong en ambitieus, maar gaandeweg verliest ze haar naïviteit en ontwikkelt ze een groot rechtvaardigheidsgevoel.

»Ook het hele scenario trok me aan. Hoe kunnen verschillende culturen vreedzaam samenleven? Hoe moet je geweldpleging in een grootstad plaatsen, en welke invloed heeft die op de solidariteit tussen de inwoners? Voorts komen er personages in voor die klagen over Marokkaanse winkeluitbaters die geen Nederlands spreken, en de Marokkaanse personages in de serie praten gewoon Frans en Arabisch. Dat zijn we allesbehalve gewend op de Vlaamse televisie, maar het is nu eenmaal zo dat bijna alle allochtone Brusselaars Frans spreken. Ik vind het knap dat de makers van 'De vijfhoek' Brussel zo realistisch mogelijk in beeld hebben proberen te brengen.»

HUMO Mourade Zeguendi speelt Jamal, de chef van straatbende Les Lions. De allochtone gemeenschap komt er weer niet zo fraai in naar voren.

Dilles «Ik hoop dat de reeks kan aantonen waaróm sommige allochtonen in een straatbende zitten, en waarom ze gefrustreerd zijn. Mourade heeft eerder in ‘Les barons’ gespeeld, dat ook over Brusselse allochtone straatjongeren ging – fantastische film, trouwens. Ik heb gemerkt dat hij in Brussel een held is die door iedereen wordt gerespecteerd.

»Enfin, er zullen altijd wel mensen zijn die vinden dat één en ander verkeerd is weergegeven. Het is even moeilijk om een correct beeld van een doorsnee Marokkaans gezin te geven als van een doorsnee Vlaams gezin.»

HUMO ‘De vijfhoek’ werd op locatie gedraaid op het Sint-Denijsplein in Vorst: dat was waarschijnlijk niet evident?

Dilles «We kregen veel vragen van de bewoners, maar iedereen was meteen bereid mee te werken zodra ze doorhadden waar we mee bezig waren. Enkele auto’s bleven wel de hele tijd toeterend rondjes op het plein rijden. En voor een scène over een drugstransactie hadden we een koffer met vals geld onder de cateringtafel klaargelegd. Toen we aan die scène wilden beginnen, bleek dat die koffer gestolen was - vond ik redelijk hilarisch (lacht).»

HUMO Ken je Brussel goed?

Dilles «Totaal niet. Ik woon in Antwerpen, in de buurt van de Brederodestraat, waar veel Turken wonen – zalig om boodschappen te doen in al die Turkse winkels.

»Ik heb ontdekt dat Brussel een stad vol tegenstrijdigheden is, met verschillende soorten buurten. Maar zelfs na het draaien van ‘De vijfhoek’ wil ik daar geen uitspraken over doen, want je kúnt niet weten hoe het ergens echt toegaat als je er niet zelf woont. Al die mensen die in dorpen wonen en uit angst voor partijen stemmen die meer veiligheid in de stad garanderen: dat frustreert me mateloos.»

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234