Serie: Deadline 25/5
Na ‘Deadline 14/10’ stelt VTM zich een nieuwe limiet, maar voor de rest houdt de zender zich aan hetzelfde stramien: geen strijd om een burgemeesterssjerp in ‘Deadline 25/5’, maar wel Peter Van den Begin die als Antwerpse burgemeester de degens kruist met Koen De Bouw (laten we hem voor uw en ons gemak de Kris Peeters van deze fictiereeks noemen).
Net als in ‘Deadline 14/10’ zit die politieke strijd ingebed in een persoonlijk drama: een CO-ongeval op een Antwerpse school maakt slachtoffers. Het toeval wil dat het zoontje van Marianne Smidt (u weet wel: de onderzoeksjournaliste in Charlotte Vandermeersch) naar die school gaat. Volgens Smidt, die nu in een boekenwinkel de kost verdient, hangt er een politiek geurtje aan het voorval.
Ze gaat op zoek naar de ware toedracht en rolt als vanzelf weer het journaille binnen. En hup, we zijn vertrokken voor nieuw politiekethrillerseizoen, waarin Ruth Becquart de rangen mag vervoegen.
Ruth Becquart «Ik speel de spindoctor van Peter Van den Begin. Mijn personage valt eenvoudig te omschrijven: workaholic, harde tante, weinig humor – om niet te zeggen: géén.»
HUMO Een rol die je op het lijf geschreven is?
Becquart «Ik mag hopen van niet. Ik vind mezelf een keileuke (lacht). Maar nu je het zegt: ze vragen me wel vaker om een harde tante neer te zetten. De vorige keer dat ik met Maarten (Moerkerke, de regisseur, red.) werkte – voor het helaas gecancelde ‘Ontspoord’ – moest ik een strenge psychologe spelen. Waarschijnlijk heeft het met de uitstraling van mijn gezicht te maken.»
HUMO Hebben we het nu over het zogenaamde Bitchy Resting Face-syndroom?
Becquart (lacht) «Misschien is dat bij mij wel van toepassing, ja.»
HUMO Hoe zet je een personage neer dat zo ver van je bed staat? Heb je een Liesbeth Homanske gedaan?
Becquart «Nee. Ik speel mijn personages nooit met een bestaande persoon in gedachten. Alleen voor de uiterlijkheden heb ik me wat gebaseerd op Sandrine Nelissen Grade, de assistente van ex-CEO Didier Bellens van Belgacom. Zij heeft die typische uitstraling van harde tante op de achtergrond. Ik vind mezelf er in ‘Deadline 25/5’ bijna Duits uitzien. Zelfs de schminkster begon me op den duur met Eva Braun aan te spreken: ‘Ha, daar heb je die Eva!’ (lacht)»
HUMO Je personage spindoctort dan ook voor de partij van de Vlaams-nationalisten.
Becquart «Ook daarin verschil ik van mijn personage. Eén scène filmden we in de Zuiderkroon, waar zo’n 250 figuranten stonden te zwaaien met Vlaamse vlaggen en ‘De Vlaamse Leeuw’ meebrulden. Best een enge ervaring, vond ik. Maar zulke dingen gebeuren op dit moment écht, dus lijkt het me aangewezen om er in een fictiereeks voor een breed publiek niet over te zwijgen. Ik woon zelf in Antwerpen en ik merk hoe de verzuring toeneemt. Je wil niet weten wat je tegenwoordig naar je hoofd geslingerd krijgt als je per ongeluk naast het fietspad fietst. Dan ga je wel even nadenken.»
HUMO Net zoals bij ‘Deadline 14/10’ telt de reeks mee af naar de verkiezingen in mei. Kan zo’n fictieserie het stemgedrag beïnvloeden?
Becquart «Ik verwacht niet dat ‘Deadline 25/5’ politieke potten zal breken. Dan heeft de verschijning van Bart De Wever als panda op ‘De Nacht van de Vlaamse Televisiesterren’ wellicht grotere gevolgen. Ik heb De Wever onlangs trouwens zelf als burgervader mogen ervaren: toen ons huis onbewoonbaar verklaard moest worden door allerlei fouten die waren gemaakt bij de bouw van een moskee naast de deur, heeft hij zich heel correct van zijn burgemeesterstaak gekweten. Hij is zelfs persoonlijk de schade komen monsteren. Het zal me niet van politieke mening doen veranderen, maar wel fijn van hem.»