null Beeld

Serie: Death in paradise

Het perfecte medicijn tegen een dreigende winterdepressie, nu Koning Winter van geen ophouden weet: een retourtje naar het paradijselijke eiland Saint-Marie, de fictieve setting van de Britse detectiveserie 'Death in Paradise'.

Patrick Bremmers

Acteur en komiek Ben Miller is opnieuw ingehuurd voor wat zonder twijfel de allerfijnste job in de televisie-industrie moet zijn: maandenlang filmen op de idyllische stranden van een zonnig eiland. Er zijn ergere dingen, of niet, meneer Miller?

Ben Miller «O, absoluut. Het is me deze keer nog meer bevallen dan vorig jaar. Ik kan nu veel beter tegen de hitte. Ik ben het voorbije anderhalf jaar twaalf maanden op de Caraïben geweest, en je lichaam raakt daar op den duur wel aan gewend. Voor het eerste seizoen van 'Death in Paradise' had ik ook een typisch Engels wollen pak meegenomen. Dat bleek achteraf toch niet zo slim. Het zweet gutste voortdurend van mijn voorhoofd, en ik ben op een bepaald moment zowat van mijn stokje gegaan. Deze keer had ik een soort stripper's outfit bij me. Op het scherm lijkt het alsof ik een driedelig pak aanheb, maar het is een kostuum dat ik, zodra de warmte me te veel wordt, met één ruk van mijn lijf kan trekken om vervolgens in zee te springen (lacht).»

HUMO Waarom gunt niemand die arme man een T-shirt, of een hemdje met korte mouwen?

Miller «Tja, in een reeks die de grenzen van de werkelijkheid zo nu en dan behoorlijk oprekt, is dat een gegeven dat wél exact klopt: Britse politiemensen dragen nu eenmaal altijd van die dikke wollen pakken. Omdat ze de kroon vertegenwoordigen, moeten ze er officieel uitzien. En Richard Poole doet alles exact volgens het boekje. Wat dat betreft, verschilt hij in grote mate van al die non-conformistenop de buis, zoals Frost, Morse en Sarah Lund. Zij lappen de regels voortdurend aan hun laars en gaan eigengereid hun gang, maar Poole mag er niet aan dénken dat hij de regels zou overtreden. Het papierwerk is een obsessie voor hem - een zeer originele draai aan het detectivegenre, als je 't mij vraagt.»

HUMO 'Death in Paradise' is een groot succes in Groot-Brittannië, met kijkcijfers van om en bij de acht miljoen. Hoe komt dat?

Miller «Die populariteit heeft ons allemaal verbaasd: er zit drama in, maar ook comedy - het is een vreemde combinatie van allerlei elementen. Ik denk dat we ons succes op de één of andere manier te danken hebben aan onze Deense collega’s. Detectivereeksen zoals 'The Killing', 'The Bridge' en 'Borgen' zijn hier razend populair. Wij Britten zijn met z'n allen halsoverkop verliefd geworden op Sarah Lund. Máár: al die Scandinavische detectives hebben ook iets benauwends en deprimerends. De regen valt er altijd met bakken uit de hemel, de personages dragen van die ruime parka’s en het is allemaal erg realistisch in beeld gebracht. Prachtig, dat wel, maar 'Death in Paradise' schiet met zijn zon, zee en strand de andere kant op: het is puur escapisme. Wekelijks krijg je een leuk moord-van-de-weekverhaal, en met een klein beetje fantasie zou het ook allemaal plausibel kunnen zijn (lacht).»

HUMO Bij het tv-programma 'BBC Breakfast' vertelde je onlangs dat heel wat mensen denken dat de hagedis echt is.

Miller «Klopt! (lacht) Maar het is allemaal computeranimatie, lieve lezers. Toch ongelofelijk, hè, dat sommige mensen denken dat wij een hagedis op commando kunnen laten knipogen! Of hij in de derde serie meedoet - die nemen we binnenkort op - is nog koffiedik kijken. Meneer heeft sterallures gekregen: hij wil een eigen trailer, én hij wil geregeld met Detective Sergeant Camille Bordey op stap. Dat muisje zal nog een staartje hebben! (lacht)»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234