null Beeld

Serie: Desperate Housewives

Als we íéts van acht seizoenen ‘Desperate Housewives’ hebben onthouden, dan wel dat de moderne Amerikaanse huisvrouw overdag niet langer braaf met een breiwerkje op schoot naar de televisie zit te kijken. No sir!

Redactie

Achter de deuren van hun keurige huizen in de schijnbaar perfecte buitenwijk Fairview leidden Bree (Marcia Cross), Susan (Teri Hatcher), Lynette (Felicity Huffman) en Gabrielle (Eva Longoria) een rommelig leventje. Van overspel over brandstichting tot moord: de vier Wisteria Lane-bewoonsters zijn allesbehalve onschuldige poppetjes.

Vanavond kunt u hen voor de allerlaatste keer plannen zien smeden: in de slotaflevering worden alle losse eindjes aan elkaar geknoopt. Hebben Tom en Lynette nog een toekomst? Zal Susan echt verhuizen? En wat met Bree en haar advocaat Trip, nu het verdict gevallen is in het moordproces? Hoofdbrekens!

Eva Longoria «Ik vond de slotafleveringen van ‘Lost’ en ‘The Sopranos’ teleurstellend, maar het einde van ‘Desperate Housewives’ is precies wat je een serie toewenst die zo lang heeft gelopen. (Geheimzinnig) Om een tip van de sluier te lichten: er passeren veel oude favorieten de revue.

»Nu, ook al konden we ons allemaal vinden in het einde, toch waren de laatste opnames enorm pijnlijk. Toen we het script voor de slotaflevering doornamen, begon iedereen spontaan te janken. Felicity, Marcia en ik hebben na de repetities nog een uur samen een potje gehuild, omdat we beseften dat er definitief een einde was gekomen aan een fantastische periode. De rol van Gabrielle heeft m’n leven veranderd.»

- Waaraan heeft ‘Desperate Housewives’ volgens jou z’n succes te danken?

Longoria «Marc (Cherry, de bedenker van de reeks, red.) heeft het soapgenre heruitgevonden: hij heeft zich gebaseerd op de traditionele huisvrouwen uit de jaren vijftig, maar gaf hen een nieuwe attitude. Het is niet omdat de Wisteria Lane-bewoonsters ervoor gekozen hebben om gehuwde moeders te zijn, dat ze niet met die rol worstelen: ook bewuste keuzes kunnen uitmonden in momenten van volslagen wanhoop. Marc heeft het Amerikaanse gezinsleven met zwarte humor benaderd, zonder het belachelijk te maken. En verder hebben we de entertainmentindustrie laten zien dat actrices van boven de veertig ook glamoureus en gewild kunnen zijn: it’s not over at forty.»

»Ik besefte pas voor het eerst hoe overrompelend de impact van ‘Desperate Housewives’ was toen we in Oprah's talkshow zaten. Blijkbaar weet het publiek nooit op voorhand wie Oprah te gast heeft: ze staan buiten gewoon netjes aan te schuiven. Toen de publieksopwarmer hen vertelde dat de cast van ‘Des-’aanwezig was – hij hoefde niet eens de volledige titel uit te spreken! – werd het publiek helemaal gek. Enorm overweldigend.»

- Aan welke scènes hou je de beste herinneringen over?

Longoria «Ik vond het een geniaal idee van Marc om na het vierde seizoen een sprong in de toekomst te maken en het vijfde seizoen vijf jaar later te laten beginnen: dat bracht nieuwe verhaallijnen met zich mee, waardoor we het gevaar ontweken onszelf te herhalen. Eindelijk kon ik Gaby heruitvinden: ze is geëvolueerd van een afschuwelijk egoïstische en narcistische vrouw naar een liefhebbende moeder en een geweldige vriendin.

»En persoonlijk ben ik - als Latina - ook blij dat Marc mijn afkomst nooit expliciet heeft benadrukt: Gaby en Carlos (rol van Ricardo Antonio Chavira, red.) zijn gewoon één van de rijke koppels in Wisteria Lane. We hebben geen accent, eten niet elke avond tortilla’s en worden niet geconfronteerd met racisme. Zalig! Al zouden ze in het echte leven wel voortdurend alle tantes, ooms, nichten en neven over de vloer krijgen (lacht).»


Bekijk enkele bloopers uit seizoen 8:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234