null Beeld

Serie: Doctor Who: Deep Breath

Een nieuw seizoen, een nieuwe Doctor.

Patrick Bremmers

Afgelopen Kerstmis zagen 10,2 miljoen Britten hoe aan het eind van ‘The Time of the Doctor’ Doctor Who voor de twaalfde keer in zijn 51-jarig tv-bestaan van uiterlijke verschijning veranderde. In plaats van de jeugdige Matt Smith zal de toch al wat rijpere Peter Capaldi – een kwaliteitsacteur die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend met series als ‘The Thick of It’ – nu de strijd aanbinden met de intergalactische monsters. Capaldi is een fervent Doctor Who-fan: de Whovians onder u kunnen dus gerust zijn – de Doctor is in goede handen.

HUMO We weten dat je al altijd een grote Doctor Who-fan bent geweest. Wanneer kreeg je in de gaten dat je in de running was om ’m zélf te spelen?

Peter Capaldi «Toen m’n agent me belde met de vraag wat ik ervan zou vinden om de nieuwe Doctor Who te worden. Ik moest in eerste instantie alleen maar lachen, want het was zó’n heerlijk en tegelijkertijd beláchelijk idee. Ik had natuurlijk al in de kranten gelezen dat Matt Smith, de vorige Doctor, met het idee speelde om ermee op te houden, maar toch kwam dat telefoontje als een complete verrassing. Toen ik uiteindelijk van de schok bekomen was, kon ik alleen maar zeggen dat ik het geweldig leuk zou vinden.»

HUMO En hoe was het toen je uiteindelijk te horen kreeg dat de rol ook écht van jou was?

Capaldi «Hilarious! Vooral omdat ik net in de Tsjechische Republiek op de set van ‘The Musketeers’ aan het werk was. Verkleed als kardinaal Richelieu was ik net een scène aan het opnemen waarin ik iets of iemand aan het martelen was. Na afloop zag ik op de display van mijn gsm dat ik een heleboel telefoontjes had gemist. Toen ik uiteindelijk mijn agente aan de lijn kreeg, nam ze op met een vrolijk ‘Hello, Doctor.’ Ik mocht het nieuws aan niemand vertellen, dus ik ben heel snel naar een hoek van een kamer gerend om daar even stiekem te juichen. Vervolgens ben ik – de hele tijd het wijsje van ‘Doctor Who’ neuriënd – in Praag gaan wandelen.

»Gek genoeg kwamen we een tijdje later in Moravia terecht, een regio waar we heen waren gereisd voor een scène in het paleis van de koning, en werd ik plots door een klein Tjechisch jongetje op mijn rug getikt. ‘Ik vond jou zo goed als Doctor Who,’ zei-ie in gebrekkig Engels. Ik dacht: ‘Hè? Hoe bedoel je?’ Waarop hij: ‘I enjoy you in ‘Fires of Pompeii’.’ En toen viel het kwartje: hij verwees naar een oude ­‘Doctor Who’-­aflevering waarin ik een gastrol had gespeeld. Bleek dus dat die jongen een enorme ‘Doctor Who’-fan was: hij gebruikte zelfs de term ‘Whovian’, kun je nagaan. Ik heb hem dan maar gevraagd of hij zijn camera bij zich had. ‘Haal maar boven,’ zei ik: ‘Over een paar weken zul je wel begrijpen waaróm.’ (lacht)»

HUMO De mensen die verantwoordelijk waren voor de casting van de nieuwe Doctor hebben ons verteld dat ze specifiek op zoek waren naar aan acteur ‘die er gevaarlijk en veranderlijk uitziet, als iemand die je niet helemaal kunt vertrouwen’. ‘De enige die bij ons opkomt, is Peter Capaldi,’ zeiden ze er ook nog bij. Ben je niet beledigd?

Capaldi «Helemáál niet! Onlangs was ik de voice-over aan het opnemen voor een reclamespot voor margarine. De producers vroegen me of ik misschien een tikkeltje minder sinister kon klinken. Zó erg is het dus gesteld: in de jaren 80 speelde ik vooral aardige geeks; tegenwoodig klínk ik zelfs onheilspellend.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234