null Beeld

Serie: Downton Abbey

De rode loper is al uitgerold, het zilver gepoetst, de kristallen karaf vol zeldzame single malt whisky gegoten: met uw welnemen neemt Eén u vanavond weer mee naar het statige landhuis Downton Abbey, voor het vervolg van seizoen twee van het gelijknamige, door pers en publiek fel gesmaakte kostuumdrama.

Patrick Bremmers

Dat speelt zich af in volle Eerste Wereldoorlog, maar geen nood: trouwe butler Mr. Carson, onovertrefbaar vertolkt door Jim Carter, blijft u op uw wenken bedienen.

HUMO 'Downton Abbey' is de succesvolste Britse kostuumreeks sinds 'Brideshead Revisited' uit 1981 - zelfs in de States zijn jullie een hit. Heeft het succes u verbaasd?

Jim Carter «Het heeft me vooral overdonderd. Vroeger werd ik alleen herkend op antiekmarkten - vraag me niet waarom (lacht). Maar sinds 'Downton Abbey' begonnen is, in het najaar van 2010, word ik zelfs aangeklampt door schilders, automonteurs en andere werklui.

»Volwassen mannen, met andere woorden, en vaak stoere bonken, die me stuk voor stuk vertellen: 'Normaal moet ik ab-so-luut niets hebben van kostuumdrama's, maar van jouw serie ben ik wég.'

»De verklaring is eenvoudig: het scenario van Julian Fellowes is een absolute topper. Als al die boeiende verhaallijnen, die dan nog eens verdeeld zijn over meer dan twintig vaste personages, eenmaal je aandacht hebben beetgegrepen, laten ze je niet meer los.»

HUMO We hebben Carson al horen zeggen dat hij de Crawleys, zijn werkgevers, als zijn eigen familie beschouwt. Is de cast in het echt ook zo'n hechte groep?

Carter «Dat kan je wel zeggen. We kunnen het allemaal buitengewoon goed met elkaar vinden. Je kan ons nog het best vergelijken met een toneelgezelschap: daarbij heb je ook altijd dat familiegevoel. Zo'n grote cast is voor een tv-serie nogal ongewoon, omdat het zo veel geld kost. Ook dat maakt 'Downton Abbey' voor ons allemaal een bijzondere ervaring.

»De groep is ook heel divers. Alleen al qua leeftijd: Jessica Brown Findlay (die Lady Sybil Crawley speelt, red.) is met haar tweeëntwintig waarschijnlijk de jongste, terwijl het heerschap hier voor je tot de oude garde behoort. Ik ben drieënzestig - ik weet het: je zou het niet zeggen (lacht)

HUMO Voelde u geen druk op uw schouders door eerdere prominente butlervertolkingen, bijvoorbeeld die van Gordon Jackson als Mr. Hudson in 'Upstairs Downstairs' en die van Anthony Hopkins als Mr. Stevens in 'The Remains of the Day'?

Carter «Absoluut niet. Ik geloof ook niet dat de kijkers die vergelijking maken. Dat ze pakweg zeggen: ‘O, dat heeft-ie van Hopkins.' Of: ‘Dát is typisch Jackson.' Julian Fellowes heeft Mr. Carson perfect uitgetekend, wat het voor mij als acteur allemaal heel eenvoudig maakt. No pressure, dus.»

HUMO Hoe zou u het zelf als butler doen, denkt u?

Carter «Helemaal niet zo slecht! Ik houd wel van een beetje orde en structuur - zoals vroeger op school. Vroeg of laat zou ik het mezelf wel wat gemakkelijker maken, bijvoorbeeld door mijn werkgevers te overtuigen van het gemak van het lopend buffet (lacht).

»Er is maar één ding waar ik moeite mee zou hebben: dat je je leven lang vrijgezel moet blijven.»

HUMO Dat herinnert ons eraan: hoe zit het nu eigenlijk tussen uw personage en Mrs. Hughes, het hoofd van de huishouding?

Carter «Je zou denken dat ze stilaan iets met elkaar zullen beginnen, hè? Per slot van rekening flikflooit de rest van het huishouden ook al dat het een lieve lust is. En inderdaad: dat Mr. Carter en Mrs. Hughes de oudste werknemers in huis zijn, zorgt voor een bijzondere verstandhouding. Maar ik ben bang dat het daarbij blijft, jongen.»

HUMO Toch bedankt!

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234