null Beeld

Serie: Downton Abbey

Arme Lady Edith. Allebei haar zusjes getrouwd, eentje zelfs hoogzwanger en zij in de steek gelaten voor het altaar door Sir Anthony Strallan. De voorbije weken liepen de emoties hóóg op bij de tweede Crawley-dochter in het Britse kostuumdrama 'Downton Abbey'.

Patrick Bremmers

Terwijl haar vader en moeder zich vanavond verheugen op de komst van hun eerste kleinkind, wordt Edith gevraagd om een wekelijkse column te schrijven voor het blad The Sketch. Waarop oma Violet één van haar typische oneliners lost: 'En wanneer zou Edith uitgenodigd worden om op de Londense revueplanken te verschijnen?'

Laura Carmichael (oftewel Lady Edith) «Eindelijk breekt er voor Lady Edith een periode van nieuwe kansen en gebeurtenissen aan.»

Voor alle personages, en met name voor de vrouwen, geldt dat de terugkeer naar het leven van vroeger, van vóór de Eerste Wereldoorlog, allesbehalve eenvoudig is. Edith heeft in die woelige jaren geleerd om met de auto te rijden en op de boerderij te werken. Ze heeft gewonde militairen geholpen. Daardoor heeft ze een zekere mate van zelfvertrouwen opgebouwd en van de onafhankelijkheid geproefd, en probeer dan maar eens terug te keren naar die oude, oertraditionele patronen.»

Wat ik zo leuk vind aan Edith is dat ze toch enigszins naïef is: op één of andere manier is ze zich totáál niet bewust van wat anderen over haar denken. Zoals in die geweldige scène uit het eerste seizoen, waar ze samen met Matthew Crawley door de kerk loopt. Ze verkeerde in de veronderstelling dat zij en Matthew op een romantische date waren, maar ze maakte natuurlijk geen schijn van kans bij 'm (lacht). Dat ze daar geen benul van heeft, maakt haar heel schattig.»

HUMO Nu heeft ze nog maar 's de kous op de kop gekregen met Sir Anthony Strallan. En het is nog maar de vraag of haar affaire met de boer, uit het vorige seizoen, nog een staartje krijgt. Zou het kunnen dat Ediths onstuimigheid haar uiteindelijk toch de nek om zal doen?

Carmichael «Wacht maar af. Ik mag dat onstuimige wel: Edith is niet iemand die een beetje gaat zitten wachten. Nee hoor, ze neemt het heft in eigen handen en gaat tongzoenen met een getrouwde boer! Dat is echt beneden haar social standards, hoor (lacht). Maar ja, de mogelijkheid diende zich aan, de verleiding was groot en ze kon zichzelf eenvoudigweg niet bedwingen.»

HUMO Vertel eens wat meer over de prachtige outfits die je mag dragen. Heb je een favoriete jurk?

Carmichael «Ik vond de kleding die Edith droeg toen ze op de boerderij werkte erg leuk: deriding pants. Simpelweg omdat het zo ánders was dan de rest van de kostuums. Ik was erg enthousiast toen ik van onze kledingsontwerpster hoorde dat die broek gebaseerd was op wat Meryl Streep aanhad in 'Out of Africa'. 'Jongens,' riep ik al naar de collega's met wie ik op dat moment in het theater stond, 'deze dame heeft straks de broek van Meryl Streep aan!' Helaas: toen ik op de set arriveerde, bleken de ontwerpers er uiteindelijk toch iets anders van gemaakt te hebben. Heel teleurstellend. Gelukkig wist de ontwerpster de schade snel te herstellen. 'Deze waren wél allemaal van Meryl,' riep ze, terwijl ze een hele partij blouses uit de kast haalde. Dus de blouse van Meryl dan maar in plaats van de broek. Ook mooi toch?»

De laarzen die ik droeg waren overigens splinternieuw. Geheel op maat gemaakt, want de enkels van de ladies uit die tijd waren vreemd genoeg een stuk kleiner. Ze hadden nauwelijks kuiten – omdat ze in vergelijking met ons nauwelijks wat deden, vermoed ik (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234