null Beeld

Serie: Downton Abbey

Arme lady Mary, en arme kijkers! Alles wees erop dat de oudste dochter van Robert en Cora Crawley na alle drama van de voorbije jaren kon genieten van een rustiger bestaan. Samen met haar lieve man, Matthew Crawley, die veilig was teruggekeerd van het front van de Eerste Wereldoorlog, en hun pasgeboren zoontje.

Patrick Bremmers

Maar aan het eind van het vorige seizoen kwam Matthew om het leven bij een verkeersongeval –het laatste beeld van de aflevering: Mary houdt liefkozend haar zoontje in de armen, nog onwetend dat ze er nu helemaal alleen voor staat. De eigenlijke reden voor die noodlottige wending: acteur Dan Stevens, die Matthew gestalte gaf, is de grote plas overgestoken. Hollywood lonkte na het overweldigende succes van Engelands populairste kostuumdrama sinds ‘Brideshead Revisited’ uit 1981.

Liz Trubridge (producer) «We hebben lang nagedacht over de toon in het nieuwe seizoen. De kijkers verwachten toch enige respons op de plotselinge dood van Matthew Crawley, maar tegelijk wilden we niet het hele seizoen in een rouwsfeer onderdompelen. Daarom maken we een sprong van zes maanden. Lady Mary is nog ontzettend verdrietig, net als Matthews moeder Isobel. Wanneer ze weer tot zichzelf begint te komen, breekt de lente aan –de eerste opnames vonden plaats in februari. En op het moment dat ze haar verdriet een plaats kan geven, was het in de opnames half maart en verschenen de eerste lenteklokjes. Onze regisseur David Evans heeft Mary’s verwerkingsproces overigens treffend in beeld gebracht.»

HUMO Niet alleen Matthew is weg, ook Cora’s kamenierster Miss O’Brien, gespeeld door Siobhan Finneran, is verdwenen: toch een behoorlijke klap.

Trubridge «Uiteraard valt het niet mee als je hoofdpersonages verliest die de kijkers ontzettend zijn gaan waarderen, of met wie ze in de loop der jaren een haat­-liefdeverhouding hebben ontwikkeld. Tegelijkertijd houdt het de boel fris. Zo kunnen we nieuwe personages introduceren en hier en daar een andere richting uitgaan. Zoals: is lady Mary al klaar voor een nieuwe relatie?

»Natuurlijk willen we het liefst helemaal niemand kwijtraken, maar bij zo’n grote rolbezetting kan het niet anders dan dat sommige mensen na een tijd weg willen of nieuwe horizonten willen verkennen.»

HUMO Wat vindt u van de kritiek in Engeland dat programmakers het niet kunnen maken om met Kerstmis zo’n belangrijk hoofdpersonage te laten sterven?

Trubridge «We hebben er veel gesprekken over gevoerd, en de reden waarom we besloten hebben om ’m toch te laten sterven in de kerstspecial, is dat Matthew zo’n belangrijk personage was. Zo iemand kun je niet als een nachtkaars laten uitgaan.

»We hebben verschillende posts op internetfora geplaatst zodat mensen er na afloop met elkaar over konden praten. We waren ontzettend bezorgd over hoe de kijkers zouden reageren en we hielden de opmerkingen op Twitter nauwlettend in de gaten.»

HUMO Euh, is dat niet wat overdreven?

Trubridge «Absoluut niet. We voelden ons erg verantwoordelijk voor het feit dat sommigen misschien van streek zouden zijn. Nota bene onze eigen post-production supervisor was na afloop van die fatale scène huilend de montagekamer uitgerend.

»Veel mensen zeiden: ‘Jullie hadden Matthew niet mogen laten sterven, maar een andere acteur moeten nemen.’ Maar daar zouden vast nóg meer opmerkingen op zijn gekomen. Natuurlijk raken sommige mensen van slag als zoiets gebeurt. Het overkomt mezelf weleens bij andere series, dat ik zó geboeid ben door een personage en dat ik hoop dat hem of haar niets overkomt. Maar het is ook Het Leven, als je begrijpt wat ik bedoel.»


Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234