null Beeld

Serie: Downton Abbey

Jaarinkomen: 20 pond. Vaste kleding: ­katoenen jurk, wit kapje en schort. Belangrijkste taken: bevelen van de kok uitvoeren, groenten snijden, sauzen maken en mee het eten voor het personeel bereiden. Ziedaar het opwindende leven van keukenmeisje Daisy, in ‘Downton Abbey’ al vier seizoenen lang op treffende wijze vertolkt door ­aanstormend talent Sophie McShera.

Patrick Bremmers

HUMO Waar vinden we Daisy dit seizoen? Laat ons raden: in de keuken!

Sophie McShera «Wijsneus! (lacht) Maar je hebt gelijk: in gevecht met Mrs Pat­more over de mixer, in gevecht met Ivy over ­Alfred… En nu is ze erg van streek omdat Alfred toch als leerling-chef wordt aangenomen in de Ritz en naar Londen vertrekt. Arme Daisy! In haar carrière gaat het allemaal prima, maar een vriendje vinden is nog niet zo makkelijk.»

HUMO Ze raakt een beetje verbitterd, lijkt me. Ze is ook niet altijd even aardig meer.

McShera «Klopt. Hoe dat komt? Ik denk dat Daisy vastzit, ze kan nergens anders heen. En áls de arme ziel al eens haar oog op een leuke jongen laat vallen, is hij niet of nauwelijks geïnteresseerd in haar. Ze kan het niet verkroppen dat Alfred haar niet leuk vindt, en op de één of andere manier lukt het haar niet om dat los te laten. Wat wel deprimerend is, ja.»

HUMO Haar band met de kokkin is aan het veranderen, niet? Ze vliegen elkaar lang niet meer zo vaak naar de keel als vroeger.

McShera «Mrs Patmore heeft nu veel meer respect voor Daisy. Ze loopt haar niet meer de hele tijd uit te kafferen, en ze hebben nu zelfs bijna een fijne vriendschap opgebouwd. Wat helpt, is dat Daisy een stuk ­volwassener is geworden. Toen we haar leerden kennen, was ze nog een opstandige puber die maar wat graag haar ­frustraties afreageerde op Mrs Patmore. Ze gooide met keukenspullen, legde bij tijd en ­wijle het werk neer, enzovoort. Nu denkt ze veel vaker: ‘Oké, dat heb ik nu wel genoeg ­gedaan. Laat ik het eens over een andere boeg gooien.’»

HUMO Zijn jij en Lesley Nicol, die Mrs Patmore speelt, echt zulke goeie vriendinnen?

McShera «Lesley is zo’n verrukkelijk mens, ik hóú van die vrouw! Ik noem haar altijd liefkozend Telly Mummy. Het is zo heerlijk om met haar te mogen samenwerken dat ik nooit genoeg krijg van de keukenscènes. Geen van ons beiden kan trouwens echt ­koken, helaas… In real life vallen we nogal tegen (lacht). Nu ja, op dat gebied dan toch, want ik zie er toch maar belabberd uit op tv, niet? In het echte leven zie ik er wel iets frisser uit. Maar ik vind het helemaal niet erg om als Daisy nauwelijks make-up nodig te hebben: dan kan ik ’s ochtends wat langer in bed blijven liggen.»

HUMO Op het internet speculeren kijkers naar hartenlust over wat er nog allemaal op til is in ‘Downton Abbey’. Hoe vermijd jij dat je niet voortijdig uit de school klapt tegen vriendinnen en familie?

McShera «Het klinkt je misschien vreemd in de oren, maar mijn vriendinnen vragen me nooit naar ‘Downton Abbey’. Wellicht omdat ze weten dat ik toch niets mag prijsgeven. Hetzelfde geldt voor mijn familie. Ik denk ook niet dat ze vooraf willen weten wat er gaat gebeuren, want dan heeft het geen zin meer om nog te kijken, toch? Dat gezegd zijnde, heb ik wel op mijn donder gehad van mijn familie omdat ik ze niets had gezegd over het overlijden van Matthew Crawley. Ik kreeg ook sms’jes van vrienden: ‘Thanks a lot for not telling us!’ Of moet ik dat serieus nemen? (lacht)»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234