null Beeld

Serie: Downton Abbey

Doe zoals wij en stuur het personeel wat vroeger naar beneden, want vanavond snijdt Eén het derde seizoen aan van 'Downton Abbey', de somptueuze Britse reeks die erin geslaagd is om zelfs het Amerikaanse publiek te bekeren tot knipmessende butlers, aristocratisch klinkend Engels én heren in rokkostuum.

Bonnie Voet

Kwaadsprekers zouden 'Downton Abbey' een soap kunnen noemen - zij het eentje waarin alle personages er onberispelijke manieren op na houden - maar wij vroegen aan Allen Leech, de Ierse acteur achter Tom Branson, de al even Ierse chauffeur/oproerkraaier die er met de jongste dochter van het aristocratische geslacht Crawley vandoor is gegaan, of hij soms nog een andere verklaring heeft voor dat mondiale succes.

Allen Leech «Ik denk dat het grotendeels de verdienste is van Julian Fellowes (de scenarioschrijver, red.): zijn personages zijn – hoewel typisch Brits en uit lang vervlogen tijden – universeel herkenbaar.»

HUMO Tom Branson zit – net als het andere huispersoneel – altijd strak in het kostuum.

Leech «Toch is dat chauffeurskostuum niet het meest oncomfortabele wat ik ooit op een set heb moeten aantrekken. In 'Rome' vertolkte ik Marcus Agrippa, één van de belangrijkste Romeinse generaals, en moest ik eens acht uur aan één stuk in een harnas rondrennen. Geen aanrader, hoewel: op het einde van die draaidag was ik wel een drietal kilo lichter.

»In 'Downton Abbey' vormde die rotauto het grootste probleem: het is er nog één met een niet-gesynchroniseerde versnellingsbak, waarmee je tussengas moet geven. Je moet weten: als ze tijdens een auditie vragen of je kunt paardrijden of zwaardvechten, zeg je altijd ja, no matter what. Had ik bijgevolg ook gedaan toen ze me vroegen of ik met zo'n double declutch kon rijden. Niet dus. En dan helpt het ook niet als de persoon die de auto komt brengen, tussen neus en lippen laat vallen dat die wagen de allerlaatste in z'n soort is: je wilt niet weten hoeveel-ie waard is.

»Soit, toen we voor het eerst een scène deden waarin ik verondersteld werd in de auto weg te rijden, viel de helft van de versnellingsbak eruit. Buiten beeld, gelukkig.»

HUMO Wat opvalt, is dat de rebelse Branson zowat de enige Downton-bewoner is die geen stick up his ass heeft.

Leech «Klopt, en dat moest ook wel, want wij Ieren zijn nu eenmaal veel extraverter dan Engelsen. Ik ben overigens heel blij dat ze 'm voor mij Iers en dus passioneel gemaakt hebben, want in het originele script was Branson Engels, en even rigide als de familie Crawley en het andere voetvolk op Downton.

»Dat er in dat tijdsgewricht een heleboel gaande was in Ierland, van de onderdrukking van de Paasopstand tot de onafhankelijkheid van het zuidelijke deel van het land in 1921, hebben ze ook mee in de serie geschreven. Fijn, want ik vond het belangrijk dat alle details juist zaten. Zo ben ik ook nagegaan of het wel kon dat een Ier met de ideologische achtergrond van Branson voor een conservatieve Engelse adellijke familie werkte, en kennelijk gebeurde dat wel vaker.»

HUMO Dit seizoen doet Shirley MacLaine haar intrede, als de moeder van Lady Crawley.

Leech «Ik was zo starstruck dat ik tijdens mijn eerste scène met haar niks anders kon uitbrengen dan 'blah blah blah'. Waarop zij: 'Liefje, dat was niet helemaal juist, denk ik.'

»Shirley is een levende legende, hè, net als Maggie Smith (die de moeder van de heer des huizes speelt, red.) trouwens. 't Was een voorrecht om die twee samen bezig te zien. Sterker nog: op basis van de verhalen die zij tussen twee takes door uitwisselden, zou je een boek kunnen schrijven.»

Trailer seizoen 3:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234