null Beeld

Serie: Dracula

Hou een kruisbeeld binnen handbereik, hang knoflook aan de hoeken van uw flatscreen en plaats veiligheidshalve ook maar een emmer wijwater naast uw zetel: op zondag 17 november start 2BE met ‘Dracula’, een tiendelige televisiereeks die oorspronkelijk werd uitgezonden door NB.

Redactie

Alwéér een serie over vampieren, horen we u tandenknarsen, maar wacht! Het betreft hier een vrij traditionele adaptatie van de iconische horrorklassieker van Bram Stoker uit 1897: de reeks speelt zich dus niet af in het diepe zuiden van de VS, zoals ‘True Blood’, maar in het enige echte victoriaanse Londen.

De enige afwijking van het boek die de makers zich hebben veroorloofd, is dat Dracula zich – om redenen die we hier niet gaan verklappen – zich heeft vermomd als een Amerikaanse zakenman. Die komt – en dit vonden wij zelf wel een fijne vondst - in Londen een elektriciteitsnet aanleggen. De grootste troef van ‘Dracula’ is de hoofdacteur: Jonathan Rhys Meyers, u beter bekend als Henry VIII uit ‘The Tudors’, en met die spookachtige blik van hem de ideale bloedbijter.

- Jonathan, iemand zei dat je geboren bent om de rol van Dracula te vertolken. Vind je dat een compliment of een affront?

Jonathan Rhys Meyers (steekt een sigaretje op) «Ik ben misschien niet geboren om Dracula te spelen, maar ik geef toe dat ik weinig moeite heb moeten doen om in zijn huid te kruipen. Ik heb nu eenmaal het uiterlijk van een booswicht – vandaar dat ik meestal word gevraagd voor de rol van bad guy.Ik kan er zelf niets aan doen, maar naar het schijnt heb ik de looks van een arrogante klier, een hooghartige kwast – een eigenschap die me blijkbaar geschikt maakte voor de rol van Dracula. Ik moet wel bekennen dat ik het niet altijd even leuk vind om te horen te krijgen dat ik de blik heb van een psychopaat. Ik bén geen psychopaat, ik heb gewoon een intense, starende blik.»

- Genoteerd. Voel je affiniteiten met Dracula?

Rhys Meyers «Dracula is een eenzame figuur die in een beklemmende wereld ronddwaalt – net zoals ik. Ik heb een behoorlijk lastig leven gehad: een moeilijke kindertijd in Ierland, enkele lelijke aanvaringen met het gerecht... Je zou kunnen zeggen dat ik, net als Dracula, een verleden meesleep waar ik liever niet over praat. Ik voel me in ieder geval verwant met zijn vreugdeloosheid, zijn droefheid, zijn onrust ook. Ik bedoel – ik heb vorige week verdomme mijn beste vriend begraven, en ik weet nu al dat de pijn van dat verlies mij nooit meer zal verlaten. Hij is gestorven aan kanker.

»(Drukt zijn sigaretje uit)Ook Dracula is in wezen een ziek man – hij is binnenin helemaal aan het wegrotten. Hij gaat altijd onberispelijk gekleed, hij ziet er hoogstens een beetje bleek uit, maar als je het vel van zijn botten zou wegtrekken, zou je alleen maar maden in rottend vlees aantreffen.»

- En toch vinden vrouwen hem aantrekkelijk.

Rhys Meyers «Vampieren hebben altijd een sterke seksuele vibe uitgestraald. Je tanden in iemands nek zetten: het heeft iets ongelooflijks sensueels. Mijn Dracula bijt trouwens alleen maar vrouwen. In tien afleveringen bijt hij slechts één man, en dan nog uit pure razernij. Hij eet hem op zoals Homer Simpson een pizza zou opeten (lacht).»

- Ben je niet bang om te worden vergeleken met andere beroemde acteurs die Dracula hebben vertolkt? Christopher Lee, Bela Lugosi, Gary Oldman...

Rhys Meyers «Doodsbang! De Draculamythologie telt onwaarschijnlijk veel fanboys,en die zijn allemaal ongelooflijk streng en veeleisend: ‘Nee! Zo mag je Dracula niet spelen! Dat is belachelijk!’ Dan denk ik: wacht even, mensen, het is maar een televisieserie. Ik zet Dracula neer op mijn eigen manier – niet als een monster, maar als een complexe, veelzijdige man. Take it or leave it.»

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234