Serie: Eigen Kweek

‘You can’t put your nose in andermans’ menage.’ En: ‘Yes, I am angry, because you are schetecanard.’ Akkoord, prima plot en acteerwerk zetten ‘Eigen kweek’ op de kaart, maar het waren vooral dat soort uitspraken, in kaduuk Engels geopperd door boerenzoon Frank (Wim Willaert), die de Eén-reeks de voorbije weken verhieven tot regelrechte culthit.

Het katapulteerde Franks Filipijnse bruidje Julita – Rhoda Montemayor (foto rechts) voor de vrienden in haar Britse thuisland – in één klap tot celebrity van Wijtschate en ver daarbuiten.

HUMO Hoe voelt dat, Rhoda?

Rhoda Montemayor «Ik krijg van tijd tot tijd een update over de reeks van de producers en de regisseur, maar verder gaat mijn nieuwbakken beroemdheid in jullie land volledig aan me voorbij, vrees ik. De gedachte alleen al dat ik nu een celebrity zou zijn in België, lijkt me waanzinnig!»

HUMO Het taaltje waarin Frank probeert te communiceren met zijn Julita, moet voor jou onverstaanbaar zijn. Naar verluidt trok je grote ogen toen Wim Willaert je in een scène vroeg of je graag shit of mouse op je boterham wilde.

Montemayor «Zo zijn er nog wel meer momenten geweest waarop ik raar opkeek. Met name toen hij me vroeg: ‘Did you have enough space between your legs?’Huh? En klopt het dat jullie dat stukje kortgeknipt haar dat over je voorhoofd valt een pony noemen? Bij ons is een pony nog altijd een klein paard.»

HUMO En dan hebben we het nog niet eens over elephant pipes of het fenomeen ant-fucking! Spreek je inmiddels al een aardig mondje Vlaams?

Montemayor «Niet echt. Buiten de aanwijzingen van de filmcrew – ‘Actie!’ en ‘Stilte, alstublieft!’ – is er niet veel van het Nederlands blijven hangen, vrees ik.»

HUMO De Facebookpagina ‘De bestte zinnen uit Eigen Kweek’ (de makers verontschuldigen zich voor de dubbele t) schurkt op dit ogenblik al tegen de 43.000 likes aan. Stuk voor stuk afkomstig van West-Vlamingen, vermoeden we.

Montemayor «Ik begrijp helaas geen bal van de humor die West-Vlamingen erin zien. Die trots op het dialect lijkt me ook iets unieks voor Vlaanderen. In Groot-Brittannië lachen we hooguit een keer met de fouten tegen Britse woorden of uitdrukkingen die buitenlanders maken. Vooral als ze van Amerikanen komen.»

HUMO De roze Power Ranger en een rolletje in de Peter Pan-prent ‘Finding Neverland’: je vorige acteeropdrachten waren wel een pak kindvriendelijker dan ‘Eigen kweek’.

Montemayor «En toch heb ik geen seconde getwijfeld toen ze me vroegen. Geweldige verhaallijn, geweldig personage, geweldige dialogen: an actor’s dream! Mijn meest recente Britse rol was trouwens in de film ‘The Knot’: ik speelde Anisha, een promiscue feestmuts die als bruidsmeisje moet opdraven op het huwelijk van een vriendin. Ik had er zelfs een komische seksscène in, waarmee ik officieel afscheid heb genomen van mijn gezinsvriendelijke rollen.»

HUMO De rol van postorderbruidje is inderdaad niet erg gezinsvriendelijk. Of net wel?

Montemayor «Ik ken wel een paar Filipijnse meisjes die zo’n gearrangeerd huwelijk achter de kiezen hebben. Persoonlijk lijkt het me onvoorstelbaar dat ik zou trouwen om andere redenen dan de liefde, maar dat heeft te maken met waar en hoe ik ben opgegroeid. Toch wil ik niemand veroordelen: dat je als mens een beter leven wil uitbouwen voor jezelf en voor de familie die in je thuisland achterblijft, daar kan ik alleen maar begrip voor hebben.»

HUMO Ten slotte: gezien het succes van ‘Eigen kweek’ is een Britse remake misschien geen slecht idee.

Montemayor «Helemaal mee eens! Je kan het verhaal zo overzetten naar het Britse platteland. Yorkshire, West Country, Cornwall: genoeg holen van Pluto hier om uit te kiezen.»

Bekijk een fragment:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234