null Beeld

Serie: Eigen kweek

Nooit eerder was 'een Vlaamse reeks van eigen bodem' als omschrijving toepasselijker dan voor de fictieserie 'Eigen kweek'. Mocht u de eerste aflevering gemist hebben: de reeks gaat over een familie aardappelboeren die door een naïeve investering en een mislukte oogst al hun zuurverdiende spaarcenten in rook hebben zien opgaan, waarop pater familias Jos Welvaert (Dirk Van Dijck) besluit om samen met zijn jongste zoon wiet te gaan kweken.

Katrien Verschoren

Ondanks de alomtegenwoordigheid van drugs in fictieseries - 'Breaking Bad' of 'Weeds', iemand? - willen ze bij de VRT tussen de soep en de patatten toch graag benadrukken dat ze wiet niet willen banaliseren én dat de serie in de eerste plaats niet om drugs draait. Wie dus zit te wachten op handige kweektips kan maar beter naar fora als jointjedraaien.nl surfen.

Wim Willaert «(Frank, oudste zoon van het gezin) «De serie gaat ook helemaal niet over drugs. Als ons verhaal zich in de jaren 50 had afgespeeld, waren vader en zoon Welvaerts waarschijnlijk botersmokkelaars geweest; het gaat om die overlevingsdrang.

»Nu, we wisten op voorhand dat er vergelijkingen met series als 'Breaking Bad' zouden opduiken, maar eigenlijk neigt 'Eigen kweek' veel meer naar 'Boer zoekt vrouw'.»

HUMO Met een vleugje 'Jambers' dan toch. Frank laat immers een vrouw uit de Filipijnen overkomen.

Willaert «Inderdaad, maar dat komt dus meer voor dan je denkt. Lang geleden liep er in het station van Gent Sint-Pieters een boer uit Wervik rond die daar grote zakken tabak verkocht. Hij zag er niet uit: een dikke, vuile zestiger, met een sigaar in zijn mond. En die was dus ook met een Filipijnse... Ik dacht toen nog: 'Dat kán toch niet?', maar in de serie vind ik het een heel interessant én mooi verhaal. Voor mij is het echt een love storyà la 'Jane Eyre' geworden. Zo heb ik mijn rol ook benaderd: met een stevige dosis drama en tragiek.

»Frank heeft duidelijk nog een veel te verstikkende moederbinding en ik denk dat hij daardoor geen vrouw vindt via de normale weg. Vorige zomer kreeg ik trouwens een ingeving: mijn tienjarige zoon begint te puberen en heeft de neiging om zijn gezicht te verbergen onder zijn haar, net wat Frank ook nodig had - vandaar die haarlok.»

HUMO Je bent zelf met scenarist Joël Vanhoebrouck naar Londen gereisd om je Filipijnse vrouw in de serie uit te kiezen. Had je haar snel gevonden?

Willaert «We hebben een tiental Filipijnse actrices ontmoet, waaruit we er twee moesten kiezen: ééntje voor mij en ééntje voor boer Lucien. Het ging bijzonder vlot. Bij de auditie met RhodaMontemayor (Julita in de serie) vlogen de vonken eraf; wij voelden elkaar meteen aan - kippenvel! Het komt niet vaak voor, maar met AnemoneValcke had ik dat ook (ze speelden samen in de film 'Offline', red.).»

HUMO Misschien een onbeleefde vraag, maar hoe oud is Rhoda echt?

Willaert (aarzelend) «Wel euh... Kijk, in het script staat dat zij 24 is en ik ben nu 46 jaar, de perfecte dirty old man-leeftijd. Toen we op de auditie een kusscène moesten doen, moest ik toch echt iets overwinnen. Alles voor de rol, maar ik ben eigenlijk wel een beetje preuts. Enfin, ik ben uiteindelijk te weten gekomen dat ze wel degelijk ouder is dan 24. Maar ik mag niet zeggen hoe oud precies, hoor.

»Er was nóg een meisje op de auditie dat echt goed was, maar haar zou je een jaar of 14 schatten. En het was nu ook weer niet de bedoeling dat ons verhaal over pedofilie zou gaan (lacht).»

HUMO Benieuwd in wat voor bochten de VRT zich dán zou wringen!

undefined

Dit vonden wij van de eerste aflevering »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234