null Beeld

Serie: Elementary

Elementary, my dear Watson! Het aantal acteurs dat die beroemde woorden van Sherlock Holmes ooit heeft uitgesproken, moet zo onderhand de kaap van de honderd hebben bereikt. De recentste tv-versie van de briljante detective was die van Benedict Cumberbatch, in de platbejubelde Britse reeks 'Sherlock'.

Redactie

Ook in Amerika ging het succes van die serie niet onopgemerkt voorbij: zender CBS nodigde de bedenkers prompt uit om een Amerikaanse variant te maken – maar die sloegen het aanbod beleefd af.

Waarop de zender dan maar zelf op zoek ging naar een nieuwe invulling van de detectiveverhalen.

Het resultaat ziet u vanavond op VIER in 'Elementary', waarin Holmes zich voor één keer niet in het oude Londen, maar het hedendaagse New York bevindt. Maar de strafste ingreep moet wel de opmerkelijke gedaantewissel van Holmes' hulpje zijn: dokter Watson wordt in 'Elementary' vertolkt door Lucy Liu, bij ons weten nog altijd een vrouw.

- Gewaagde zet, toch, mevrouw Liu?

Lucy Liu «Dat ga ik niet ontkennen, maar de makers wilden de vergelijking met 'Sherlock' zo veel mogelijk uit de weg gaan. En dan helpt die alternatieve setting en dat andere geslacht alvast. Ik heb ook met opzet niet meer naar die reeks of de films van Guy Ritchie (met Robert Downey Jr. als Sherlock Holmes, red.) gekeken. Het oorspronkelijke materiaal, de verhalen van Arthur Conan Doyle, ben ik wél weer gaan opzoeken. Ongelooflijk hoe modern en fris die nu nog altijd lezen!»

- Bestaat de kans dat er iets moois bloeit tussen Watson en Holmes?

Liu «Dat lijkt me niet de bedoeling, nee. De makers wilden het Holmes (gespeeld door de Brit John Lee Miller, red.) vooral nog wat moeilijker maken: hij mag dan wel een briljante detective zijn, in het gezelschap van vrouwen voelt hij zich niet echt op zijn gemak. En Watson is een vrouw die hij wel móét dulden in zijn leven, wil hij het onderhoudsgeld van zijn rijke pappie niet kwijtspelen. Holmes is namelijk net afgekickt van een zware drugsverslaving, en Watson moet erop toezien dat hij niet hervalt.

»Maar ik zie dus niet zo snel romantiek in de lucht hangen. We mikten eerder op een soort bromance, waarbij één van de twee bros toevallig een vrouw is (lacht). Natuurlijk is er wel sprake van een soort chemie tussen hen. Dat lijkt me noodzakelijk om de reeks interessant te houden. Maar we gaan er geen spelletje 'doen ze het of doen ze het niet?' van maken.»

- Bij fans van de detectiveverhalen zou zoiets misschien ook in het verkeerde keelgat schieten.

Liu «Ach, fans of geen fans, mensen hebben nu eenmaal niet graag dat de dingen veranderen. Sommigen zullen het feit dat ik Watson speel vast even shockerend vinden als het idee dat James Bond door een actrice zou worden vertolkt. Toen ik destijds werd gecast voor 'Charlie's Angels' schreeuwde half Hollywood ook moord en brand: een Aziatische die een Angel zou spelen, stel je voor! Maar die hetze is ook weer gaan liggen. Nu heb ik eigenlijk geen enkele negatieve reactie gekregen. Toch niet in mijn gezicht (lacht)

- Was het fijn om te kunnen draaien in New York, je thuisstad?

Liu «Absoluut. 's Ochtends moest ik maar mijn deur uitwandelen en ik stond al bijna op de set. Het is ook veel fijner om in een authentiek decor te spelen dan op een nagebouwde set. Het enige nadeel was dat er voortdurend mensen langs de set kwamen gewandeld om dingen te roepen als: 'Ik hou van je, Lucy Liu!' Zo hebben we wel een paar scènes opnieuw moeten doen. Grappig ook hoe mensen mijn naam altijd volledig zeggen. 't Is nooit Lucy, maar altijd Lucy Liu.»

- Zullen we in 'Elementary' je kungfutalenten uit 'Kill Bill' weer kunnen bewonderen?

Liu «Daar ga ik je moeten teleurstellen... In de strijd tegen de misdaad moet Joan Watson het vooral van haar hoofd hebben!»

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234