null Beeld

Serie: Endeavour

Dit jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat Inspector Morse voor het eerst op het tv-scherm voorbijreed in zijn bordeauxrode Jaguar Mk II: een jubilee dat de bazen van de Britse commerciële omroep ITV niet zomaar wilden laten passeren.

Patrick Bremmers

Ze vroegen Russell Lewis, de scenarist van de 'Inspector Morse'-spin-off 'Lewis', om een passend eerbetoon. Dat werd de twee uur durende prequel 'Endeavour' - de voornaam van Morse -, over de eerste schreden van de brompot in spe op het politiepad. De fans lustten er wel pap van, want inmiddels zijn er nog vier scenario's in productie, allemaal met de zegen van bedenker Colin Dexter.

Russell Lewis «En die van de familie van John Thaw (die van 1987 tot 2000 Morse speelde en in 2002 overleed, red.). Ik wilde niets doen zonder de goedkeuring van zijn weduwe Sheila Hancock en hun kinderen, want Morse zal altijd met John vereenzelvigd worden.

»Gelukkig hadden ze er geen enkel probleem mee, en Colin Dexter van zijn kant was zelfs bereid om weer zijn fameuze cameo's te komen spelen. In de eerste aflevering duikt hij op wanneer de jonge Morse en zijn partner, DI Fred Thursday, samen een pint drinken. Niets minder dan Endeavours vuurdoop: je ziet hem het allereerste glas bier in zijn leven aan de lippen zetten.»

HUMO Hoe ben je precies te werk gegaan voor de prequel?

Lewis «Colin heeft in 2008 een kerstverhaal geschreven voor de Daily Mail, 'Morse and the Mystery of the Drunken Driver'. Dat ging over Morses eerste jaren in Oxford, rond 1968. Dat leek me toch wat laat, daarom heb ik de setting wat vervroegd, tot 1965. Morse is dan zo’n jaar of 25, hij heeft de universiteit de rug toegekeerd en na een korte periode in het leger gaat hij in dienst bij de politie.

»Uiteraard heb ik veel met Colin Dexter gesproken over hoe hij zich die beginjaren van zijn speurder voorstelde, maar ik heb er toch vooral de Morse-boeken nog eens op nageslagen. Met name in de zesde roman 'The Riddle of the Third Mile' staan veel verwijzingen naar zijn jonge jaren.

»Ik wilde ook op de één of andere manier de verschillen tussen de tv-Morse en de Morse uit de boeken uitgommen. Die zijn op zich nauwelijks de moeite van het vertellen waard, maar het leek me wel aardig om de wat lastiger plooien eens en voor altijd glad te strijken. Voor de echte fans, dan (grijnst)

HUMO De jonge, veelbelovende acteur Shaun Evans stond voor de zware uitdaging om in de voetsporen van Thaw te treden.

Lewis «Shaun is een zeer getalenteerd acteur, en een harde werker. Heel bedachtzaam ook. Hij heeft veel van zichzelf in de rol gelegd, je kunt absoluut niet van een Thaw-imitatie spreken. Hij heeft een geweldige schermprésence - het zit ‘m vooral in de ogen. Je zíét dat er een brein aan het werk is. Wat zo bijzonder is aan Shauns vertolking, is dat je je bij momenten echt kunt voorstellen dat hij later John Thaw zal zijn.»

HUMO Je beleeft drukke tijden, want behalve 'Endeavour' zijn er ook nieuwe afleveringen van 'Lewis' in productie.

Lewis «Tja, ik heb het nu zo druk met ik er dit jaar wellicht niet meer aan toekom om nog een scenario voor 'Lewis' te schrijven. Best jammer, want dat is echt mijn kindje - ik ben simpelweg dól op de personages van Lewis en sergeant Hathaway. Maar je tijd goed managen, dat is pas een puzzel! (lacht)»

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234