null Beeld

Serie: Endeavour

De altijd goed verzorgde Britse detectiveserie ‘Endeavour’ (over de jonge jaren van de beroemde detective uit Oxford) is terug. We zitten inmiddels in 1966 en de jonge Morse is nog steeds herstellende van de aanslag op zijn leven. Wat angstiger dan voorheen gaat de sympathieke speurder voorzichtig weer aan de slag. Prima aanleiding om hoofdrolspeler Shaun Evans te vragen of zijn alter ego er eigenlijk wel helemaal bovenop komt.

Patrick Bremmers

'Je zult zien dat Endeavour niet meer helemaal dezelfde persoon is als vorig seizoen.'

Shaun Evans «Wacht maar af! De eerste keer dat we Endeavour opnieuw zien, is het moment dat hij voor het eerst op het politiebureau verschijnt. Een uitstekend beginpunt voor de nieuwe reeks, vind ik. We zijn namelijk vier maanden verder en het publiek stapt in op het moment dat ook Endeavours collega’s de draad weer oppakken; ook zíj zien hem voor het eerst terug na de schietpartij. Een mooi moment, want het doet de kijker toch weer even terugdenken aan wat er voorheen is voorgevallen en je zult ook zien dat Endeavour niet meer helemaal dezelfde persoon is als vorig seizoen.»

HUMO Tijdens de Britse persconferentie zei je dat Endeavour weliswaar niet aan posttraumatische stress lijdt, maar het komt er toch wel redelijk dicht bij in de buurt, niet?

Evans «Het komt dicht in de buurt, maar ik aarzel om het zo te noemen. Enkele jaren geleden heb ik een script geschreven over een jongen die tijdens de Falklandoorlog had gediend en die écht aan posttraumatische stress leed. Ik heb toen een beetje research gedaan en ontdekt dat het een enorm ingrijpend iets is. Ik áárzel dan ook een beetje om die term te pas en te onpas te gebruiken.»

HUMO De kijkers kunnen zich weer verheugen op een aantal prachtige scènes tussen Endeavour en Thursday, die toch eigenlijk als een soort vader voor hem is. Hoe zou jij zélf hun onderlinge band omschrijven?

Evans «Ik vind dat geen gemakkelijke vraag, omdat het niet meevalt mezelf te distantiëren. Maar ik denk dat je het het best zou kunnen omschrijven als wederzijds respect. En misschien is er ook wel iets van een zekere verwantschap, in zoverre dat Thursday en Endeavour allebei het goede willen en het streven naar rechtvaardigheid hóóg in het vaandel dragen. Ze vormen een prima duo.

»Overigens zul je tegen het eind van dit seizoen zien dat Thursday steeds meer begint te twijfelen of hij nog wel thuishoort bij de politie. Een fusie staat op stapel en korpschef Bright informeert subtiel of Thursday misschien interesse heeft om bij Training te gaan werken. En dát heeft dan weer de nodige consequenties voor Endeavour, voor de wijze waarop die tegenover het werk staat. Uiteindelijk zul je zien dat de één niet zonder de ander kan. Het gaat om hen sámen, Endeavour én Thursday.»

HUMO De opnametijd neemt doorgaans zo’n vijf, zes maanden in beslag, hoorden we. Wat doe je eigenlijk zodra zo’n periode erop zit?

Evans «Haha, ik heb de neiging om direct na de laatste opnames een vlucht te boeken, mijn gsm uit te zetten, de computer af te sluiten, een rugzak over mijn schouders te gooien en naar Thailand, Laos of Cambodja te vertrekken. Ik ben gewoon dól op dat deel van de wereld. Gewoon lekker eropuit met enkel mijn rugzak. Géén telefoontjes, géén voicemail, géén laptop. Helemaal niks. Gewoon ergens naartoe reizen, zien of ik het er leuk vind, een paar dagen blijven en dan weer doorreizen. Héérlijk om niet herkend te worden ook. Hoewel… jij komt toch uit België? Ik was in een piepklein stadje in het noorden van Thailand, in the middle of nowhere. En wie spreekt mij aan? Eén van jouw landgenoten! Hij was heel cool en heel complimenteus, hoor. Maar ik had geen idee dat de serie zó populair is bij jullie. Of ik ook weleens in Londen word herkend? Zelden, héél zelden. En als het gebeurt, zijn mensen altijd erg sympathiek.»


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234